raj i pakao na zemlji

Svi žele ići tamo, no ne znaju da se iza prekrasnih pješčanih plaža i luksuznih restorana krije mračna tajna


100posto
21.11.2019.11:30
Svi žele ići tamo, no ne znaju da se iza prekrasnih pješčanih plaža i luksuznih restorana krije mračna tajna
Profimedia

sažeto

Ovaj otočni raj pogođen je epidemijom ovisnosti ogromnih razmjera


100posto
21.11.2019.11:30

Zbog prekrasnih koraljnih grebena i bijelih pješčanih plaža 360 tisuća turista svake godine na odmor iz snova putuje na Sejšele, rajski arhipelag u zapadnom Indijskom oceanu. No, u pozadini prekrasnih privatnih otoka, divnih odmarališta i vrhunskih restorana nalazi se realnost malog naroda koji se bori protiv epidemije heroina ogromnih razmjera.

Između pet i šest tisuća ljudi od 94.000 stanovnika ovisno je o heroinu, kažu izvještaji Agencije za sprječavanje zlouporabe i rehabilitacije droga (APDAR) na Sejšelima koji trpe najveću stopu zlouporabe heroina u svijetu po glavi stanovnika, piše BBC.

Profimedia

'Krao sam od bake kako bih plaćao za svoju ovisnost'

Jed Lesperance imao je 20 godina kada je prvi put počeo uzimati drogu. Sada su mu 34, a sjeća se kako je za njega sve počelo s rekreativnim pušenjem marihuane u društvu prijatelja. 

"U početku je bilo zabavno, ali s vremenom sam došao do heroina i to je počelo preuzimati moj život. Pušio sam heroin dva do tri puta dnevno, čak sam krao od bake da bih platio svoju naviku. U roku od nekoliko tjedana postao sam ovisnik", rekao je.

Heroin na Sejšele švercaju iz srednje Azije, posebno Afganistana. Pošto se sastoje od 115 otoka, Sejšeli imaju mnogo propusnih granica zbog čega ih je teško nadzirati pa krijumčarenje droge nije previše zahtjevan zadatak.

Profimedia

Putujuće metadonske klinike

No, umjesto objave 'rata drogama', što bi značilo kriminalizaciju velikog dijela heroinskih korisnika, čelnici Agencije za suzbijanje zlouporabe droga uveli su politiku po uzoru na Portugal koja se temelji na promatranju ovisnosti kao kronične bolesti koju treba liječiti. Heroinski ovisnici imaju dvije opcije: pristupiti programu odvikavanja u ustanovi ili manje obvezujućem programu koji se usredotočuje na smanjivanje štete. U oba slučaja pojedinci imaju pristup medicinskoj i psihološkoj potpori.

"Trenutno imamo više od 2000 osoba u nekom od naših programa, a 68 posto njih sada su uspješno zaposleni", rekao je Patrick Herminie iz Agencije.

Jed Lesperance jedan je od onih koji su imali koristi od pristupanja programu rehabilitacije. Svako jutro posjećuje jednu od 'putujućih' metadonskih klinika, odnosno bijelih kombija u kojima su savjetnici za ovisnosti i medicinske sestre osposobljene za davanje točne doze metadona ovisnicima na odvikavanju. Nakon što dobiju svoj lijek, mnogi od onih koji su u programu ostaju razgovarati s vršnjacima ili savjetnikom prije no što odu na posao ili svojim kućama. Neki dolaze u pratnji svojih obitelji što dokazuje kako se stigma koju nose ovisnici polako otklanja.

Cijena heroina pala, no zato raste ponuda sintetičkih droga

Nakon širenja rehabilitacijskih programa, cijena heroina na Sejšelima dramatično je pala. Iz Agencije kažu kako je jedna linija, oko 0.1 gram, ranije koštala oko tisuću rupija, odnosno oko 70 dolara, a sada se može kupiti za 30. Međutim, to je dovelo i do jednog negativnog trenda, a to je rast popularnosti sintetičkih droga.
"Još nemamo službene podatke i brojke, no čuli smo da dileri počinju nabavljati novu drogu koju još ne možemo liječiti metadonom", rekao je Herminie.

droga

ovisnost

luksuz

heroin

otoci

Sejšeli

raj na zemlji

newsletter

Prijavite se na Newsletter