'SUPTILNO' SVOJATANJE

Talijanski političari baš ne odustaju od pretenzija na Istru, Dalmaciju i Rijeku. Izdvojili smo nekoliko takvih istupa naših prekomorskih susjeda


Matej Devčić
04.06.2019.12:20
Talijanski političari baš ne odustaju od pretenzija na Istru, Dalmaciju i Rijeku. Izdvojili smo nekoliko takvih istupa naših prekomorskih susjeda
Profimedia

sažeto

Tršćanski gradski vijećnik na Facebooku je objavio sluku na kojoj se može vidjeti silueta Italije čije se granice protežu na Istru, Kvarner i Dalmaciju


Matej Devčić
04.06.2019.12:20

Četiri mjeseca nakon što je predsjednik Europskog parlamenta i član desničarske stranke Forza Italia Antonio Tajani u Bazovici na komemoraciji žrtava fojbi kazao "Živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija", u Italiji dolazi do novog ispada vezanog uz ovu temu.

Naime, član te iste stranke na čijem je čelu bivši talijanski premijer Silvio Berlusconi na svom Facebooku prenio je prilično kontroverznu objavu sa službene stranice Talijanskog pokreta iredentista.

"Ništa se ne može smatrati gotovim dok se ne završi pravdom"

Lorenzo Giorgi, tršćanski gradski vijećnik, povodom talijanskog Dana republike prenio je sliku na kojoj se može vidjeti silueta Italije na talijanskoj zastavi, a njene granice se protežu na istočnu obalu Jadrana, Istru, Kvarner i Dalmaciju sve do Boke kotorske u Crnoj Gori.

Giorgi je uz sliku napisao "Naša Italija", dok u objavi na stranici pokreta iridentista piše: "Ništa se ne može smatrati gotovim dok se ne završi pravdom".

Berlusconi tražio revidiranje ugovora kojim su Rijeka, Istra i Dalmacija pripojeni Hrvatskoj

Članovi stranke Forza Italia već godinama zagovaraju pripajanje Kvarnera, Istre i Dalmacije Hrvatskoj. 2006. godine čelnik stranke Berlusconi jurišao je prema prvom premijerskom mandatu.

Tada je otvoreno prijetio Hrvatskoj blokiranjem pregovora o ulasku u članstvo EU-a ako se ne revidira Osimski ugovor koji je odredio da se Rijeka, Istra i Dalmacija pripoje Hrvatskoj, tada u sastavu SFR Jugoslavije, te obeštećenja za što izbjegle, što protjerane Talijane iz hrvatskih krajeva nakon Drugog svjetskog rata.

"Hrvatska će moći biti primljena u EU samo ako postigne dogovor s Italijom. Kanimo se poslužiti tom situacijom kako ne bi bilo diskriminacije u stjecanju vlasništva", govorio je tada Berlusconi.

Reuters

Ministar vanjskih poslova imao svoje tumačenje hrvatskih zakona

Tadašnji ministar vanjskih poslova Gianfranco Fini, koji je poslije obnašao funkciju Berlusconijevog zamjenika i koji je neskriveni neofašist, kazao je da je u hrvatskom zakonodavstvu na snazi "norma po kojoj Talijan nema pravo kupnje nekretnine, zbog čega vam ne može pasti ni na kraj pameti da ponovo steknete nekretninu vaših roditelja ili djedova."

Tako je Fini "tumačio" talijanskoj javnosti ono što izrijekom nije spomenuo, da tada stranci nisu mogli tek tako postajati vlasnici nekretnine u Hrvatskoj.

Inače, godinu dana kasnije nakon suludih Berlusconijevih i Finijevih izjava, Italija je u opticaj pustila marku posvećenu gradu Rijeci kao bivšoj talijanskoj zemlji, iako je to u listopadu 2007. odgodila na intervenciju hrvatske diplomacije.

MVEP upozorio na neprihvatljivost izdavanja marke

Poštanska marka posvećena Rijeci kao "istočnoj zemlji koja je bila talijanska", puštena je u opticaj, ali bez ikakvih službenih priopćenja i bez informacije u talijanskim glasilima.

Tea Cimas/CROPIX/Ilustracija

Na marki se nalazila slika bivše Guvernerove palače, a sada zgrade Pomorsko-povijesnog muzeja, i potpis "Rijeka - istočna zemlja koja je bila talijanska". Bivši ministar i zastupnik desnog centra Carlo Giovanardi je poželio da marku prihvate ne samo talijanski Riječani već i "Hrvati i predstavnici talijanske manjine u Hrvatskoj, kao poruku ljubavi prema vlastitome gradu". On je tada istaknuo da je "povijesni suživot između Talijana, Slavena, Mađara i Nijemaca izvanredno bogatstvo".

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija nakon saznanja u listopadu 2007. da se priprema izdavanje predmetne marke, odmah je upozorilo na neprihvatljivost takvog postupka te su talijanska nadležna tijela odustala od javnog predstavljanja i njezinog izdavanja.

Neprimjeren potez Italije

Iz MVPEI-a su u priopćenju tada istaknuli i da iznenađuje da je marka ipak puštena u opticaj unatoč saznanju o stajalištu Republike Hrvatske te da je riječ o neprimjerenom potezu Italije, suprotnom duhu prijateljstva i dobrosusjedstva.

Od Ministarstva vanjskih poslova Talijanske Republike tada je zatraženo da ponovno izvijesti nadležna tijela o stajalištu Republike Hrvatske kao i da se poduzmu odgovarajuće mjere u cilju sprječavanja daljnje distribucije navedene poštanske marke.

Rijeka

Italija

Dalmacija

Istra

Silvio Berlusconi

Lorenzo Giorgi

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter