svi hrvatski kumovi

Svojevremeno je jedan ministar rekao da je 'uvijek netko nekome brat', no u Hrvatskoj je ipak najvažnije biti kum


Mia Peretić
27.09.2018.21:00
Svojevremeno je jedan ministar rekao da je 'uvijek netko nekome brat', no u Hrvatskoj je ipak najvažnije biti kum
Screenshot/Youtube

sažeto

Tijekom godina se na ovim prostorima iskristalizirao uzorak koji se ponavlja, pri čemu je vidljivo da se od svih veza posebno ističe kumstvo


Mia Peretić
27.09.2018.21:00

Da su veze i poznanstva u Hrvatskoj jedan od katalizatora uspjeha nažalost je svima poznata stvar. No, tijekom godina se na ovim prostorima iskristalizirao uzorak koji se ponavlja, pri čemu je vidljivo da se jedan tip veza posebno ističe, a to je kumstvo. 

Naime, otkrilo se da je Blaž Curić, vozač ministra poljoprivrede koji je osumnjičenom Franji Vargi dojavio da mu se sprema uhićenje zbog izrade lažnih SMS poruka za Zdravka Mamića, bivšeg predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka i potpredsjednika stranke Milijana Brkića, ujedno i Brkićev kum. 

Svojevremeno je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković izjavio da je "uvijek netko nekome brat". No, lako što je svatko svakome rod, u Hrvatskoj je važnije biti kum.

Sama riječ, kako piše Inoslav Bešker, dolazi od latinskog oblika compater, što znači suotac (složenica 'cum' + 'pater'), a osim tradicionalne uloge kuma pri sakramentima krštenja, potvrde i ženidbe, u žargonu se ova riječ često koristi kada se govori o mafiji. 

via GIPHY

Prema katoličkoj tradiciji kumove vežu dužnosti i obaveze koje trebaju obavljati tijekom čitavog života, a osnovni preduvjet za sklapanje kumstva, osim kriterija propisanih Zakonikom kanonskog prava, jest da postoji određeno povjerenje. Što je slučajno i jedna od omiljenih riječi u ustima naših političara, posebno za vrijeme izbora svake četiri godine. 

Ipak, čini se da odnos povjerenja, čak više no s građanima, naša politička elita voli sklapati sa svojim kumovima. Neki to čine u većoj mjeri, neki u manjoj, a neki su ispleli pravu paukovu mrežu kumstava. 

Kumove voli i ljevica i desnica

Ova sklonost u istoj je mjeri zajednička i ljevici i desnici, no krenimo od početka, ili figurativno rečeno, od glave. 

Premijer Andrej Plenković je za sukob interesa bio prijavljen između ostalog i zbog toga što je za veleposlanika u Londonu imenovan Igor Pokaz, karijerni diplomat, ali i njegov kum. 

Luka Gerlanc / Cropix

Članom Uprave HEP-a imenovan je Petar Sprčić, kum HDZ-ova ministra zaštite okoliše i energetike, Tomislava Ćorića.

Lider oporbe Davor Bernardić je svog kuma Tihomira Barišića, uz glasne proteste, ipak imenovao regionalnim tajnikom SDP-a za Slavoniju, što je bilo neobično s obzirom da gospodin živi u Zagrebu. Barišić također u SDP-u obnaša funkciju Izvršnog tajnika za koordinaciju aktivnosti i rad s članstvom.

Bivši SDP-ovac i ministar financija u Milanovićevoj vladi Slavko Linić dugo je branio Sisačko-moslavačku županicu Marinu Lovrić Merzel sve dok nije postala neobranjiva i završila na suđenju zbog primanja mita i pranja novca, neosnovanog plaćanja savjetnika, preplaćivanja zgrade za Hitnu pomoć i trošenja javnog novca na zabave.

A kad smo već spomenuli bivšeg premijera valja podsjetiti da je Zoran Milanović u kumskim odnosima s karijernim diplomatom Joškom Klisovićem, koji je postao zamjenik ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić nakon što su SDP i HNS formirali Vladu. 

Dragan Matić / CROPIX

Mario Bukmir taman je trebao postati zamjenik direktora Hrvatskih voda kada se otkrilo da je radi njegova zapošljavanja mijenjan statut, a da je uz to i kum Mostovca Bože Petrova. Bukmir je povukao kandidaturu, no iz Mosta su i dalje tvrdili da nisu pogriješili.

Kumstva su poznata i na lokalnoj razini. Kada je za gradonačelnika Jastrebarskog bio izabran SDP-ovac Mihael Zmajlović, zamjenik mu je postao kum Zvonimir Novosel. Kada je Zmajlović postao ministar, kum Novosel je jednostavno preuzeo vođenje grada.

Bandić i Šeks van svake konkurencije

Vladimir Šeks je u svojoj političkoj karijeri potvrdio da može preživjeti baš sve. Da se desi nuklearna katastrofa nije teško zamisliti Šeksa kako izlazi iz nekog bunkera i sastavlja vlast od ono malo preživjelih. Bivši predsjednik Sabora je kum s odvjetnikom Miroslavom Šeparovićem koji je postao predsjednik Ustavnog suda, zatim s Božidarom Kalmetom koji je i dalje alfa i omega Zadra, te s Brankom Bačićem, predsjednikom Kluba zastupnika HDZ-a. 

Damjan Tadic / CROPIX

No, kao po mnogo čemu drugome, po pitanju kumstva je konkurenciju doslovno pomeo zagrebački gradonačelnik Milan Bandić

"Kumstvo je čast, a ne obaveza", poručio je svojevremeno, a kumčadi ima diljem čitave Hrvatske. Do sada je bio kum više od 150 puta, a bome mu se ne nazire kraj. Osim što je najpoželjniji krsni kum, zagrebački gradonačelnik svoju kumčad i ostale kumove ima relativno blizu sebe. Kum je nekadašnjem ministru branitelja Ivici Pančiću koji je 2012. bio najbolji od svih kandidata na natječaju za pomoćnika pročelnika u Uredu za upravljanje u hitnim situacijama koji vodi Pavle Kalinić. 

Robert Fajt / CROPIX

Prošle je godine posao rekonstrukcije rotora dobila tvrtka Tigra skupa s još nekoliko domaćih poduzeća, a njen je vlasnik Milan Penava, kum gradonačelnika Bandića. Natječaj je nakon usvojenih žalbi na kraju poništen, a grad Zagreb je raspisao novi i morao platiti troškove žalbenog postupka.

S obzirom na sve navedeno, gdje su vaši kumovi?

Hrvatska

politika

Kum

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter