KRIZA U VLADI

Pet stvari koje morate znati prije nedjeljnog roštilja


Sandra Pudja
29.04.2017.22:00
Pet stvari koje morate znati prije nedjeljnog roštilja
Foto: Luka Gerlanc / CROPIX

sažeto

U vikend je vlast u Hrvatskoj ušla rasklimana, a evo što se sve dogodilo u subotu


Sandra Pudja
29.04.2017.22:00

U četvrtak i u petak dogodila su se razrješenja svih Mostovih ministara od strane premijera Andreja Plenkovića, pozivi jedne strane na mogućnost novih izbora, ali i poricanja druge da će do njih doći. Više vijesti o krizi Vlade pronađite OVDJE, a slijedi pregled ključnih izjava i događaja od subote.

1. SDP pokreće postupak opoziva Martine Dalić

Ronald Gorsic / CROPIX

Glavni odbor SDP-a jednoglasno je subotu prihvatio zaključak stranačkog predsjedništva vezano uz pokretanje opoziva Martine Dalić s mjesta potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva zbog, kako tvrde, sukoba interesa u slučaju Agrokor.

2. Ministrica Dalić kaže da su joj interesi duboko suprotstavljeni interesima Ivice Todorića

CROPIX

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić u subotu je naglasila kako su njeni i interesi vlade čuvati stabilnost hrvatskog gospodarstva. "Ova je Vlada predvođena premijerom Andrejom Plenkovićem zaustavila Ivicu Todorića. Interesi ove Vlade koja radi svoj posao i čuva stabilnost hrvatskog gospodarstva, i interesi mene kao podpredsjednice duboko su suprostavljeni interesima Ivice Todorića i to jedini sukob interesa o kojem se ovdje radi", poručila je Dalić u Dnevniku HTV-a odgovarajući na zahtjev oporbe za njezin opoziv i oporbene tvrdnje da je aktualna vlada-vlada sukoba interesa.

3. Petrov je premijera pozvao da dokaže da ima većinu

Predsjednik Hrvatskog sabora i čelnik Mosta nezavisnih lista Božo Petrov ustvrdio je u subotu da je premijer Andrej Plenković obmanuo hrvatsku javnost političkom odlukom koja je zemlju dovela u krizu te upozorio kako svi koji u Saboru dignu ruku za Zdravka Marića ne dižu ruku za stabilnost države već za spas HDZ-a.

"Nažalost, Andrej Plenković je obmanuo hrvatski narod. Danas to vidite prema svim računicama u medijima. Nema ni te polustabilne većine. I ako on zaista govori i misli da postoji stabilna većina koja će ga podržati, neka to dokaže. Inače  je kriv i za cjelokupnu krizu i za raspad Vlade", poručio je u intervjuu za RTL koji možete pročitati OVDJE.

4. Plenković o razriješenjima: 'U politici nemate izbora'

Tomislav Kristo / CROPIX

Hrvatski premijer Andrej Plenković govorio je u petak u Bruxellesu o svom potezu kada je razriješio trojicu ministara Mosta jer su glasovali protiv očitovanja Vlade kojom se odbija inicijativa oporbe za izglasavanje nepovjerenja ministru financija Zdravku Mariću.

Rekao je da je s Mostovim ministrima odlično surađivao, da su oni s ministrom Marićem surađivali u prethodnoj vladi. "Ali, ako ministri dignu protiv kolege na javnoj sjednici vlade, onda u politici nemate izbora - ili vodite proces i odgovorate za njega ili imate neku polunarhičnu situaciju u ključnom tijelu izvršne vlasti."

Na pitanje ima li odgovornosti smijenjenog ministra unutarnjih poslova Vlahe Orepića pri donošenju revidirane uredbe kojom su se uvele sustavne kontrole za sve putnike koji ulaze u EU i schengenski prostor, Plenković je rekao da ne želi ništa loše reći.

5. Vrdoljak: Glasovat ćemo za opoziv Dalić, Marića i Petrova

Goran Mehkek/Cropix

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak najavio je da će HNS glasovati za opozive HDZ-ovih ministara Martine Dalić i  Zdravka Marića te Mostovog predsjednika Sabora Bože Petrova, jer smatra da su potpuno jednako odgovorni za političku gospodarsku i financijsku krizu u koju su koalicija HDZ-a i Mosta doveli Hrvatsku.

"Svi trebaju pasti i ne zaslužuju voditi ovu državu, jer nisu riješili ni jedan problem u 18 mjeseci", istaknuo je Vrdoljak na konferenciji za novinare.

Andrej Plenković

HDZ

Božo Petrov

Martina Dalić

Most nezavisnih lista

kriza Vlade

kriza u Vladi

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter