Nemojte sad odjuriti u šumu

Švicarski znanstvenici predlažu da se umjesto marihuane koristi mahovina, kažu ima isti utjecaj


Valerija Bebek
29.10.2018.12:25
Švicarski znanstvenici predlažu da se umjesto marihuane koristi mahovina, kažu ima isti utjecaj
iStock

sažeto

Sastojak u mahovinastoj biljci sličan je THC-u, ali je čak i bolji, tvrde Švicarci


Valerija Bebek
29.10.2018.12:25

Dok cijeli svijet prati Kanadu i njezinu ekonomsku preobrazbu nakon legalizacije marihuane, u drugim dijelovima svijeta - bližima Hrvatskoj, znanstvenici pronalaze druge biljke koje imaju slične zdravstvene blagodati.

Biljka iz reda mahovnjača - zdenčara, zvuči kao nešto što bi Harry Potter i njegova ekipa koristili u svrhu liječenja i legalnog 'napušavanja'. No ta mahovina je ozbiljno zainteresirala znanstvenike iz Švicarske, dok je na Novom Zelandu poznata i u uporabi za liječenje kod domorodnog stanovništva Maora. Moguće da postane legalna duvka i u ostatku svijeta.

Naime ta mahovina sadrži perrottetinene (PET), kemijski sastojak sličan tetrahidrokanabinol (THC), psihoaktivnom spoju u marihuani. Sada su biokemijski znanstvenici iz Švicarske potvrdili da sastojak iz zdenčare ima sličan utjecaj u tijelu kao i THC, samo što bi mogao biti još bolji za medicinsku upotrebu od trave.

U nedavno objavljenom istraživanju u magazinu Science Advances znanstveni su usporedili PET i THC u nizu testova kako bi ustanovili koje kemijske receptore aktivira kod miševa i kako se životinje ponašaju pod utjecajima. Sintetizirali su oba sastojka uz pomoć Eidgenössische Technische Hochschule iz Züricha (ETH Zürich).

Poboljšana verzija THC-a

"Morali smo krenuti od samog početka. Nismo htjeli stvarati predrasude i mislili smo napraviti potpuni profil sastojaka i s kojim receptorima u mozgu su u interakciji", kazao je voditelj istraživanja i biokemičar Jürg Gertsch za Motherboard.

Shvatili su da PET radi na sličan način kao i THC s nekoliko ključnih razlika. Kao i THC i PET se veže s kanabinoidnim receptorima CB1 i CB2, ali njegova razina je 10 puta manja. Također se veže i s receptorima za raspoloženje serotoninom i dopaminom, ali tek u mnogo većoj koncentraciji.

Za razliku od THC-a, PET smanjuje razinu protuupalnih molekula, što bi vjerojatno rezultiralo manjim brojem nuspojava i djelovao bi za smanjenje boli. "U direktnoj usporedbi mislim da je PET bolje verzija THC-a", zaključio je znanstvenik Gertsch.

Ova biokemičar smatra da je zbog kemijskih svojstava zdenčara idealan kandidat za medicinsku uporabu u smanjenju boli i upala. Maori je koriste u tradicionalnoj medicini već stoljećima, njome liječe želučane i probleme jetre. Budući da nema jake psihoaktivne utjecaje zdenčara bi mogla biti prihvatljivija farmaceutima i zakonodavcima od kanabisa. Iako, upozoravaju znanstvenici, još je dugačak put da se pripravci od ove mahovine prodaju u ljekarnama, cijeli proces mogao bi trajati i 10 godina.

Marihuana

THC

mahovina

zdenčara

farmacija

PET

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter