Zabrinjavajuće optužbe na račun popularnog servisa

'Sve vaše slike i poruke jednog dana će postati javne, ako to ne želite hitno obrišite aplikaciju'


100posto
22.11.2019.19:00
'Sve vaše slike i poruke jednog dana će postati javne, ako to ne želite hitno obrišite aplikaciju'
Profimedia

sažeto

Optužbe govore da WhatsApp služi kao Trojanski konj i špijunira mobitel svog korisnika


100posto
22.11.2019.19:00

Popularna aplikacija za razmjenu poruka WhatsApp je 'Trojanski kon' koji koristi za njuškanje po privatnim podacima svojih naivnih korisnika, koji vjeruju da je ova aplikacija nešto različita od njezine krovne kompanije - Facebooka - nadaleko poznate po brojnim skandalima oko narušavanja privatnosti. Tvrdi to na sva zvona, osnivač Telegrama Pavel Durov.

U svojoj poduljoj objavi Durov je prozvao svog najvećeg rivala - WhatsApp, najkorišteniju aplikaciju za razmjenu poruka na svijetu, koju je kupio Facebook 2014. Brojke govore za sebe, mjesečno WhatsApp koristi 1,5 milijarda korisnika.

Trojanski konj 21. stoljeća

"Bez obzira na skrivene namjere vlasničke tvrtke WhatsApp-a, savjet za njihove krajnje korisnike je isti - osim ako vam je u redu da će sve vae fotografije i poruke jednog dana postati javne, trebali biste izbrisati WhatsApp sa svog telefona", kazao je Durov.

Profimedia

Ono što je najviše zabrinjavajuće je tvrdnja da WhatsApp ne samo da propušta zaštititi vaše poruke i ono što razmjenjujete putem te aplikacije, nego da se konstantno koristi u ulozi Trojanskog konja - kako bi špijunirao vaše fotografije i videa koji uopće nisu na WhatsAppu, niti ste ih tamo slali. Drugim riječima ima pristup vašim mapama svega što ste ikad snimili i što se od ikoga 'dobili'.

Kako tvrdi Durov, WhatsApp se samo 'ponaša' poput svoje majčinske kompanije Facebooka, koja je i mnogo prije kupovine tog servisa služila kao program za nadzor.

Facebook

whatsapp

Pavel Durov

newsletter

Prijavite se na Newsletter