ovaj put se izvukao, a evo i zašto

Imamo potvrdu da Kuščević usprkos najavama neće dati ostavku, a izvori nam otkrivaju i zašto ne odustaje od ministarske fotelje


Mia Mitrović
03.07.2019.09:40
Imamo potvrdu da Kuščević usprkos najavama neće dati ostavku, a izvori nam otkrivaju i zašto ne odustaje od ministarske fotelje
Damjan Tadic / CROPIX

sažeto

Svi pišu o tome da će ministar Kuščević danas dati ostavku, međutim, naši izvori tvrde suprotno 


Mia Mitrović
03.07.2019.09:40

Mjesec koji je iza nama bio je u znaku ministra uprave Lovre Kuščevića i njegovih afera zbog čega se danas očekivala njegova ostavka do koje, usprkos medijskim i unutarstranačkim pritiscima nije došlo. Da je bila jedna sumnjiva nekretnina, ili dvije, smatralo se, šef bi mu oprostio kao što je to učinio s ministrom poljoprivrede Tolušićem i njegovom 'roštiljarnicom' u Virovitici, no Lovro je ovaj puta malo pretjerao. 

Stvar su dodatno pogoršali i njegovi nesuvisli pokušaju da pred kamerama opravda porijeklo svoje imovine. Umjesto da se opere, samo se još dublje zakopao, najprije još u svibnju kada je, prilikom najave izmjene Zakona o sprečavanju sukoba interesa, izvalio kako nije smisao spomenutog zakona da se bavi time “je li neki dužnosnik u svojoj kartici upisao neki prostor pod ‘šupa’, ‘garaža’, ili ‘prostor za pečenjaru'”.

Jako loš PR

Predmet sprdnje postao je i kada je pred zgradom vlade reporteru na pitanje kako zaraditi pet milijuna do 44. objasnio kako takav treba završiti vojsku i fakultet, pobijediti na izborima u općini, zaposliti i ženu te da onda milijuni dođu sami po sebi.

Kada su pak isplivale sve njegove afere, od bajkovitih transformacija pašnjaka u vilu (ne morsku vilu nego kamenu), štale u kuću do kupoprodaje poslovnog prostora iz vlastite tvrtke, prenamjenjivanja ženinog poljoprivrednog zemljišta u građevinskog itd, Kuščević se branio teorijom o sabotaži i teoriji zavjere.

Ne znamo tko je u ministrovom kabinetu zadužen za krizno komuniciranje i odnose s javnošću, no definitivno bi trebao promijeniti strategiju.

Međutim, da u onome što ministar govori o sabotaži i lažnim optužbama ima i zrno istine potvrdio nam je i jedan izvor blizak vrhu HDZ-a koji nas uvjerava kako Kuščević ipak neće dati ostavku što je u izjavi koju je dao za N1 ministar i potvrdio. 

Kuščević i dalje uživa podršku premijera, a priča oko afera, uvjereva nas izvor, uvelike je pretjerana. Sve afere koje mu se danas spočitavaju predmet su istraga koje su protiv njega vođene 2009. i 2010. i koje su završile bez da je podignuta optužnica.

Spletke i intrige 

Plenković je, kaže nam HDZ-ov insajder, toga svjestan. Zanimljivo, Kuščevića brane i Bračani, a na iznenađenje mnogih, branila ga je i SDP-ova gradonačelnica Supetra Ivana Marković koja je izjavila da je s njim dok je bio načelnik odlično surađivala.

Booking.com

U pozadini napada na Kuščevića, tvrdi naš izvor, je navodno dio članova udruge U ime obitelji koji se tako osvećuju ministru jer im je srušio referendume, kao i neki članovi HNS-a koji su bili uvjereni da će Plenković žrtvovati Kuščevića.

HNS je nakon stravičnih rezultata europskih izbora u panici i strahu da će na idućim izborima osvojiti nula mandata zbog čega pripremaju Matiju Posavca za novog šefa stranke umjesto Ivana Vrdoljaka o čemu je pisao Nacional. Posavčev program je raskid koalicije s HDZ-om koja je naštetila ugledu stranke i ponovno pridruživanje SDP-u koji ponovno jača.

S sruge strane, dio članstva HNS-a u predsjedničkoj je kampanji dao podršku Škori, a dio Milanoviću što HDZ-u i Plenkoviću ne ide u prilog.  Zanimljivo, samo dan prije nego što su počeli napadi na Kuščevića, glavni tajnik HNS-a Srećko Ferenčak na svom je Facebooku podržao kandidaturu Miroslava Škore. 

Plenković je svega ovog itekako svjestan pa je skloniji ideji novog raskida koalicije nego tome da otkanta Kuščevića koji je ujedno i glavni tajnik stranke te jedan od njegovih najbližih suradnika. 

ostavka

Lovro Kuščević

afere

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter