SERIJAL KULT(NE) LIČNOSTI

Svoju suprugu nikada nije poljubio u javnosti. Za homoseksualce želi uvesti smrtnu kaznu, a protivnik je i oralnog seksa: 'To se ne radi ustima, ustima se jede. Ako to radite, možete dobiti crve'


Daniel Radman
15.10.2019.08:00
Svoju suprugu  nikada nije poljubio u javnosti. Za homoseksualce želi uvesti smrtnu kaznu, a protivnik je i oralnog seksa: 'To se ne radi ustima, ustima se jede. Ako to radite, možete dobiti crve'
Profimedia

Daniel Radman
15.10.2019.08:00

Uobičajeno je mišljenje povjesničara kako je od svih afričkih diktatora 20. stoljeća najokrutniji bio Idi Amin. Ugandom je vladao (samo) osam godina – između 1971. i 1979. godine – tijekom kojih je stradalo najmanje 80.000 njegovih političkih neistomišljenika. One pesimistične prognoze govore da je mrak pojeo pola milijuna Uganđana. No, osim stravičnih razmjera zločina, bio je poznat i po svojem sadizmu. Žrtve je navodno bacao krokodilima, a sumnjalo se i da je kanibal.

Više sreće nisu imali ni s Miltonom Oboteom, koji je Ugandom vladao i prije i poslije Amina, Amnesty International je procijenio da je njegov režim odgovoran za smrt 300.000 civila tijekom građanskog rata.

Bio je miljenik Zapada

Getty Images

Pored takve dvojice, Yoweri Museveni, aktualni predsjednik Ugande, izgleda kao anđeo. Naravno, prema tradiciji ove zemlje, i on je došao iz redova vojske. Iskoristio je priliku nakon državnog udara kojim je srušen Obote (1985.) te se nametnuo kao novi lider. Zemlju shrvanu ratom uspio je koliko-toliko stabilizirati, premda su se i dalje vodili međuplemenski sukobi.

No, ako se uzme u obzir da je u državi skoro sve skrahiralo, da je očekivani životni vijek pao ispod 50 godina i bio među najnižima u svijetu, svaki pomak se željno iščekivao. Museveni je u kratkom roku postao jedan od miljenika zapada, čak su ga nazivali i 'predvodnikom nove generacije afričkih državnika', no brzo će se pokazati da u svakoj priči o takvima postoji i lice i naličje.

Uspjeh u borbi protiv AIDS-a

Getty Images

Za početak, od njegovog dolaska na vlast do prvih izbora prošlo je punih deset godina. Izbori se od te 1996. do danas održavaju svakih pet godina, no teško se mogu nazvati slobodnim. Museveni ih dobiva uvjerljivom većinom, iako mu je odavno trebala biti uskraćena mogućnost kandidature. Prvo jer je prešao limit od dva mandata, a potom i zbog prekoračenja dobne granice. No, parlament kojeg kontrolirao mijenjao bi zakon uoči svakih izbora. U ovom drugom navratu, kad je ukidao dobnu granicu, došlo je do tučnjave zastupnika što je ubrzo postalo viralnim hitom.

'Kako bi mogao otići s plantaže banana koju sam posadio, sad kad je počela davati plodove?', bilo je njegovo retoričko pitanje oko ostanka na vlasti do kraja života. (Inače, već se pretpostavlja da bi ga mogao naslijediti njegov sin koji za sada lovi vojnu karijeru po uzoru na oca.)

Njegov prvi (službeni) mandat, započeo 1996., doista je bio obećavajući. Osigurao je besplatno osnovno obrazovanje u zemlji, potom je ostvario i uspjeh u snižavanju iznimno visoke stope AIDS-a prema 'ABC programu': Apstiniraj, Budi vjeran, ili koristi kondome ako ne prakticiraš A i B ('Abstain, Be faithful, or use Condoms if A and B are not practiced').

Mugabe u nastajanju

Getty Images

No, kad je tijekom drugog mandata poželio i treći – na koji nije imao pravo – dolazi i do sve značajnijih naznaka da je diktator koji nikad ne želi prepustiti vlast. Glazbenik i aktivist Bob Geldorf tada je nazvao 'Mugabeom u nastajanju', što ga je manje boljelo od uskraćivanja inozemne pomoći. Tome je doskočio na način da je omogućio višestranačje (do tada su oporbene stranke bile legalne, ali se nisu mogle kandidirati za parlament!?).

I poslije te promjene, za mnoge kozmetičke, na izborima pobjeđuje i on i njegova stranka, a u kakvim uvjetima se vode političke bitke dovoljno je spomenuti da je njegov najveći politički protivnik, Kizza Besigye (nekad je bio Musevenijem liječnik) u zatvoru završavao zbog izdaje i optužbe za silovanje, remećenja javnog reda i mira (organizirao je politički skup uoči izbora), a ugandska policija ranila ga je hicem u ruku i ozlijedila mu oko (sprejem od papra), usput ga optuživši da je sam poticao nasilje!

Kako je od 2006. prepolovio stopu siromaštva, Museveni bi vrlo vjerojatno i bez ovolike represije mogao pobjeđivati, međutim zbog straha od vanjskih utjecaja prvo je ograničio slobodu govora, medije, a potom i ljudska prava.

Homoseksualci na udaru

Na udaru su mu ponajviše homoseksualci. Još prije deset godina planirao je uvesti smrtnu kaznu za njih, no zamijenio je to doživotnim zatvorom, ali u posebnim slučajevima, primjerice ako osoba ima HIV i namjerno ga prenosi, seks s maloljetnicima ili za 'serijske prijestupe'.

Četiri godine poslije nastavio je s inicijativom, no smrtna kazna je pala iz 'tehničkih razloga' – ustavni sud Ugande je diskvalificirao zakon jer nije usvojen potrebnom većinom glasova. Sada je opet pustio probni balon i vlasti Ugande već sad najavljuju da će ga usvojiti do kraja godine s potrebnom, dvotrećinskom većinom.

Zadnji put, prije nego što je zakon pao, uskraćena im je financijska pomoć (Svjetske banke i zapadnih zemalja) što je bio vjerojatno jedan od razloga da Museveni pričeka s incijativom. Inače, prije nego je zakon pustio u proceduru, naručio je 'znanstveno istraživanje' koje mu je potvrdilo da je homoseksualnost stvar osobnog izbora.

'Mislio sam da je to problem koji dobivate s rođenjem. Genetska greška, to je bio moj argument. Međutim, naši znanstvenici su to srušili', pojasnio je zapadnim medijima.

To što je netko homoseksualac, kaže, nije prirodno, a time ne može biti ni ljudsko pravo.

'Odvratni su. Kakva je to vrsta ljudi? Nisam ni znao što rade. Nedavno su mi rekli da je ono što rade grozno. Odvratno', bilo je njegovo pojašnjenje.

Nikad nije poljubio suprugu pred drugima

Getty Images

Ako se uzme u obzir što je njemu nepoželjno i u heteroseksaulanim odnosima, biti će jasnija slika njegovih stavova.

'Sa suprugom sam u braku već 39 godina, ali nikad je nisam poljubio u javnosti ili u kući pred djecom'.

Zanimljivo mišljenje ima i o oralnom seksu, početkom godine je najavio kako će otjerati sve koji 'dolaze izvana i šire propagandu'.

'Svi mi znamo što je seks i kako se treba obavljati. To se ne radi ustima, ustima se jede. Ako to radite ustima, možete dobiti crve koji će kroz usta ući u vaš trbuh. To jednostavno nije pravi način i put za te stvari', njegovo je mišljenje.

kult(ne) ličnosti

Uganda

Yoweri Museveni

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter