MUSLIMANSKI PAR OSTAO BEZ DRŽAVLJANSTVA

Švicarska im odbila zahtjev jer se nisu htjeli rukovati s članom komisije suprotnog spola: 'Vjera nije iznad zakona u našem gradu'


Tomislav Kukec
18.08.2018.18:30
Švicarska im odbila zahtjev jer se nisu htjeli rukovati s članom komisije suprotnog spola: 'Vjera nije iznad zakona u našem gradu'
Umit Bektas / REUTERS

sažeto

Bračni par ima rok od trideset dana za žalbu na odluku komisije u gradu Lausanne


Tomislav Kukec
18.08.2018.18:30

U zapadnom svijetu rukovanje je jedan od najvažnijih pozdrava i izraza poštovanja među poslovnim partnerima, ljudima koje tek upoznajete i općenito među osobama koje se ne znaju najbolje, ali si međusobno izražavaju uvažavanje. Bonton nalaže da se rukujemo s nekime prilikom upoznavanja, a i političari se vole rukovati kako bi naglasili prisnost između dvije stranke, organizacije, zemlje... 

No, postoje i kulture u kojima rukovanje nije toliko poželjno, a katkad je i uvredljivo. U pojedinim islamskim zemljama ljudima se nije dopušteno rukovati ako su suprotnog spola, jer se to smatra neprikladnim fizičkim kontaktom, osim ako se radi o članovima bliske obitelji. 

'Vjera nije iznad zakona'

Upravo ta kulturološka razlika koštala je jedan muslimanski par švicarskog državljanstva. 

Kako piše ugledni britanski The Guardian, vlasti švicarske Lausanne odbile su im zahtjev za državljanstvo jer se par nije htio rukovati sa članovima lokalne komisije za migrante. Tamošnji gradonačelnik Gregoire Junod odluku je pojasnio rekavši kako su u postupku utvrđene manjkavosti u integraciji. 

"Osim toga, imali su problema i kada im je pitanja postavljao netko suprotnog spola", rekao je gradonačelnik medijima, ne navodeći detalje o slučaju. Junod je ustvrdio kako je sloboda vjerovanja važna u njegovom gradu, no "religija nije izvan zakona". 

Odluka komisije naišla je na odobravanje lokalnih političara koji su ustvrdili da je ustavno pravo na jednakost između muškarca i žena dominantno u ovom pitanju. Par ima trideset dana tijekom kojih može podnijeti žalbu na ovu odluku.

Zanimljivo, vijest dolazi samo nekoliko dana nakon štp je objavljen sličan slučaj iz Švedske. Tamošnji muslimanski par naposljetku je dobio sudsku tužbu protiv vlasti koje su također izbjegavanje rukovanja tretirale kao "manjkavost integracije". 

Švicarska

Islam

državljanstvo

rukovanje

kulturološke razlike

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter