DRAMA OSNIVAČA WIKILEAKSA

Šveđani obustavili progon Assangea, Britanci odmah objavili da će ga oni uhititi


Ružica Matić
19.05.2017.12:55
Šveđani obustavili progon Assangea, Britanci odmah objavili da će ga oni uhititi

sažeto

Trebao je to biti kraj sudske trakavice koja traje od 2010. godine, no odmah nakon priopćenja švedskog tužiteljstva Velika Britanija objavila je kako će uhititi Assangea ukoliko napusti ekvadorsko veleposlanstvo u Londonu u kojemu boravi pet godina


Ružica Matić
19.05.2017.12:55

Švedsko tužiteljstvo objavilo je da obustavlja krivično gonjenje za silovanje protiv osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea.

Trebao je to biti kraj sudske trakavice koja traje od 2010. godine, no odmah nakon priopćenja švedskog tužiteljstva Velika Britanija objavila je kako će uhititi Assangea ukoliko napusti ekvadorsko veleposlanstvo u Londonu u kojemu boravi pet godina.

"Tužiteljica Marianne Ny odlučila je obustaviti istragu o navodnom silovanju protiv Juliana Assangea i povukla nalog za njegovo uhićenje", priopćilo je švedsko tužiteljstvo dodavši kako će uskoro objaviti i objašnjenje te odluke. Assange je uvijek negirao optužbe koje je u kolovozu 2010. iznijela 30-godišnja Šveđanka.

Sklonio se u ekvadorsko veleposlanstvo 2012. kako bi izbjegao europski uhidbeni nalog koji je pokrenula Švedska. U studenom 2016. u Londonu ga je saslušao ekvadorski tužitelj u nazočnosti švedskih sudaca. Ponovio je da je potpuno nevin i da su seksualni odnosi s podnositeljicom tužbe bili uz obostrani pristanak.

Nakon objave vijesti o obustavi istrage u Švedskoj Assange je objavio tweet s fotografijom na kojoj se smiješi.

Britanska policija odmah je objavila kako će uhititi Assangea ukoliko napusti veleposlanstvo.

"Sud u Westminsteru izdao je nalog za uhićenje Juliana Assangea nakon što se nije predao na zahtjev suda 29. lipnja 2012.", navodi se u priopćenju policije. "Policija je obvezna izvršiti taj nalog ukoliko napusti veleposlanstvo", javlja Hina.

Assange strahuje da će, ukoliko napusti ekvadorsko veleposlanstvo u Londonu, biti izručen SAD-u s mogućnošću osude na smrtnu kaznu zbog optužbi da je otkrio državne tajne na Wikileaksu na kojemu su objavljene tisuće stranica tajnih vojnih i diplomatskih američkih bilješki.

Američke vlasti pripremile su optužbe na temelju kojih traže njegovo uhićenje, javio je prošlog mjeseca CNN.

silovanje

Velika Britanija

Švedska

WikiLeaks

Julian Assange

kazneni progon

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter