video: zatvoren zloglasni meksički zatvor

Tamo se odvio najveći pokolj, ubijali su se palicama, žiletima i bocama. Nakon svega policija je unutra pronašla pravi luksuz, saune, akvarije, klime i šank


Mia Peretić
01.10.2019.19:00
Tamo se odvio najveći pokolj, ubijali su se palicama, žiletima i bocama. Nakon svega policija je unutra pronašla pravi luksuz, saune, akvarije, klime i šank
Profimedia

sažeto

Tri i pol godina nakon krvave pobune zatvor više ne radi, a prostor je već prenamijenjen za nešto sasvim neočekivano


Mia Peretić
01.10.2019.19:00

Meksičke su vlasti zatvorile zloglasni zatvor Topo Chico, jedan od najnasilnijih zatvora u čitavoj zemlji. Više od 4500 zatvorenika prebačeno je u druge kaznionice, a Topo Chico, koji je radio čak 76 godina, tri i pol godine nakon masakra u kojem je stradalo gotovo 50 osoba ostaje bez zatvorenika.

2016. godine izbila jedna od najbrutalnijih pobuna u meksičkim zatvorima

U veljači 2016. godine odvila se jedna od najbrutalnijih pobuna u meksičkim zatvorima. Oko 11:30 ujutro došlo je do svađe između članova kartela Zetas, odnosno njegovih podijeljenih frakcija. Sukobili su se zbog kontrole nad zatvorom, a pobuna je počela nakon što je vođa jedne frakcije, Juan Pedro Saldivar-Farías, mobilizirao skupinu zatvorenika da napadnu protivničkog vođu Hernándeza, no nisu uspjeli doći do njegove ćelije. Neredi su izbili u zasebnim jedinicama zatvorskog kompleksa, a zatvorenici su koristili kombinaciju oružja poput drvenih palica, šipki, žileta, boca i stolica.

U skladištu za hranu podmetnut je požar koji se proširio i na dijelove u kojima žive zatvorenici. Borbe su trajale do 1:30 popodne kada je meksička vojska zajedno s federalnom i lokalnom policijom ugušila nemire. Nijedan zatvorenik tu situaciju nije iskoristio za bijeg.

U pobuni je stradalo 49 osoba, 40 žrtava je identificirano, a petero je bilo neprepoznatljivo s obzirom da su pronađeni njihovi ostaci nakon požara. Sve su žrtve preminule od ozljeda nanesenih čekićima i noževima, a jedina žrtva stradala od metka je zatvorenik kojeg je upucao čuvar koji je štitio skupinu žena. Isti je čuvar kasnije optužen za ubojstvo.

Nakon nereda otkrili 'luksuzne ćelije'

Nakon pobune vlasti su otkrile da su si zatvorenici uredili prave luksuzne ćelije, a među zaplijenjenim predmetima našli su se i televizori, maleni frižideri, akvariji za ribe, saune, a neki su si čak instalirali šank za hranu i piće.

Zloglasnom zatvoru nađena nova namjena

Guverner države Nuevo Leon, Haime Rodriguez, rekao je da će umjesto zatvora na tom mjestu biti državni arhiv, te dodao kako nekoliko prethodnih administracija nije uspjelo učiniti nešto po pitanju ovog zatvora iako su znali da je pretrpan i izvan kontrole. Posljednja grupa zatvorenika je tijekom vikenda prebačena na druge lokacije.

zatvor

Meksiko

pobuna

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter