Serijal mafija: Sindikat bambusa

Tajvanske trijade najbrutalnije su na svijetu, borile su se protiv komunizma u Kini, neposlušnima režu ruke i noge, a ubijaju i novinare koji o njima loše pišu


Mia Mitrović
18.08.2019.19:00
Tajvanske trijade najbrutalnije su na svijetu, borile su se protiv komunizma u Kini, neposlušnima režu ruke i noge, a ubijaju i novinare koji o njima loše pišu
Youtube screenshot

sažeto

Sindikat bambusa nekada je bio u službi interesa tajvanske vlade i tajnih službi. Na rsapolaganje državi, kažu, stavili bi se i danas, ali vlast to odbija 


Mia Mitrović
18.08.2019.19:00

Jedna od najmisterioznijih mafijaških organizacija na svijetu kineske su trijade. Smatra se da su stare oko 2.500 godina, a kroz minula stoljeća razgranala se u više međusobno nepovezanih organizacija. Od svojih početaka trijade nisu samo kriminalne, već ritualne i političke organizacije što čitavu priču o njima čini još kompleksnijom. 

Politička uloga trijada u Kini postala je još očitija nakon Kineske komunističke revolucije. Komunistička partija nije blagonaklono gledala na trijade pa su u vrijeme građanskog rata stale na stranu nacionalističkog Kuomintanga. Kada su 1949. zemlju preuzeli Mao i komunisti, dobar dio članova trijada zajedno s Čangom Kai-šekom i ostatkom članova Kuomintanga povukao se na otok Tajvan gdje su osnovali nove kriminalne sindikate koji su surađivali sa svrgnutom kineskom vladom i priupremali njihov povratak na vlast u Kini. 

Povezanost s tajnim službama 

Najmoćnija tajvanska kriminalna organizacija je Sindikat Bambusa. Broji oko 10.000 članova, a poznata je zbog svojih bliskih veza s obavještajnim podzemljem i tajnim službama u zemlji. Sindikat Bambusa sudjeluje u brojnim ilegalnim aktivnostima poput usluga zaštite, utjerivanja dugova, zelenaštva, reketarenja, kamatarenja i ubijanja novinara koji pišu o njihovim poslovima.

Iako članovi ove trijade sebe nazivaju 'poduzetnicima' (otkud nam je to poznato), njihove primarne aktivnosti su krijumčarenje drogom i ljudima. Svjetsku 'slavu' Bambus je stekao u 80-ima kada je bio umješan u politička zbivanja u zemlji, kao i nekoliko atentata članova opozicije.

Klan su ranih 50-ih formirala djeca imigranata s kineskog kopna koji su na Tajvan pobjegli od straha pred komunistima. Mnogi se povjesničari slažu da je Čang Kai-šek, lider Kuomintanga i prije rata imao dobre konekcije s trijadom. Baš kao što je tradicionalna trijada nastala kako bi srušila dinastiju Quing i na vlastt vratili Ming, tako su i rane tajvanske trijade radile na svrgavanju komunističke vlasti i vraćanju Kuomintanga na vlast u Kinu.

U vrijeme tajvanskog ekonomskog booma 80-ih i 90-ih činilo se kao da su mafijaši prisutni u svemu, od namještanja natječaja za građevinske projekte pa sve do atentata na mafiji nesklone političare. Tako su 1980. majka i kćeri Lin Yi-hsiunga, jednog od vođa tajvanske opozicije brutalno ubijene u svom domu. Iduće su godine ubili profesora statistike čija su izvješća govorila o porastu mafijaških ubojstava.

Suhi Patak i Bijeli Vuk

Međutim, u svijetu je najgore odjeknulo ubojstvo pisca i novinara Henryja Liua. Ubijen je 1984. , a razlog je bila njegova namjera da u Americi izda negativno intoniranu biografiju tadašnjeg predsjednika Tajvana, Čang Kai-šekova sina Čiang Čing-kua. U njega su u garaži pucali pripadnici Sindikata Bambusa. Zločin se dogodio na američkom tlu gdje je novinar imao politički azil.

Za organizaciju zločina optužen je tadašnji lider Sindikata Chen Chi-li, poznat pod nadimkom Kralj Patak ili Suhi Patak te dva izvršitelja. Nakon zločina, ubojice su se vratile na Tajvan. Bili su nedodirljivi sve dok FBI nije došao u posjed snimke na kojoj Patak priznaje zločin i otkriva da je bio naručen od šefa tajvanske vojne obavještajne službe. Na zaprepaštenje mnogih, snimku je američkim vlastima predao Chang An-lo, legendarni 'Bijeli Vuk', spiritualni vođa Sindikata Bambusa.

Sva trojica osuđena su na kaznu doživotnog zatvora. Međutim, samo šest godina kasnije, dobili su pomilovanje i pušteni su na slobodu. Ovoga puta zbog šverca droge na 10 godina je osuđen Bijeli vuk. Odslužio ih je sedam. 

Ubojstvo novinara Henryja Liua dovelo je do međunarodne osude Kuomintanga, a Sindikatu donijelo svjetsku slavu i profilirao ga kao beskrupulozni internacionalni klan. Međutim, na domaćem terenu nakon novinarova ubojstva policija je počela žešće pritiskati mafijaše. Do 1990. uhićeno je više od 2.000 članova mafije i zaplijenjene su velike količine oružja.

Međutim, smještanje svih kriminalaca u isti zatvor nije se pokazalo dobrom idejom jer su dobili mogućnost da iz zatvora zajednički koordiniraju akcijama na terenu. Danas se smatra da tajvanski mafijaši nisu toliko jaki da bi organizirali akcije samostalno, već da su dio dobro uhodanih međunarodnih lanaca.

Kazna Tri mača i šest očiju

Današnji tajvanski mafijaši većinu vremena provode u partijanju, kockanju, nadmetanju s drugim krimosima, na auto i moto trkama te pružajući zaštitarske usluge raznim legalnim ili ilegalnim poslovima, uključujući barove, noćne klubove i bordele, što je pokazao i nedavno snimljen Viceov dokumentarac.

„Bio sam mlad i ništa nisam znao pa sam se priključio Sindikatu Bambusa. Svaka trijada, pa tako i naša je kao drvo. Kako se korijeni šire, trijada sve više raste“, rekao je Viceu Bo Award Xu, 59-godišnji član Sindikata Bambus.

„U starim danima Bambus sindikata skupljali smo reket od trgovina na našem teritoriju, a za uzvrat smo im pružali svaki oblik zašite. Dokle god nam oni plaćaju, naša dužnost je štititi ih. U to je vrijeme Tajvan tresao veliki rat različitih bandi. Nije bila rijetkost da jedni drugima režu ruke i noge“, govori 40-godišnji Jian Jun Yong koji kaže da se umirovio i da se sada bavi nekretninama, no da njegovo 'srce i dalje pripada trijadi'. 

„Kada postaneš članom trijade, polažeš kletvu kojom se obavezuješ da ju nikada nećeš izdati. U trijadi postoji set pravila koja se moraju poštovati. Ako pravilo prekršiš, slijedi ti kazna. Ako prekršiš pravilo, šef trijade naredi da si odsiječeš vrh malog prsta na ruci. Neke druge trijade imaju kaznu koja se zove 'Tri mača i šest očiju'. Dobiješ mač nalik japanskoj katani i njime se moraš ubosti tri puta u neki dio tijela, ali tako da ti ostane šest rupa na tijelu“, objasnili su članovi trijade Viceu.

Youtube screenshot

Kao i druge trijade, klan Bambus se svakodnevno moli generalu Guanu Yuu, božanstvu i svecu zaštitniku kineske mafije.

„Štujemo ga zbog toga što simbolizira odanost i zašto što je postao general i carev miljenik, a na kraju i car pa božanstvo. Ako se član trijade želi tetovirati, on nam mora dati pristanak. Mnogi zaziru od tetoviranja generala Guana jer je mnoge ta tetovaža ubila. Ja ju imam na leđima, no pokrivam ju kada idem na masažu jer ju žene ne smiju dodirivati“, govori jedan član trijade i pokazuje tetovažu.

Njegov kolega pak na leđima ima Sedmog i Osmog Gospodara. Oni su bogovi iz sjenke, kontroliraju zagrobni život i pomažu mrtvim dušama da stignu u kraljevstvo mrtvih.

Mrkva i batina

U novije doba, otkrili su kriminalci, sve trijade na Tajvanu ujedinile su se u jednu jer je vlada postrožila svoju politiku prema mafiji, a ekonomija je na otoku sve slabija.

„Naša je trijada dovoljno moćna da rješava svakodnevne probleme ljudi. Vlada ne čini dovoljno dobro i zato bi joj bilo bolje da umjesto da nas progoni, iskoristi naše usluge“, kazali su Viceu.

Jedan od najznačajnijih događaja koji se u posljednje vrijeme dogodio Sindikatu Bambusa je pogreb njihova bivšeg vođe, Chena Chi-Lia, koji je za života održavao kompleksne veze sindikata s Kuomintangom. Umro je od raka 2007. a na pogreb mu je došlo više od 10.000 ljudi.

Među njima bio je velik broj političara, ali i predstavnici tri najveće tajvanske trijade, sindikata Bambus, Četiri mora i Nebeski put. Odjeveni u crna odijela ispratili su ga i članovi japanske jakuze, kao i predstavnici kriminalnih klanova iz Hong Konga, Malezije i Tajlanda. Na sprovodu je bilo i više od 1.000 policajaca koji su snimali ožalošćena.

I Bijeli vuk, dugovni vođa Sindikata Bambus izašao je u međuvremenu iz zatvora, umirovio se i danas rado govori o tome da je tajlandska trijada postala sofisticiranija i samim time slabije vidljiva. Chang se kriminalom ne bavi više od 30 godina, no primjećuje da se mafija u modernom domu zbližila s politikom na sasvim nove načine te da je brutalnost i drskost tajlandske trijade koja je obilježila minula desetljeća svoje porijeklo imala u neiskustvu. Ističe da kao i svaka organizacija, i trijade imaju potrebu za kvalitetnim odnosima s javnošću.

„Znate li onu o mrkvi i batini? Prije dvadeset godina, mafija je bila samo batina. Danas trebamo više mrkvi. Usprkos svemu, mafija će postojati zauvijek jer i ona je dio ljudske prirode“, kazao je Chang.

Tajvan

trijada

Sindikat Bambusa

Kuomintang

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter