Anketa: Treba li se crvenjeti?

Tako vam je to u ministarstvu Nade Murganić. Ona kaže da joj nije neugodno što nije ispunjeno predizborno obećanje, ali možda bi joj i trebalo biti


Valerija Bebek
17.10.2018.14:10
Tako vam je to u ministarstvu Nade Murganić. Ona kaže da joj nije neugodno što nije ispunjeno predizborno obećanje, ali možda bi joj i trebalo biti
Dragan Matic / CROPIX

sažeto

U Hrvatskoj ipak roditelji neće dobiti punu plaću za vrijeme porodiljnog dopusta


Valerija Bebek
17.10.2018.14:10

Jučer je na nekoliko sati Hrvatska svojim napaćenim građanima ponudila nadu da ipak nije rasadnik kvalitetne dojč-radne snage. Da se ipak nešto pokreće i da se isplati spavati na kušinu od stine. Naime Ministarstvo za demografiju i obitelj objavilo je da radi na izmjenama Zakona o rodiljnim naknadama kao i potpomognutoj oplodnji. Tako se medijima pronijela vijest kako bi roditelji tijekom cijelog rodiljnog dopusta trebali primati iznos pune plaće i to od iduće godine. Pomoćnik ministrice Ivica Bošnjak, prenijeli su mediji, je uz tu informaciju otkrio da su u pripremi i izmjene Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji, prema kojima će ženama koje pokušavaju začeti biti omogućen veći broj besplatnih postupaka potpomognute oplodnje.

Ovakve vijesti u zemlji koja se strelovito depopularizira dočekane su s pozitivnim šokom i olakšanjem. Ali čekajte, sreća nije dugo trajala. Nekoliko sati, nakon što su svi mediji tu vijest tretirali kao najveću tog dana, stigao je demanti Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nade Murganić. Demantirana je informacija da će u prvoj polovici naredne godine roditeljske naknade biti delimitirane u prvoj polovici 2019.

Hvalili se mjerom pa novinari shvatili da je konkretna

Nakon cijele konfuzije, novinari su danas ministricu Nadu Murganić pitali je li joj neugodno što nije ispunila predizborno obećanje HDZ-a o delimitiranju porodiljnih naknada? Stvarno, pitali su je to.

"Nije mi neugodno jer na demografskim mjerama predano i iskreno radimo. Mi smo se jasno opredijelili za jačanje materijalnog statusa obitelji. Krenuli smo sa znatnim povećanjem rodiljnih i roditeljskih naknada i to odmah po svom mandatu. Delimitiranje tih naknada je cilj kojem svakako težimo", stvarno je odgovorila Murganić.

Najnovija zbrka je nastala na konferenciji za medije o predstavljanju projekta udruge Obitelj3plus (obitelji s troje ili više djece) u utorak. Pomoćnik je odgovarao na novinarsko pitanje da će se zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji izmijeniti - najvjerojatnije - u prvoj polovici 2019. "Ali je taj vremenski rok u navedenom članku stavljen pogrešno i u termin provođenja delimitiranja roditeljskih naknada", stoji u demantiju iz ministarstva.

Goran Mehkek / CROPIX

"O roku kada bi zakonske izmjene rodiljnih i roditeljskih potpora trebale stupiti na snagu pomoćnik ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, g. Ivica Bošnjak nije se očitovao", kažu iz ministarstva. Ali eto pomoćnik se hvalio time da će sukladno zaključcima nekog za to imenovanog vijeća detaljno razmatrati mogućnosti. Pa je kolegica novinarka, lude li glave, shvatila da ne bi pričao o mjeri ako nije konkretna.

(Ne baš) svi gafovi ministrice

Ministrica je u ove dvije godine koliko je na funkciji više puta zapanjila javnost. Svojim riječima, djelima, a i propustima.

Prisjetimo se samo 'Tako vam je to u braku' poruke koju je odaslala nakon optužbi Mare Tomašević za obiteljsko nasilje protiv požeškog župana i njezinog muža Alojza Tomaševića.

Za svetog Nikolu prošle godine posjetila je privatni (katolički) vrtić i podijelila djeci poklone. Slatko, divno, političari se vole slikati s djecom. Sve bi to bio uobičajen javno-politički folklor, da na tim paketima nije pisalo 'Za najpotrebitije'. Bili su to paketi s oznakom Europskog socijalnog fonda, namijenjeni siromašnoj djeci, ali su umjesto siromasima došli u privatni vrtić.

Ministrica već dugo priprema novi obiteljski zakon, tako je htjela unijeti u njega da obitelj nije obitelj ako nema djece. Zgranute reakcije javnosti spriječile su je u provedbi, ali ne i u daljnjem djelovanju.

Šlag na tortu njenog mandata je javna ostavka demografa Marina Strmote. "[Vladine demografske mjere su] jedan veliki folklor. Nakon godinu i 4 mjeseca u Vladi kao demograf i mladi čovjek smatram da ovo nije dovoljno ozbiljno i s današnjim danom podnosim ostavku na mjesto državnog tajnika jer država izumire. Ovo je najgore stanje u Hrvatskoj otkad postoji država i pričati ovako neozbiljno o ovome. Ja kao čovjek mladi, kao čovjek RH, građanin, otac dvoje djece, nezaposlene supruge, nezaposlenih roditelja, ne vjerujem da će se išta riješiti ovakvim pristupom." Nadi Murganić nije bilo neugodno ni tada, a ni danas. Što vi mislite o tome?

anketa

demografija

Nada Murganić

rodiljne naknade

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter