Adobe protiv Fotošopa

Svjesni da se njihov alat zloupotrebljava osmislili su protuotrov, novi program postat će noćna mora starleta i muljatora


Valerija Bebek
17.06.2019.20:00
Svjesni da se njihov alat zloupotrebljava osmislili su protuotrov, novi program postat će noćna mora starleta i muljatora
Profimedia

sažeto

Tvrtka koja je najpoznatija po programu Photoshop sada radi na umanjivanju štete koja je nastala nekontroliranom primjenom tog alata


Valerija Bebek
17.06.2019.20:00

Oni su stvorili Photoshop program za digitalnu 'manipulaciju' slike, a sada rade na alatu koji će istu manipulaciju razotkriti. Ono što je zamišljeno kao pomoć u sitnim popravcima poput boljeg osvjetljenja i pripreme fotografija za tisak malo se otelo kontroli. Utjecaj digitalne manipulacije fotografijama poprima razorne efekte. Ne govorimo tu samo o fotošopiranim starletama, zvijezdama, utjecajnicima koji na fotografijama više izgledaju kao savršeni crteži nego kao ljudi. Što također stvara poremećenu sliku 'savršenog' ljudskog izgleda i može uzrokovati nerealna očekivanja i psihičke poremećaje kod ostatka svijeta (pa i njih samih).

Događaju se i mnogo opasnije digitalne manipulacije koje se zatim koriste za kompromitiranje osoba. Zorno se sjećamo i ovogodišnjeg 'podmuklog pokušaja destabilizacije i kompromitiranja Vlade' s montažama nečega što je izgledalo kao naš ministar Tolušić kojem u krilu sjedi razgolićena dama imali su i tacnu s bijelim prahom. Vladajući su odmah rekli da je riječ o podmukloj fotomontaži. Mediji su angažirali stručnjake grafičare, pisalo se naveliko o zlouporabi moderne tehnologije.

Arxiv.org

Sada je, barem tako najavljuju, nedokazanim fotošopiranjima došao kraj. Iz tvrtke Adobe, koja je najpoznatija upravo po programu Photoshop. Obznanili su da razvijaju softver koji koristi umjetnu inteligenciju te koji će u čak 99 postotnom broju slučajeva moći otkriti je li bilo digitalne manipulacije fotografijama lica ljudi. Razvijaju program u suradnji sa Sveučilištem Kalifornija Berkeley, objavili su to u radu pod nazivom 'Detecting Photoshopped Faces by Scripting Photoshop'.

Program će čak moći i 'poništiti' fotošopirano

Cijeli program je izgrađen za otkrivanje upotrebe alata Photoshop koji se zove Face Aware Liquify, koji iskrivljuje dijelove lica osobe. Prema Adobeu, alat Face Aware Liquify čini vrlo suptilne prilagodbe na lice osobe, što ih čini teškim za otkrivanje.

Njihov softver se oslanja na strojno učenje, treniran je na brojnim manje ili više izmijenjenim (fotošopiranim) fotografijama lica pa je tako naučio prepoznavati kada je - i kako, slika obrađena.

Arxiv.org

"Pokazali smo da naš model nadmašuje ljude u zadatku prepoznavanja manipuliranih slika, može predvidjeti specifično mjesto uređivanja, a u nekim slučajevima može se upotrijebiti za 'poništavanje' manipulacije, odnosno za rekonstrukciju izvorne, neobrađene slike", navodi se u studiji.

Osim što je u može prepoznati da je na fotografiji nešto promijenjeno, klonirano, izobličeno ili uklonjeno, novi softver je u stanju i predložiti način za povratak fotografije u prvotni oblik.

Arxiv.org

Program prepoznaje izmjene lica u 99 posto slučajeva bilo da se radi o izmjenama izraza lica ili druge oblike uljepšavanja. Ljudi koji su morali prepoznati iste slike imali su točnost od samo 53 posto, što je gotovo jednako slučajnom izboru.

"Ovo je važan korak u otkrivanju određenih tipova uređivanja slike, a mogućnost poništavanja (undo) funkcionira iznenađujuće dobro. No, osim ovakvih tehnologija, najbolja obrana od zlouporabe je sofisticirana i svjesna publika koja zna da se sadržajem može manipulirati - često da ih se zabavi, ali ponekad i da ih se zavara", izjavio je Gavin Miller, voditelj tvrtke Adobe Research.

fotošop

Adobe

digitalna fotografija

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter