THERESA MAY ODLUČNA

'Teroristi će biti poraženi, ne smijemo dopustiti napade na slobodu'


HINA
23.03.2017.14:05
'Teroristi će biti poraženi, ne smijemo dopustiti napade na slobodu'
REUTERS

sažeto

Britanska premijerka je pozvala građane da nastave sa svojim životima. Utvrdila je kako je jučerašnji događaj u Londonu 'napad na slobodu' i podsjetila na važnost očuvanja liberalnih vrijednosti


HINA
23.03.2017.14:05

Britanska premijerka Theresa May u četvrtak je poručila da terorizam neće prevladati već će biti poražen, pozivajući sunarodnjake dan nakon terorističkog napada u Londonu za koji je odgovornost preuzela Islamska država, da nastave sa svakodnevnim životom i ustraju u britanskim vrijednostima.

"U ovom trenutku je toliko važno pokazati da će prevladati naše vrijednosti, da teroristi neće pobijediti, da ćemo nastaviti s našim životima i pokazati da smo ujedinjeni u cilju i vrijednostima koje dijelimo kao jedna nacija koja ide prema naprijed i da ćemo teroriste poraziti", kazala je May u govoru "u najstarijem od svih parlamenata".

"Ne bojimo se, a naša odlučnost nikada neće pokleknuti pred terorizmom", poručila je May nazvavši jučerašnji događaj "napadom na slobodu".

"Terorist je došao na mjesto gdje se okupljaju ljudi svih nacionalnosti i kultura kako bi slavili značenje slobode. A svoj je bijes bezobzirno iskalio na nevinim ljudima, ženama, muškarcima i djeci", dodala je May.

Za muškarca koji je u srijedu izveo krvavi napad kod parlamenta je kazala da je rođen u Velikoj Britaniji te da je poznat obavještajnim službama. Također je potvrdila da ga je prije nekoliko godina ispitala domaća obavještajna služba MI5 u vezi "nasilnog ekstremizma", ali da je u toj istrazi proglašen "perifernom osobom". Po njezinim riječima, prije napada u srijedu nije bilo nikakvih dojava o takvoj namjeri ili zavjeri.

"Kada okolnosti to budu dozvolile, identitet napadača će biti javno objavljen", istaknula je May.

Britanska policija uhitila je sedam osoba u istrazi napada u kojem je u srijedu poginulo četvero ljudi, a ranjeno više od 40. Uz 12 Britanaca, među žrtvama su i troje francuske djece, dvoje Rumunja, četiri građana Južne Koreje te državljani Njemačke, Poljske, Irske, Kine, Italije, Grčke i SAD-a.

Ovo je najteži napad u Velikoj Britaniji nakon bombaškog napada 7. srpnja 2005. za koji su odgovornost preuzeli simpatizeri Al Qaede, u kojima je u londonskom gradskom prijevozu poginulo 56 ljudi.

Nakon govora u parlamentu, glasnogovornik May je kazao da je premijerka razgovarala s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, francuskim predsjednikom Françoisom Hollandeom i rumunjskim premijerom Sorinom Mihaiom Grindeanom. Također je kazao da premijerka May ne namjerava odgoditi aktiviranje članka 50 o izlasku iz EU-a.

Islamska država preuzela je u četvrtak odgovornost za napad u Londonu, objavio je Amaq, propagandna agencija te džihadističke skupine.

Velika Britanija

teroristički napad

Theresa May

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter