ofenziva na kumove

Talijanska policija krenula u obračun s rimskom mafijom, zamjenik premijera Salvini objavio: 'Tulum je gotov'


Mia Peretić
20.11.2018.16:00
Talijanska policija krenula u obračun s rimskom mafijom, zamjenik premijera Salvini objavio: 'Tulum je gotov'
REUTERS/Yara Nardi

sažeto

U akciji pljenidbe mafijaških luksuznih kuća sudjelovalo je više od 600 policajaca


Mia Peretić
20.11.2018.16:00

Talijanska je policija rano jutros krenula u pljenidbu osam luksuznih vila koje su u Rimu ilegalno sagradili članovi najozloglašenijeg mafijaškog klana Casamonica, javlja Reuters. U akciji je sudjelovalo više od 600 policajaca, a čitavu je operaciju nadgledala gradonačelnica talijanske metropole Virginia Raggi:

"Danas je povijesni dan za Rim i Rimljane", izjavila je gradonačelnica, naglasivši da će imanja biti srušena do kraja godine. Raggi, inače članica anti sistemskog pokreta Pet zvjezdica, do sad se suočavala s kritikama da nije napravila dovoljno kako bi "počistila" glavni grad. 

REUTERS/Yara Nardi

"Stajemo na kraj godinama ilegalnih radnji i šaljemo snažnu poruku klanu Casamonica", rekla je ovom prilikom.

Obitelj Casamonica godinama je svoje poslove vodila u sjeni, a pod povećalom javnosti našli su se 2015. godine nakon ekstravagantnog sprovoda jednog do mafijaških kumova iz svojih redova. Tada su iz helikoptera na ožalošćene padale ružine latice, a na gradsku su baziliku okačeni posteri s natpisima: "Osvojio si Rim, sada osvoji raj".

Navedena mafijaška obitelj već se nekoliko desetljeća povezuje sa zločinima u jugoistočnim dijelovima Rima, a pritisak politike da se protiv klana poduzmu pravne radnje intenzivirao se nakon luksuznog sprovoda. 

Gradonačelnica Virginia Raggi danas je navela i kako su neke od konfisciranih kuća sagrađene na arheološki značajnim područjima, te da su u neke objekte čak uklopljeni čitavi dijelovi povijesnog akvedukta iz 16. stoljeća.

Zamjenik premijera Matteo Salvini obećao je da će se pridružiti kada buldožeri krenu rušiti mafijaške vile:

"Tulum je gotov", izjavio je jutros nakon posjeta policijskim službenicima.

REUTERS/Yara Nardi

Italija

mafija

Rim

obračun

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter