Revolucionarne tvrdnje znanstvenika

Dobitnici Nobela za fiziku progovorili o kolonizaciji i životu u svemiru. Jedan tvrdi kako nema šanse da odselimo sa Zemlje, drugi tvrdi da ćemo uskoro pronaći dokaz izvanzemaljaca


Mia Mitrović
15.10.2019.18:00
Dobitnici Nobela za fiziku progovorili o kolonizaciji i životu u svemiru. Jedan tvrdi kako nema šanse da odselimo sa Zemlje, drugi tvrdi da ćemo uskoro pronaći dokaz izvanzemaljaca
Reuters

sažeto

Švedski astrofizičar Michael Mayor i njegov švicarski kolega Didier Queloz, dobitnici ovogodišnjeg Nobela iskreno su progovorili o dugogodišnjem proučavanju kozmosa


Mia Mitrović
15.10.2019.18:00

Švedski astrofizičar Michael Mayor ove je godine podijelio Nobelovu nagradu za fiziku s kolegama Jimom Peeblesom i Didierom Quelozom. Prestižna nagrada dodijeljena im je zbog otkrića i dugogodišnjeg istraživanja egzoplaneta 51 Pegasi b, prvog planeta koji je otkriven izvan Sunčeva sustava i kruži oko zvijezde nalik Suncu, a u njegovoj su atmosferi uočeni tragovi vode.

U fokus javnosti Mayor je ovih dana dospio jer je ustvrdio kako ljudska rasa nikada neće migrirati sa Zemlje jer bi joj 'bile potrebne tisuće milijuna dana' da dosegne daleke naseljive svjetove svemira. Umjesto sanjarenja o svemiru, nobelovac napominje da je život na zemlji još uvijek moguć te da je na nama da se pobrinemo da tako i ostane.

Destruktivna ideja

"Ako govorimo o egzoplanetima, jednu stvar moramo odmah na početku razjasniti: nikad nećemo migrirati tamo. Ti su planeti previše udaljeni. Čak i u nekom optimističnom scenariju, da pronađemo 'useljivi' planet u našoj blizini, vrijeme koje nam je potrebno da tamo stignemo je odveć dugačko", rekao je AFP-u na konferenciji u Madridu gdje ga je zatekla vijest o Nobelovoj nagradi.

Tu znanstvenu činjenicu naglašava kako bi odgovorio svima onima koji na mogućnost da čovjek svojim djelovanjem potpuno uništi planet na kojem živi odmahuju rukom i iznose argument da ćemo u tom slučaju jednostavno kao vrsta odseliti negdje drugdje.

"To je potpuno suludo. Umjesto toga, trebamo brinuti o našem planetu koji je prekrasan i još uvijek pogodan za život", rekao je te odgovorio i na pitanje jesmo li sami u svemiru.

Mi nismo sami

"Na to pitanje odgovorit će generacije koje dolaze. Mi to još uvijek ne znamo jer nismo razvili tehnike koje bi nam omogućile da detektiramo život iz daljine", zaključio je znanstvenik.

Zanimljivo, njegov kolega švicarski astronom Didier Queloz s kojim dijeli Nobela za otkriće egzoplaneta 51 Pegasi b također je progovorio o životu u svemiru. On tvrdi kako je siguran da u svemiru nismo sami.

"Ne mogu vjerovati da smo mi jedina živa bića u cijelom svemiru. Jednostavno je previše planeta, zvijezda i kemija je univerzalna", kazao je Queloz te napomenuo kako bi čovječanstvo u sljedećih 30 godina moglo pronaći i dokaze izvanzemaljskog života.

svemir

Nobelova nagrada

Fizika

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter