intervju sa crtačem kultnog zagora

'Stalno govore kako će strip propasti, a mi smo još uvijek ovdje i dobro se zabavljamo, svih mu bubnjeva Darkwooda!'


Ružica Matić
12.05.2018.15:00
'Stalno govore kako će strip propasti, a mi smo još uvijek ovdje i dobro se zabavljamo, svih mu bubnjeva Darkwooda!'
Promo

sažeto

Uoči otvorenja Zagreb Comic Cona razgovarali smo sa Alessandrom Piccinellijem, crtačem stripova Zagor i Tex Willer


Ružica Matić
12.05.2018.15:00

On je kao desetogodišnjak bježao pred pumom, a kao dvadesetogodišnjak pobio tucet puma golim rukama. On je čarobnjaka Kandraxa svinuo pogledom i pobijedio Supermikea u sedmoj rundi, oplovio je sjeverna i južna mora i prošao Ameriku uzduž i poprijeko, pješke.

On je Patrick Wilding, poznat i kao Zagor Te-nej ili Duh sa sjekirom i obilježio je odrastanje mnogih generacija, a neki čak kažu i da ih je odgajao.

U Hrvatskoj se ovaj strip izdaje punih 50 godina, zbog čega su među gostima ovogodišnjeg festivala Crtani romani šou, koji se po novom zove Zagreb Comic Con, crtači stripa Zagor –Alessandro Piccinelli, Mauro Laurenti, i Joevito Nuccio, te njihov scenarist i urednik Moreno Burattini.

Omiljeni 'bonelijevci' družit će se s obožavateljima stripa tijekom festivala koji se održava u zagrebačkom Domu HDLU-u, tzv. Džamiji, od 11. do 13. svibnja, i počastiti ih svojim crtežima, a mi smo uoči otvorenja Zagreb Comic Cona razgovarali sa Alessandrom Piccinellijem, koji od 2016. radi Zagorove naslovnice. U biografiji ovog 43-godišnjeg talijanskog crtača stripa ističe se i rad na popularnom Texu Willeru.

Što vas je potaknulo da postanete crtač stripova?

Čitao sam stripove i obožavao ih, a činjenica da ih danas crtam, da mi je to posao, je nešto prekrasno!

Kakvo je vaše mišljenje o Zagoru?

Ja sam veliki fan Zagora! Zagor je bio prvi strip "za odrasle" koji sam pročitao  i odmah me osvojio svojim pričama, crtežima i ambijentima. Odrastao sam po šumama pa sam se pronalazio u Duhu sa sjekirom, zamišljajući da sam u Darkwoodu. Osim toga, Zagor je bio i lik s kojim sam debitirao kao crtač i naučio me napraviti prve korake u ovoj fantastičnoj profesiji! Prema njemu osjećam naklonost i priznanje.

Jeste li i fan Texa Willera?

Apsolutno! Obožavam vestern kao žanr pa mi je bilo vrlo prirodno čitati i o Texovim avanturama i postati fan. Osim toga, Tex ima karizmu koja te uvuče! I Tex i Zagor su junaci koji se bore za iste ideale i štite iste vrijednosti, tako da mi je posve normalno voljeti obojicu.

Imate li omiljene fraze i citate iz Zagora ili Texa Willera?

Pa, možda ću zvučati banalno, ali... "Svih mi bubnjeva Darkwooda!" i „Sto mu gromova!“ Jednostavno su sjajne!

Promo

Kako izgleda kreativni proces kod crtača stripova?

Sve se rađa iz ideje scenarista koji postavlja radnju stripa. Zatim se taj sinopsis pretvara u scenarij, s raskadriranom radnjom i dijalozima. Kad je to završeno, scenarij se prosljeđuje crtaču koji ga prevodi u crtež, pazeći na ono što scenarist traži, na izraze likova, na ambijente, kadriranje i sve ono što je potrebno kako bi se najbolje ispričala priča, nastojeći što više uvući čitatelja u priču.

A kako izgleda radni dan crtača stripa? Imate li uopće radno vrijeme?

Radim kod kuće i prednost toga je što se možete bolje organizirati. Trudim se imati "uredsko" radno vrijeme, iako se često dogodi da radim navečer, pa čak i noću (ako imam kratak rok), ili da se odreknem vikenda. Nisam svaki dan jednako produktivan, ali nastojim imati stalan ritam, pa i stoga da ne bih kasnio s predajom radova.

Vi ste u strip o Zagoru unijeli neka nova kreativna rješenja kako biste privukli mlađu publiku. Jeste li uspjeli, je li Zagora počelo čitati više mladih?

Kao čitatelj i crtač uvijek sam nastojao učiti od svih autora kojima sam se divio, pokušavajući prvo crtati što sličnije, a poslije reinterpretirati kako bi mi prirodno dolazilo kad bih držao olovku u ruci. Grafička rješenja su važna prvenstveno onima koji crtaju realistične stripove. Kao čitatelj sam svejed, dakle gutam sve, od Texa i Spider-Mana, preko Blueberryja do X-Mena: od svih se nešto može naučiti! Neki mladi čitatelji su mi pisali da su se zbližili sa Zagorom, a neke sam susreo na festivalima stripa na kojima sam sudjelovao. To mi je drago! Zagor je jedan od rijetkih pustolovnih stripova ikad napravljenih, treba ga čitati. Jer svi vole pustolovine.

Kakav je ukus mlađe publike kad su stripovi u pitanju? Kakvi su trendovi?

Danas je na tržištu ogromna ponuda stripova svih vrsta. Teško je uopće izabrati. Ne znam što se najviše čita, najbitnije je čitati! To je teretana za maštu i treba je održavati u formi, malo košta, a čovjeka zabavi. A ako čita Zagora ili Texa, još i više! 

Promo

Koliko stereotipi o obožavateljima stripova iz američkih filmova i serija odgovaraju istini? Kakva je stvarno stripovska publika?

U principu muškarci puno više čitaju stripove nego ženo, no u posljednje vrijeme se stvari mijenjaju, tržište je više orijentirano i na žensku publiku i rade se takvi sadržaji. 

Čitaju li mladi danas stripove više ili manje od generacije svojih roditelja?

Mladi danas, u odnosu na nekad, imaju više mogućnosti za eskapizam, od videoigrica, preko interneta, smartphonea, itd. Ali strip ima privlačnost koja nikad neće prestati i nastavit će osvajati i nove generacije.

Kakva je, prema vašem mišljenju, budućnost stripa?

Više od dvadeset godina slušam kako strip nema budućnost i mnoge slične "uroke". Pa, svim zlogukim prorocima poručujem da smo još uvijek ovdje, čitamo, pišemo, crtamo... Ukratko, zabavljamo se u društvu omiljenih junaka. Dok ima strasti koja ujedinjuje junake, autore i čitatelje, dotle ima nade... a vidim da ima mnogo zaljubljenika u strip kad posjećujem festivale, izložbe, susrete. A osvrnuo bih se i na krilaticu koja kaže: "Uvijek će biti onih koji će htjeti slušati priče... i do kad ih bude, dotad će biti potrebni oni koji će ih pričati." I obrnuto!

strip

Crtani romani šou

Zagor

Zagreb Comic Con

Alessandro Piccinelli

Tex Willer

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter