ginekolog o abortivnim pilulama

'Tablete su došle u apoteke, dođite, nahrlite, možete ih popiti i pobacit ćete. To baš nije tako i ne garantira vam da ipak nećete na kiretažu'


Mia Peretić
18.03.2019.16:00
'Tablete su došle u apoteke, dođite, nahrlite, možete ih popiti i pobacit ćete. To baš nije tako i ne garantira vam da ipak nećete na kiretažu'
istock /ilustracija

sažeto

Dr. Dubravko Lepušić objašnjava zašto ove tablete nisu čarobno rješenje koje vam garantira da ćete izbjeći kiretažu


Mia Peretić
18.03.2019.16:00

Na hrvatskom tržištu dostupna je takozvana abortivna pilula kojom je moguće prekinuti neželjenu ili patološku trudnoću. Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) dala je zeleno svjetlo za abortivnu pilulu Mifegyne 200 (mifepriston), dok je još prošle godine odobrio tablete Mispregnol 400 (misoprostolum), što skupa čini potrebnu kombinaciju tableta za obavljanje pobačaja.

Lijek se u ljekarni izdaje na recept, a svaka apoteka može ga nabaviti za 24 ili 48 sati. Pa, iako su mnoge žene pomislile da će ovom tabletom napokon reći "zbogom" kirurškim metodama obavljanja pobačaja, ginekolog dr. Dubravko Lepušić napominje kako to baš nije tako jednostavno:

"Ova je tableta svakako dobra stvar jer žena na raspolaganju mora imati sve varijante izbora, no treba reći da to ne ide po principu 'Došle su tablete u apoteke, dođite, nahrlite, uzmite, možete ih popiti i pobacit ćete", kaže nam dr. Lepušić.

iStock

'Ni s abortivnom tabletom niste skroz sigurni da ćete izbjeći kiretažu'

Naime, kako naglašava, ova je metoda prekida trudnoće najučinkovitija u ranoj fazi trudnoće, odnosno najbolje djeluje do šestog, eventualno sedmog tjedna. No, čak i tada ne otklanja potrebu kirurške intervencije:

"Određeni broj žena i u toj veličini trudnoće ipak završi na kiretaži jer, da se tako izrazim, ne izađe sve van. Ako ostane rezidua, određeni broj žena ipak završi na čišćenju ili aspiraciji. Žene bi lako mogle shvatiti da će to izgledati tako da jednostavno dođu u apoteku, uzmu tabletu i čekaju da pobace. To nije tako, čitav će postupak morati biti pod kontrolom liječnika koji daju tablete i upute, žena mora imati informirani pristanak. Osim toga, mora imati pravo izbora kada joj se kažu sve varijante prekida trudnoće s obzirom na to da one ne uključuju samo taj medikamentozni način, već i instrumentalni koji se radi tehnikama aspiracije uz davanje određene doze anestezije, što nije toliko bolno, odnosno ne smije biti tako bolno kao što se pisalo tijekom čitavog onog skandala s kiretažama".

istock

Prednost je što žene na raspolaganju imaju više opcija

Kao najveću prednost abortivne tablete dr. Lepušić navodi kako ona predstavlja svojevrsni civilizacijski napredak jer su opcije koje se ženama daju na raspolaganje veće, te, ako žena zadovoljava sve uvjete vrlo rane faze trudnoće, postupak se čini nešto prihvatljivijim no što je to slučaj s invazivnijim metodama.

Ne smije se zanemariti psihološki faktor: 'Žena je sama, danima čeka da sve izađe van'

No, kako nam kaže liječnik, osim činjenice da vam i tada nitko ne može garantirati da nećete završiti na kiretaži, treba naglasiti i psihološki faktor čitave priče.

"Dakle, žena koja se odlučuje na pobačaj već se nalazi u stanju koje samo po sebi nije nimalo lagano. A prilikom abortusa pomoću navedenih medikamenata žena se čitavo vrijeme nalazi kod kuće, te nakon što uzme tablete ona danima sjedi i čeka, da se tako izrazim, da sve iz nje izađe van, a čitavo vrijeme nije pod izravnim liječničkim nadzorom. Tu je prisutno krvarenje, djelići malo izlaze, a malo ne i ona zapravo nije do kraja sigurna je li sve kako treba. Praktički svaki drugi dan mora hodočastiti liječniku koji na ultrazvuku vidi treba li što čistiti. Ona to proživljava danima, za razliku od instrumentalnog postupka nakon kojeg, pod pretpostavkom da je sve dobro napravljeno, nema nikakvih repova".

Doktor Lepušić još jednom naglašava kako to ne znači da je jedna ili druga metoda bolja, već da je na ženi da, nakon što dobije punu informaciju, sama odluči što je za nju najbolje.

istock

Zdravlje kao pretpostavka

Osim tjedna trudnoće, jedna od pretpostavki za uzimanje ove tablete jest da je žena dobrog zdravstvenog stanja, a to će najbolje procijeniti liječnik koji tabletu treba prepisati. Dakle, one koje imaju problema sa srcem ili, primjerice, jetrom, nisu dobre kandidatkinje za ovu metodu.

U Švicarskoj se do 70 posto trudnoća rješava tabletama, no za to postoji jako dobar razlog

Iako je kod nas ova metoda relativno nova, odnosno do sada se izvodila samo u riječkoj i pulskoj bolnici, te u još nekim privatnim ginekološkim poliklinikama, dr. Lepušić napominje kako je u svijetu taj postupak dostupan već desetljećima, te da se u nekim zemljama, poput Švicarske, i do 70 posto trudnoća rješava tabletama.

istock

Kako kaže, kod nas to do sada nije zaživjelo jer u društvu vlada općenita averzija prema prekidu trudnoće iz nekakvih ideoloških i svjetonazorskih razloga. To je očito glavni razlog zašto se nije išlo u širenje mogućnosti prava izbora žene na različite varijante prekida trudnoće. No, napominje da prilikom usporedbe s drugim zemljama na umu trebamo imati još jednu stvar:

"Morate znati da je svijest o trudnoći, odnosno kada treba napraviti prekid trudnoće u tim zemljama ipak nešto viša. Kod nas se više čeka, odvaguje bi ili ne bi, neke od srama ne žele doći pa prođe neko vrijeme, uđu u osmi ili deveti tjedan, a do desetog je plafon do kada se radi, pa tu tableta više nema učinka. Kod nas će biti puno manji postotak korištenja tih tableta baš zato što će biti nešto veći broj trudnoća od sedam tjedana i više, to govorim iz iskustva", kaže nam liječnik i zaključuje:

"U svakom slučaju smatram da je ponuda tablete za nas jedan civilizacijski iskorak i da svaka žena mora imati pravo na mogućnost izbora".

Hrvatska

pobačaj

abortivna pilula

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter