HUMANITARNE ORGANIZACIJE ZABRINUTE

Sve više slučajeva prisilnih brakova tinejdžerki u Engleskoj: 'Odu na ljeto i više se nikad ne vrate u školu'


Tomislav Kukec
27.08.2018.18:00
Sve više slučajeva prisilnih brakova tinejdžerki u Engleskoj: 'Odu na ljeto i više se nikad ne vrate u školu'
Profimedia

sažeto

Na temelju podataka škola i socijalnih službi uočava se dramatičan porast ovih, kako ih nazivaju, skrivenih zločina


Tomislav Kukec
27.08.2018.18:00

Stotine tinejdžerki iz Ujedinjenog Kraljevstva svake su godine izložene sklapanju prisilnih brakova, upozorila je javnost poznata i nagrađivana humanitarna organizacija Karma Nirvana. 

Od svibnja do srpnja ove godine zabilježeno je čak 150 slučajeva, dodali su u toj organizaciji, a prema pisanju britanskog Expressa, riječ je o zataškanom zločinu koji je sve češći iz godine u godinu. 

Žrtve stare svega 13 godina

Najviše se prisilnih brakova događa u ljetnim mjesecima, kada djevojčice odlaze na ljetovanje u svoje matične zemlje, s obzirom da se uglavnom radi o djeci useljenika. Tamo su često prisiljene sklopiti brak sa muškarcima koji su mnogo stariji od njih. Nerijetko se brakovi sklapaju i kako bi muškarci mogli dobiti vizu ili radnu dozvolu na području Velike Britanije. 

"Dobivamo pozive od socijalne službe ali i od škola, u kojima se tvrdi da se djevojke nisu vratile na nastavu nakon ljetnih praznika", kažu u organizaciji. 

Prisilno sklapanje brakova ilegalno je u Ujedinjenom Kraljevstvu, no ta je praksa još poprilično raširena u drugim, obično manje razvijenim zemljama svijeta. Aktivisti upozoravaju da su žrtve vrlo mlade djevojke, obično u dobi od oko 13 ili 14 godina. 

Statistika pokazuje da su prisilni brakovi porasli za trećinu u odnosu na isto razdoblje lani, kada je zabilježeno 99 slučajeva.

Ujedinjeno Kraljevstvo

prisilni brakovi

tinejdžerke

Karma Nirvana

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter