Burno je u Virovitici

Svi se pitaju gdje je gradonačelnik Ivica Kirin i zašto nije došao na izvanrednu sjednicu sazvanu zbog slučaja Palm. Doznali smo zašto ga nije bilo, a razlog je nevjerojatan


Mia Mitrović
23.07.2019.19:00
Svi se pitaju gdje je gradonačelnik Ivica Kirin i zašto nije došao na izvanrednu sjednicu sazvanu zbog slučaja Palm. Doznali smo zašto ga nije bilo, a razlog je nevjerojatan
Jure Mišković/CROPIX

sažeto

Točno 50 dana je prošlo otkako je Siniša Palm pronađen mrtav, no na ključna pitanja i dalje nema odgovora, a gradonačelnik se nije pojavio na sjednici kako bi na njih odgovorio 


Mia Mitrović
23.07.2019.19:00

Triler u Virovitici se nastavlja, a epilog još uvijek nije na vidiku. Točno je 50 dana prošlo otkako je u gustoj šumi u blizini hrvatsko-mađarske granice pronađeno tijelo pročelnika za gospodarstvo i financije Siniše Palma, no čitav slučaj nije se pomaknuo s mrtve točke. 

Burno je bilo u ponedjeljak popodne na izvanrednoj sjednici Gradskog vijeća koja je sazvana na zahtjev oporbenih vijećnika.

Predstavnici gradskih vlasti uglavnom su govorili o financijskoj strani virovitičkog problema. Revizija koja je startala krajem ožujka i dalje je u tijeku, a konkretnih podataka nema. Nije sasvim objašnjeno ni koliko točno novca nedostaje iz gradske kase, a u javnosti se nedavno pojavila informacija da je iznos veći od 17.2 milijuna kuna što je brojka koju je na početku afere iznio gradonačelnik Ivica Kirin.

Gdje je gradonačelnik?

Na pitanja gdje je novac i zašto je pročelnik Siniša Palm morao umrijeti javnost još uvijek nije dobila odgovor. Predstavnici vlasti u Virovitici brane se šutnjom i floskulama poput one o institucijama koje rade svoj posao.

Iz svega što su sinoć dogradonačelnik, pročelnice te vijećnici HDZ-a i koalicijskih partera (HSP Ante Starčević i HSLS) izgovorili na sjednici, stvara se dojam da jedini problem u gradu stvaraju oporbeni vijećnici i mediji koji izvještavaju o slučaju. Sudeći po onome što su kazali, u Virovitici se sve odvija po planu, proračun je čak i u plusu 2,6 milijuna kuna, a mediji nepotrebno šire dezinformacije koje 'štete ugledu grada'. 

Darko Tomaš/CROPIX

Osim spomenuta dva standardna pitanja koja su u virovitičkom krimi – trileru još uvijek bez odgovora, pojavilo se i treće – gdje je gradonačelnik?

Ivica Kirin naime, nije prisustvovao izvanrednoj sjednici sazvanoj kako bi se rasvijetlio čitav slučaj, a gradska oporba zatražila je njegovu ostavku. Većina pripremljenih pitanja, doznajemo od oporbenjaka, bila su namijenjena njemu, no umjesto da se pojavi i hrabro odgovara, ovlastio je svog zamjenika Damira Marenića da govori u njegovo ime.

„Baš nikakvog opravdanja nema za nedolazak gradonačelnika Ivice Kirina na večerašnju izvanrednu sjednicu Gradskog vijeća. On je jedina odgovorna osoba za smrt mladog čovjeka i višemilijunsku pronevjeru novca kojeg smo mu povjerili na upravljanje“, napisao je dugogodišnji virovitički novinar i urednik portala Virovitica.net Goran Gazdek.

„Koliko god mu to bilo teško mora se nositi s tim i skrušeno stati pred oporbu i javnost. Da je ostavku dao čim je bruka pukla sada bi bio pošteđen dodatnih neugodnih pitanja i mirno, uz pomoć odvjetnika i na svoj račun, pripremao obranu. Ovako je, kukavički, ostavio svoje suradnike da se batrgaju i brane neobranjeno i dao mogućnost oporbi i javnosti da prodube svoje sumnje u ovoj suludoj priči s puno rupa i neobjašnjivih pojava“, nastavlja Gazdek u tekstu objavljenom u utorak na portalu koji uređuje.

„Oporba je, logično, pitala što bi svatko od nas pitao: Gdje je? Zašto ga nema? Je li otišao? Je li dao ostavku?“, pita se novinar ono što se pitaju svi u Virovitici, a i šire. 

U gradu vrije, on uživa

Misterij nestanka gradonačelnika riješili smo uz pomoć informacija koje nam je dao Darko Lešković, oporbeni gradski vijećnik Mosta. Dok u Virovitici vrije, gradonačelnik Kirin umjesto da se pojavi na izvanrednoj sjednici koja je sazvana zbog njega – navodno uživa na moru.

„Na moru je, ali ne znam gdje točno. Jučer sam dobio tu informaciju. U subotu je navodno bio na svadbi sina Josipa Đakića u Pitomači u hotelu Divino. U nedjelju je, prema informacijama s kojima raspolažem, napustio Viroviticu i otišao na more“, kazao nam je Darko Lešković. Koji od Đakićevih sinova je mladoženja, nije nam znao reći. Kako bismo provjerili ovu informaciju, kontaktirali smo HDZ-ovog saborskog zastupnika Josipa Đakića i virovitičkog gradonačelnika Ivicu Kirina, no do zaključenja ovog teksta, nisu nam se javili.

Točna lokacija na kojoj godišnji provodi virovitički gradonačelnik nije nam poznata. Možda se i ovog puta zaputio na Paklene otoke gdje je snimljen s obitelji prije desetak godina (naslovna slika). 

Screenshot RTL

Atmosfera uoči i nakon izvanredne sjednice, doznali smo od gradskih oporbenjaka, bila je na rubu incidenta.

„U četvrtak smo predali zahtjev za sazivanjem sjednice, a ona je zakazana odmah za petak što nas je šokiralo jer inače tradicionalno odugovlače s procedurom. Predsjednica Gradskog vijeća Lahorka Weiss pokazala se fer, a oko odgode s petka na ponedjeljak podigla se nepotrebna frka. Mi smo htjeli da Radio Virovitica prenosi sjednicu jer nam je u interesu da javnost čuje što se događa. Kako je termin u petak bio zakupljen, odgođena je za ponedjeljak što nam nije smetalo“, govori nam Lešković.

„Svi smo se pitali gdje je gradonačelnik. Mislili smo da je odsutan jer nema obraza pojaviti se pred Gradskim vijećem pa je ostao kući i sluša raspravu. Pitali smo se je li možda negdje u nekom podrumu gdje ga o slučaju Palm ispituju istražitelji. Svi smo ostali u šoku kada smo saznali da je otišao na more“, ispričao nam je vijećnik Mosta te otkrio detalje koji su obilježili sjednicu. 

„Na samom početku predsjednica gradskog vijeća uputila nam je kritiku zbog toga što smo od prolongiranja sjednice napravili medijski spektakl. Potom me HDZ-ov vijećnik Miljenko Sabo napao jer sam članove vladajuće koalicije u gradu jednom prilikom prozvao fikusima. Prije ovog jučer njihovi vijećnici govorili su jako rijetko, a sad ih tobože smeta što sam ih nazvao fikusima“, čudi se Lešković te kaže da je posebno indikativan bio istup pročelnice Đurđe Aragović.

Muk u prostoriji 

U svom emotivnom istupu pročelnica je glasom koji je podrhtavao ustvrdila da je nepobitna činjenica da je Siniša Palm bio lopov i jedini krivac za nestanak novca.

„Kao pročelnika i djelatnika Gradske uprave jako me sram što se to dogodilo i što je netko tko je imao naše povjerenje na tako ga grub način izigrao. Ta je osoba sjedila pored mene a da nisam ni na koji način mogla posumnjati da radi bilo što nečasno. Kako to da nas, koji uopće ne radimo s gotovinom i sve plaćamo putem računa, nitko iz banke nije pitao što će nam tolika gotovina. Ako su se svaki dan dizali novci, ako je netko 25. svibnja, a to mi je ostalo u pamćenju, 50 tisuća kuna uplatio na klub i 10 tisuća podignuo u kešu, to je u jednom danu 60 tisuća kuna. Mislim da tu sigurno ima osnova da pitamo banku za takvo poslovanje. Mislim da ovih 17 milijuna stvarno zaslužuje da kažemo tko je što, a netko tko je ukrao te novce, bio mrtav ili živ, za mene je lopov“, glasile su njene riječi nakon kojih je u prostoriji zavladao kratkotrajni muk.

Željko Puhovski/CROPIX

„Evidentno je da je gospođa Aragović 'pukla', ali ono što je izgovorila ispod je svakog dostojanstva. Izrekla je nevjerojatne optužbe kao da su utvrđene činjenice, a istraga je još uvijek u tijeku i nitko još ne zna što se zapravo dogodilo. Da stvar bude gora, gradske vlasti neprestano optužuju nas oporbenjake da širimo lažne vijesti i tako štetimo ugledu grada. Nije li iznošenje takvih stavova prije završetka istrage također širenje lažnih vijesti? U završnom je obraćanju dogradonačelnik Marenić kazao kako će grad sigurno vratiti izgubljen novac i da građani ništa neće osjetiti. U ovom trenutku on to ne može znati. Nije li i to širenje lažnih vijesti?“, pita se virovitički oporbeni gradski vijećnik koji je sredinom lipnja podigao kaznenu prijavu protiv gradonačelnika Kirina zbog sumnje na pomaganje u počinjenju kaznenog djela teške pronevjere i krađe.

„Kako radim u istoj zgradi gdje se nalazi i DORH, nedavno sam se raspitivao što je s mojom kaznenom prijavom. Kazali su mi da moram poslati pismeni zahtjev jer je čitav slučaj preuzeo zagrebački USKOK. Ono što je dobro, na sjednici smo konačno dobili i potvrdu informacije da se zagrebački USKOK bavi slučajem Virovitica o čemu se dugo šuškalo“, otkriva nam Lešković te dodaje da Virovitici sada slijedi – čekanje.

„Na jesen će završiti istražne radnje oko slučaja i tada ćemo znati što se dogodilo“, zaključio je.

Propusti i nepravilnosti 

Da je na sjednici i oko sjednice bilo burno, potvrdila nam je i virovitička nezavisna oporbena vijećnica Nada Bartolić. Prije točno godinu dana gospođa Bartolić otišla je u mirovinu nakon što je čitav radni vijek provela kao odgajateljica u Dječjem vrtiću 'Cvrčak'. Zbog toga ju svi u Virovitici zovu Teta Nada.

„Naši upiti na sjednici su izazivali nervozu i aroganciju kod pripadnika gradske vlasti. Svima nam je bilo neugodno što nema gradonačelnika, a morao je biti prisutan. Nivo je održavao dogradonačelnik Marenić koji je sve vrijeme pozivao na toleranciju dok ne dođu rezultati. Nezgodno je bilo izlaganje privremena pročelnice za financije i gospodarstvo Vesne Grbac koja nam je čitala polugodišnje izvješće što je bilo teško pratiti bez da vidimo brojke na papiru“, kazala nam je gospođa Nada Bartolić koja se oštro protivila odluci o dodatnim ovlastima gradonačelniku u istrazi koja je donesena na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća.

Darko Tomaš/CROPIX

„Na sva naša jučerašnja pitanja rekli su nam da ne tražimo od njih konkretne odgovore jer ih ne smiju iznositi dok državna revizija, USKOK i povjerenstvo grada ne završe istragu. Istovremeno, ne čekajući njihovo izvješće, oni vode pregovore s pojedinim odvjetničkim društvima iako se još uvijek ne vodi sudski postupak protiv grada. Zbog toga se pitam, tko je taj koji treba usluge odvjetničkog društva kada je po onom što nam govore jedini krivac za pronevjeru pokojni Siniša Palm?“, pita se nezavisna vijećnica koju je također pogodio istup pročelnice Aragović u kojem je pokojnog Palma prozvala lopovom.

„Prenaglila je u prosudbi i u svojim izjavama, a mišljenje institucija još uvijek nismo dobili na stol. Još uvijek nije provedena obdukcija iako se radilo o nasilnoj smrti, a sve što dosad znamo o slučaju ukazuje na velike propuste i nepravilnosti u slučaju“, zaključila je.

Darko Tomaš/CROPIX

virovitica

Ivica Kirin

Siniša Palm

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter