Uskoro otvorenje novog odjela u Vrapču

'Svi pitaju je li to Alcatraz? I iz njega su bježali zatvorenici, tu neće biti nikakvog Hannibala Lectora'


100posto
09.11.2018.09:00
'Svi pitaju je li to Alcatraz? I iz njega su bježali zatvorenici, tu neće biti nikakvog Hannibala Lectora'
Marko Todorov / CROPIX

sažeto

Nova zgrada s odjelima za neubrojive ubojice otvara se 15. studenoga, na svečanost pozvan i Plenković


100posto
09.11.2018.09:00

U Psihijatrijskoj bolnici Vrapče se 15. studenog otvara nova zgrada Zavoda za forenzičku psihijatriju, odjela za smještaj i liječenje sedamdeset psihičkih bolesnika osuđenih na prisilno liječenje zbog ubojstva i drugih teških kaznenih djela počinjenih u neubrojivom stanju, rekao je ravnatelj bolnice Vrapče Vlado Jukić i dodao da nova zgrada zadovoljava sve potrebne uvjete za boravak liječenje za društvo najopasnijih pacijenata.

Radovi su počeli početkom 2016. godine, a projekt vrijedan 70 milijuna kuna najvećim je dijelom financiran sredstvima Europske unije. Na otvorenje, čiji se datum poklapa s danom bolnice Vrapče, a na otvaranje je pozvan i premijer Andrej Plenković, rekao je ravnatelj Jukić.

Naglasak na mjere sigurnosti: neporobojna stakla, alarm, betonski zid i ograda

Pacijenti će boraviti u jednokrevetnim i dvokrevetnim sobam, a nosit će elektronske narukvice, te će, osim u sobama i kupaonici, biti pod stalnim video nadzorom. Cijeli je novi kompleks ograđen betonskim zidom i i ogradom visine pet metara, a po potrebi će se oglasiti i alarm. 

Marko Todorov / CROPIX

Umjesto rešetki na prozorima kakve se često mogu vidjeti u psihijatrijskim ustanovama, sobe ovih pacijenata imat će neprobojna stakla na prozorima koje će moći otvarati petnaestak centimetara. U sklopu novog kompleksa nalazit će se tereni za sportske aktivnosti, nove ambulante, te će uskoro taj Zavod u Vrapču ponovno dobiti status referentnog centra za forenzičku psihijatriju.

Alcatraz za psihičke bolesnike?

S obzirom na maksimalne mjere sigurnosti, asocijacija na poznati zatvor Alcatraz nameće se sama po sebi. No, svaka sličnost je slučajna:

„Svi novinar pitaju je li to Alcatraz, je li moguće pobjeći. Odgovoram i da su iz Alcatraza bježali zatvorenici. Uvijek ima mogućnosti za bijeg, no ističem da će ovdje biti smješteni pacijenti kojima nije potrebna takvozvana maximum security situacija. Takvih pacijenata, osoba s poremećajima ličnosti kojima je mjesto u zatvorima, a ne na psihijatrijskim i forenzičnim odjelima, u Hrvatskoj je možda dvadesetak i neće biti smješteni ovdje. Svi pacijenti koji će biti smješteni na novoj forenzici već se nalaze u našoj bolnici i s njima nismo imali većih incidenata i indikatora neke opasnosti. Tu neće biti nikakvog Hannibala Lectora, to je jedna interesantna filmska, ali ne i životna priča'', rekao je Jukić za Hinu. 

Kazao je i kako je nova zgrada projektirana po najboljim svjetskim standardima za smještaj i liječenje forenzičnih pacijenata, jer su uvjeti u kojima su sada smješteni  potpuno neodgovarajući, između ostaloga, čak ih je osam dijelilo zajedničku sobu. Naglašava i kako će u novim jednokrevetnim i dvokrevetnim soboma svaki pacijent moći ipak zadržati dio svoje intime.

Vrapče

newsletter

Prijavite se na Newsletter