NOVA AFERA TATE SLAVENA

Obećao dvorac za djecu sa poremećajima, a on se tamo uselio i preuređuje ga bez ikakve dokumentacije


Ružica Matić
19.04.2017.22:40
Obećao dvorac za djecu sa poremećajima, a on se tamo uselio i preuređuje ga bez ikakve dokumentacije
Danijel Soldo / CROPIX

sažeto

Vujić se u rujnu preselio na vlastelinsko imanje u selu Dioš kraj Daruvara i objavio medijima kako će tamo napraviti školu, vrtić i razne radionice za djecu sa senzornim poremećajima


Ružica Matić
19.04.2017.22:40

Članovi udruge Grad anđela za pomoć djeci i mladima s teškoćama u razvoju upozoravaju na još jedan nedozvoljen postupak Slavena Vujića poznatijeg kao 'tata Slaven', voditelja udruga Senzori i Grad anđela kojeg su bivši suradnici prijavili DORH-u zbog sumnji u financijske malverzacije.

Vujić se u rujnu preselio na vlastelinsko imanje u selu Dioš kraj Daruvara i objavio medijima kako će tamo napraviti školu, vrtić i razne radionice u kojima će djeca sa senzornim poremećajima „moći ostvariti svoj potencijal“, a moći će tamo i boraviti zajedno sa svojim roditeljima.

Slaven Vujić je u srpnju u ime udruge Grad anđela potpisao ugovor o zakupu s Hrvatskom salezijanskom zajednicom iz Zagreba koja je vlasnik dvorca i imanja. Članovi udruge ističu kako je taj ugovor bio vrlo nepovoljan za Grad anđela jer u njemu stoji klauzula da se raskida ako udruga ne obnovi dvorac u roku dvije godine.

No, još veći problem je što je Vujić u siječnju počeo s radovima u dvorcu Dioš bez da je dostavio ikakvu dokumentaciju, a radi se o zaštićenom spomeniku kulture pa svaku promjenu moraju odobriti konzervatori.


Ministarstvo kulture, odnosno Konzervatorski odjel u Bjelovaru pod čiju ingerenciju spada dvorac Dioš, zato je 13. ožujka donio Rješenje o obustavi svih radova u dvorcu koja će trajati dok ne dobiju svu potrebnu dokumentaciju. U rješenju stoji i kako je investitor dužan izraditi projekt povrata kulturnog dobra u prijašnje stanje sukladno posebnim uvjetima koje izdaje nadležni konzervatorski odjel u roku 90 dana, te dvorac sukladno tom projektu vratiti u prijašnje stanje u roku 120 dana.

Članovi Grada anđela upozoravaju kako su pod krinkom obnove Dvorca za potrebe djece s poteškoćama u razvoju na račun Udruge Grad Anđela u nekoliko mjeseci prikupljeno je oko 400.000 kuna, od kojih je na ime pozajmice prebačeno 121.000 kuna udruzi Senzori, koju također vodi Slaven Vujić i upravlja svim financijskim sredstvima udruge.

Senzori su tijekom 2016. godine dobili oko 620.000 kuna donacija pa je članovima Grada anđela nejasno na što je udruga mogla potrošiti takvu količinu novca da su joj trebale pozajmice od druge udruge.

Do komentara Slavena Vujića nismo mogli doći jer se ne javlja ni na jedan poznati kontakt. Čak ni njegova Facebook stranica Tata Slaven, koju je pratilo više od 30.000 ljudi, više ne postoji. Ne postoji ni stranica udruge Senzori, koja je likvidirana 27. veljače.

tata Slaven

Grad anđela

Slaven Vujić

Senzori

udruge

dvorac Dioš

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter