Novi pojam kojim plaše zapadnjake

Svijetu prijeti cyber-balkanizacija, doživjet ćemo kraj interneta kao globalne mreže


Valerija Bebek
12.04.2019.08:00
Svijetu prijeti cyber-balkanizacija, doživjet ćemo kraj interneta kao globalne mreže
Profimedia

sažeto

Sve više zemalja kreće kineskim stopama po pitanju donošenja nacionalnih zakona i slobode interneta


Valerija Bebek
12.04.2019.08:00

Kina već godinama strogo kontrolira što njezini građani mogu vidjeti na internetu, a sada mnogo druge zemlje planiraju ograničenje online sadržaja. Nakon prenošenja uživo masakra u Novom Zelandu, pitanje odgovornosti za sadržaj na internetu postalo je iznimno hitno. No pravni stručnjaci za građanska prava i cenzuru upozoravaju protiv toga.

Propisi koje donose vlade širom svijeta ugrožavaju povezani globalni internet, upozoravaju stručnjaci. Planovi za restrikciju sadržaja je fragmentiranje world wide weba, sistema koji je stvoren uz obećanje da će spajati ljude nudeći im univerzalan pristup informacijama.

Umjesto interneta, dobit ćemo splinternet, odnosno cyber-balkanizaciju. To je termin koji je nastao od riječi cyber i jasno - Balkan. Svoj obol internetu dali smo zbog značajki povijesti pune podijeljenih kultura, jezika i religija.

Slobodni ste govoriti istinu, dok ne kažete pravu

Zanimljivo je da dok se stručnjaci zalažu za neograničen pristup informacijama i svoj zapadni svijet plaše cyber-balkanizacijom, istovremeno je u Londonu uhićen osnivač WikiLeaksa Julian Assange, koji je zaslužan za objavljivanje mnogih državnih tajni.

Nadalje, cyber-balkanizaciju opisuju kao segregaciju interneta na manje grupe sa sitnim interesima, do tog stupnja da prikazuju uskogrudne, zatucane pristupe onima koji imaju druge poglede.

Profimedia

Kao što smo spomenuli Kina već godinama ne dopušta da njezini građani pretražuju informacije izvan zemlje, a sada i druge zemlje najavljuju mogućnost filtriranja sadržaja što će dovesti do nacionaliziranih interneta. Među njih spada i Ujedinjeno Kraljevstvo koje planira donijeti zakon po kojem bi direktori bili osobno odgovorni za objave na društvenim mrežama - a koji se pokažu štetni ili ilegalni.

Države već 'petljaju' po intenetu

Stručnjaci upozoravaju da će time UK preseliti na onaj dio 'cenzurirane' internetske skale i doliti ulje na vatru zvanu 'splinternet'. Tim se terminom barata već puno desetljeće, ali je popularnost stekao tek nedavno.

Prijenosi uživo masakara iz novozelandskog Christchurcha povećao je osjećaj hitnosti po pitanjima suzbijanja poticanja na nasilje. Novi australski zakon može propisati zatvorske kazne za medijske rukovoditelje koji ne uklone nasilan i ekstreman sadržaj brzo. A prijedlog otkriven u Britaniji mogao bi rukovoditelje učiniti osobno odgovornima za sadržaj objavljen na društvenim mrežama.

Borci za slobodu govora upozoravaju da će biti opasno dopustiti vladama da kroje online sadržaj, čak i ako se društvene mreže muče.

Organizacija koja procjenjuje stanje demokracija diljem svijeta Freedom House tvrdi da je barem 17 zemalja donijelo ili predložilo zakone za ograničavanje online medija u ime rata protiv 'fake newsa' i manipulacije, a 13 zemalja je procesuiralo korisnike interneta zbog širenja 'lažnih' informacija.

Internet

cyber balkanizacija

splinternet

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter