dostupno na svakom koraku

Svi su u panici zbog opasnog energetskog pića koje je dostupno u trgovinama, a djecu pretvara u hodajuće nasilne zombije


100posto
26.06.2019.09:55
Svi su u panici zbog opasnog energetskog pića koje je dostupno u trgovinama, a djecu pretvara u hodajuće nasilne zombije
Profimedia

sažeto

To je piće već dugi niz godina dostupno u Škotskoj, a zbog njega zabilježeni su brojni nasilni napadi pogotovo među djecom


100posto
26.06.2019.09:55

U britanskim trgovinama pojavile su se limenke energetskog pića koji se sastoji od alkohola i kofeina, a riječ je o piću naziva Dragon Soop ili Zmajeva juha. To zloglasno piće izuzetno je štetno za zdravlje, jer jedna limenka tog pića sadrži jednako kofeina kao dvije šalice kave i dovoljno alkohola za bocu vina.

To je piće već dugi niz godina dostupno u Škotskoj, a zbog njega zabilježeni su brojni nasilni napadi pogotovo među djecom, jer s osam posto alkohola na pola litre, piće djecu kako stručnjaci kažu pretvara u "naelektrizirane razbuđene pijanice". 

Uvođenje zakonskog ograničenja

iStock

Stručnjaci upozoravaju da s mješavinom alkohola i kofeina djeca su podložna gubitku kontrole, dok se oni opijeni njome ponašaju poput zombija.

"Kofein u kombinaciji s alkoholom je prilično opasan, a pogotovo za djecu, a jedini način kako ovaj problem riješiti jest uvođenje zakonskog ograničenja", poručila je jedna od zastupnica u škotskom parlamentu Jackie Baillie. Ona vodi kampanju za ograničenje udjela kofeina u alkoholu na 15 miligrama na 100 mililitara alkohola.

Iako web stranica tog energetskog pića sadrži brojna upozorenja te jasno upozorava kupce tog pića da piju umjereno i podsjeća ih da u Velikoj Britaniji liječnici preporučuju ne više od 14 jedinica alkohola tjedno, čini se da to nije dovoljno, pogotovo za djecu, kojima su takve stvari izuzetno primamljive, pogotovo jer piće ima ukus po slatkišima. A ono se prodaje u brojnim trgovačkim lancima i manjim trgovinama. Cijena mu iznosi oko 24.50 kuna.

djeca

alkohol

zombiji

energetsko piće

opasno

newsletter

Prijavite se na Newsletter