SRUŠILI SMO CIJENU ZA 20 EURA PO NOĆENJU

Svi govore da je sezona podbacila pa sam provjerio može li se uz malo pregovora iznajmljivačima rušiti cijena. Svašta sam doživio, nekima je bila bitna moja nacionalnost, a nekima 'moja žena'


Matej Devčić
23.07.2019.21:00
Svi govore da je sezona podbacila pa sam provjerio može li se uz malo pregovora iznajmljivačima rušiti cijena. Svašta sam doživio, nekima je bila bitna moja nacionalnost, a nekima 'moja žena'
Duje Klaric/CROPIX

Matej Devčić
23.07.2019.21:00

Turistička sezona u Hrvatskoj ove je godine, po svemu sudeći, slabija nego prošle. Turista je manje, ugostiteljskih objekata i apartmana sve više, a prosječne cijene dnevnog najma su za nekoliko eura više nego lani.

Prema dostupnim podacima, cijene dnevnog najma na području sjeverne, srednje i južne Dalmacije kreću se od 40 do 80 eura, dok se u Istri Kvarneru i Primorju dnevni najam apartmana kreće se od 65 do 75 eura.

Kako je turista manje, a apartmana na izbor ima, odlučili smo uzeti oglasnik u ruke, pogledati ponudu apartmana i provjeriti možemo li u ovoj ne baš tako bajnoj sezoni srušiti cijenu njihovog najma i jesu li iznajmljivači s obzirom na situaciju spremni i na manje ponude od onih koje navode u oglasima.

Niža cijena iznajmljivanja ako ste Hrvat

Kontaktiramo jednog iznajmljivača apartmana s Vira. Cijena dnevnog najma za dvije osobe je 70 eura, a može biti i niža ako ste Hrvati.

"Vidim da je cijena dnevnog najma 70 eura. Ide li cijena još dolje, tipa 60 eura ili možda i niže?", pitam gospodina.

Niksa Stipanicev/CROPIX

Nakon kratke pauze, iznajmljivač mi postavlja pitanje: "Jeste li Hrvat?"

"Jesam", govorim mu iznenađeno.

"E, onda vam je pet eura niže noćenje. S kim dolazite?", nastavlja s pitanjima.

"Suprugom", brzo smišljam odgovor.

"Okej, onda vam je noćenje umjesto pet, deset eura jeftinije", govori.

Pregovori se, dakle, nastavljaju. Pitam ga može li niže, budžet je zacrtan, ipak bi se u njegovom apartmanu zadržali na 6-7 dana. "Ovo je najniže što mogu jer ste domaći. Znate kako to ide sa strancima", priča.

"Znam, znam", odgovaram mu i zahvaljujem na informacijama. Ako ste Hrvat, pet eura jeftinije noćenje, a još ako dolazite sa ženom, jeftinije je deset eura.

"Imate sve, od parkinga do ugodnog smještaja"

Kontaktiram idući broj s oglasa za apartman u Malinskoj, s druge strane slušalice javlja se jedna gospođa. Priča je za potrebe ovog teksta vrlo jasna, sa suprugom, nekad je u toj kombinaciji i dijete, idem na ljetovanje, potreban nam je apartman, a gospođa baš eto ima ponudu za nas. "Slobodni smo od 16.8. do 22.8." govori mi. Kažem joj kako mi taj termin odgovara i spremam se za pregovore o cijeni.

"Najam vam je 65 eura", kaže mi. "Ide li cijena niže? Za desetak eura recimo?", pitam je.

"Mogu vam iznajmiti apartman za vas i suprugu i po nižoj cijeni. Možemo se dogovoriti kad dođete."

Objasnim joj kako bih volio znati cijenu unaprijed kako bi se mogao organizirati i eventualno odbaciti druge ponude. "Mogu spustiti cijenu najma na 50 eura i stvarno sve imate, od parkinga, ugodnog smještaja, sve vam je blizu", vabi me nabrajajući sve pogodnosti.

Nakon kratkog ćaskanja joj zahvaljujem i kažem da ću još malo razmisliti.

Paun Paunovic/CROPIX

Parking ispred apartmana 5 eura po danu, garaža 10

Idući na redu bio je još jedan iznajmljivač s Krka. Cijena dnevnog najma iznosi 70 eura. Može li ići niže? "Da ste ranije zvali možda bi i bilo nešto. Ovako su nam kapaciteti popunjeni, a i oko mene je tako. Da znam da netko od susjeda koji iznajmljuju ima kakvo otkazivanje rado bih vam pomogao, ali ovako baš i ne mogu", govori mi iznajmljivač.

Kopajući po oglasniku, nailazimo na oglas za apartman na Visu. Okrećem broj, vidim da je cijena dnevnog najma 70 eura, no priča će ovoga puta biti malo drugačija. Apartman je dovoljno velik za tri osobe, taman za dvije odrasle osobe i jedno dijete.

"Sve vam je korektno što se tiče apartmana", govori mi. "Može li cijena najma niže? 55 eura?", pitam ga znajući da bi mi čovjek nakon takve ponude mogao vrlo lako poklopiti. "Ispod 60 eura ne idem. To vam je maksimalno koliko mogu spustiti", govori. Zahvaljujem mu na informacijama škicajući oglas za apartman u Baškoj Vodi.

U njemu stoji da je cijena dnevnog najma 65 eura u periodu od 6.7. do 23.8. Zovem broj pokušavajući dogovoriti smještaj od 11.8. do 17.8. S druge strane slušalice javlja se mlađi gospodin koji mi objašnjava kako je apartman za tri osobe te da bi bio idealan za suprugu, mene i dijete.

"Cijena najma je 65 eura. Imate i parking u dvorištu apartmana, on se naplaćuje pet eura po danu, a garaža 10 eura po danu. Čišćenje apartmana vam je 10 eura po čišćenju", nabraja.

Pitam ga može li cijena najma, s obzirom na to da se parking i garaža plaćaju, biti nešto niža. "Ne, ne, ne ide ispod toga. To je baš tražen apartman i jednostavno ne mogu spustiti cijenu", govori mi.

Kapaciteti puni do kraja osmog mjeseca

Idući broj koji okrećem je od iznajmljivača apartmana u Makarskoj. Apartman je namijenjen za dvije osobe, termin u kojem ćemo tražiti smještaj je od 5.8. do 11.8. Javlja se ženska osoba koja do detalja objašnjava kako je apartman za dvije osobe te da je njegova cijena 60 eura. "Bi li cijena mogla ići niže? 50 eura možda?", pitam.

"Može na 50 ali to vam je najniže što vam mogu spustiti", govori mi. Kažem joj kako ću još malo razmisliti pa ako se odlučim za njen apartman povratno se javim.

Biljana Gaurina/CROPIX/Ilustracija

Gledam oglasnik, tražim dalje, a u oko upada oglas za apartman na Korčuli. Navodi se da se radi o dvosobnom apartmanu, idealnom za manju obitelj. Okrećem broj, no razgovor je trajao vrlo kratko. Gospođa koja se javila na telefon govori mi kako su im kapaciteti puni do kraja osmog mjeseca. Potraga se nastavlja dalje.

Idući oglas na redu odnosi se na apartmane na Pelješcu. U ponudi su dvosobni i jednosobni apartmani, piše da je cijena najma 70 eura. Na telefon se javlja gospođa koju pitam kolika je cijena najma jednosobnog apartmana, radi li se o iznosu od 70 eura ili nekom nižem. "70 eura vam je dvosobni apartman. Jednosobni može i po nižoj cijeni. S kim dolazite na ljetovanje", pita me.

"Suprugom", odgovaram i odmah pitam koliko bi koštao najam u jednosobnom apartmanu. "Planirate ostajati duže ili kraće?", pita me pa odgovaram da bi period od 12.8. do 19.8., naravno ako imaju slobodnog mjesta, bio idealan. "Cijena vam je 45 eura", govori mi uz objašnjenje da se jednosobni apartman u tom periodu sezone iznajmljuje po cijeni od 55 eura.

"Dok pare idu..."

Idući na redu su splitski iznajmljivači. Okrećem brojeve i tražim apartmane, a prvih par poziva neuspjeh. Odgovor iznajmljivača je uvijek isti: kapaciteti popunjeni. Ipak dolazim do jednog iznajmljivača koji svoje apartmane za dvije osobe iznajmljuje u kvartu Meje.

Okrećem broj, javlja se jedan gospodin odmah mi napominjući kako jedini slobodan termin koji ima je od 17.8. do 22.8. "To je to, ništa prije, ništa kasnije. To je za vas i?", pita.

"Mene i partnera, ovo nam je prvo zajedničko ljetovanje", odgovaram čekajući njegovu reakciju. "A gle, dok pare idu", govori i spominje cijenu najma od 70 eura. Pitam može li cijena niže, dajem pristojno ponudu od 60 eura da ne navučem bijes sugovornika. "A ne mogu spustiti cijenu. To je apartman takav da ste vi na 10 minuta od svega. Može niže na 50 eura, ali tek u pred i postsezoni", govori mi.

Gledam oglase za apartmane na području Zadra i nalazim sasvim pristojan apartman. Cijena najma je 70 eura, odlučujem provjeriti koliko se cijena može srušiti. S druge strane slušalice javlja se iznimno susretljiv gospodin. Raspitujem se o apartmanu za 3 osobe, sebe, suprugu i dijete. Kroz razgovor dolazimo do pitanja o cijeni.

Mario Todoric/CROPIX

"Nije najam 70, već 75 eura", govori mi. "U oglasu stoji 70. Radi li se o nekoj grešci ili?", pitam ga.

"Ovih pet eura vam uključuje takse. Ali evo mogu spustiti cijenu za tih pet eura", govori bez trunke ljutnje objašnjavajući kako je to jednostavno tako te da on svojim gostima za razliku od drugih ne naplaćuje niti klimu, niti parking i da se maksimalno trudi oko njih. Govorim mu kako ću razmisliti i povratno se javiti ako budem zainteresiran za njegov apartman.

Nakon dvije minuta dolazi poruka od gospodina. Pred mene stavlja ponudu: cijena najma apartmana je 65 eura s taksama, ako imam još kakvih upita da mu se slobodno javim. Šalje i dodatne slike apartmana i još jedan kontakt na koji mu se mogu javiti.

Srušili cijenu sa 60 na 40 eura po danu

Slična situacija ponavlja se s jednom iznajmljivačicom. U Zadru kod Jazina iznajmljuje apartman, točnije stan na drugom katu za obitelj s jednim djetetom. Cijena najma za traženi period od 17.8. do 24.8. je 60 eura, no nakon kratkog razgovora s njom odlučujem rušiti cijenu na 50 eura za noćenje. Pristaje na to i odmah daje do znanja da je to najniže što može ići.

Zahvaljujem joj na informacijama i poklapam, a praktički 30 sekundi kasnije ona zove natrag. "Može i za 40 eura", govori mi. U šali joj kažem da ako budem još malo oklijevao da ću u njenom apartmanu biti i za 30 eura po danu. "Sve se može dogovoriti. Ako se odlučite, slobodno zovite", govori mi, ljubazno se pozdravljajući na kraju razgovora. Sa 60 na 40 eura za najam, nije loše.

Što se tiče iznajmljivača u Dubrovniku situacija je bitno drugačija. Kapaciteti su puni, a slično je i na području Istre. Ako u Istri i nađete koji slobodni apartman, teško ćete moći pregovarati o cijeni. "To je špica sezone i malo tko će spuštati cijenu. Danas me osim vas zvalo još nekoliko ljudi za apartman, tako da ako vi niste zainteresirani ima onih koji jesu", govori mi.

U razgovoru s drugom iznajmljivačicom na području Istre, konkretnije iz Duge Uvale, uspijevamo srušiti cijenu sa 60 eura na 50 i to samo zato što bi u apartman došao sa suprugom i djetetom. "Barem da vam zbog djeteta bude manja cijena najma, da vam se bar malo smanji trošak", govori.

Nakon razgovora s iznajmljivačima situacija je jasna. Uz malo pregovora apartmani se u špici sezone mogu iznajmiti i za manju cijenu. Sve što treba je uzeti oglasnik u ruke i odvojiti par sati da pronađete apartman koji bi vas zadovoljio i da se s vlasnikom dogovorite o svemu.

Jadran

ljetovanje

iznajmljivanje

apartmani

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter