SERIJAL MAFIJA

Sve ljepotice El Chapa: Jednu suprugu je oteo. Drugu, koju je upoznao iza rešetaka, rivalna mafija je masakrirala. Skrasio se s 32 godine mlađom, ali je i nju varao dok je bila trudna


Daniel Radman
22.09.2019.16:00
Sve ljepotice El Chapa: Jednu suprugu je oteo. Drugu, koju je upoznao iza rešetaka, rivalna mafija je masakrirala. Skrasio se s 32 godine mlađom, ali je i nju varao dok je bila trudna
Profimedia

Daniel Radman
22.09.2019.16:00

Ima ona izreka koja govori da 'iza svakog uspješnog muškarca stoji žena'. Vrijedi li ona i u svijetu mafije? Preciznije bi bilo reći da u njihovom slučaju žena stoji pored, najčešće kao trofej.

Taj koncept posebno je izražen u Meksiku. Kažu, tamo postoji i nepisano pravilo 'što je supruga mafijaša atraktivnija, to je on jači u hijerarhiji'. Vođama meksičkih kartela ona je odraz njegove muževnosti i moći.

Izbori za miss su izbori za mafijašku nevjestu

Profimedia

Zato mnogi ironično gledaju na tamošnje izbore za miss. Ponekad se stječe dojam da se organiziraju samo kako bi mafijaški bossovi našli svoje partnerice. Zato i jest dug popis žena mafijaša koje su svojevremeno dobile krunu i lentu, u kartelu Sinaloa to je gotovo i pravilo. Vrhuška kartela odreda je u braku s missicama, situacija podsjeća na ovdašnje prilike s bitnom razlikom da kod nas još uvijek nogometaši bolje kotiraju kao mladoženje.

Nisu ovakvi slučajevi rezervirano samo Meksiko, istih primjera ima i u još jednoj narko-velesili, Kolumbiji, no Meksiko i Sinaloa postali ogledni primjer ovakvog stereotipa. Upućeniji kažu da je glavni razlog tomu opće siromaštvo u samoj regiji Sinaloa, gdje je mafija uvjerljivo najuspješniji poslovni sektor i bez koje je gotovo nemoguće ući u svijet bogatstva i glamura.

Uz ono pravilo 'što moćniji mafijaš, to atraktivnija supruga', postoji još jedno nepisano pravilo. Ako je mafijaš u zatvoru, njegova žena zapustit će svoju vanjštinu. Model je, navodno, izvorno nastao u Napulju i Kalabriji (u Cammori i 'Ndrangheti), a stvari su išle toliko daleko da se žena u tim slučajevima ne bi ni šminkala. Ukoliko bi držala do izgleda dok je muž iza rešetaka, to bi značilo da ona već ima nekoga ili da traži ljubavnika. Ovako, znak 'zapuštenosti' simbolizira njezinu vjernost. Taj model od Talijana preuzele su poslije i Latinoamerikanci.

Missica s mafijaškim pedigreom

Profimedia

Najslavnije od svih žena Sinaloe, jasno, supruge su najozloglašenijeg mafijaškog bossa Joaquina Guzmana El Chapa. Emma Coronel Aispuro, danas 30-godišnjakinja, klasični je primjer ljepotice u svijetu mafije. Ipak, njezina lenta nije jedino što ju je dovelo do ovog svijeta. Njezin otac bio je uzgajivač marihuane i opijuma, njezin ujak – ubijen je u mafijaškom obračunu - bio je član Sinaloe i El Chapov suradnik, tako da se odmalena kretala u ovim krugovima.

Sudbonosni trenutak dogodio se 2006. kad je na natjecanju ljepote u meksičkom gradu Durangu zapala za oko velikom bossu. Imala je tada tek 17 godina, on je bio čak 32 godine stariji od nje, a osvojio ju je, kako je rekla, 'svojim načinom komunikacije, i načinom na koji se odnosio prema meni, kako smo od prijatelja postali nešto više'. Usput, El Chapo je od 2001. bio u bijegu a uspješno će se kriti do 2014. godine.

EL Chapo i i Emma dobili su blizance 2012. godine, a većinu braka proveli su odvojeno – djelomično zbog njegovog boravka u zatvoru, djelomično zbog skrivanja od američkih i meksičkih vlasti. Nakon zadnjeg uhićenja i izručenja SAD-u Emmi je zabranjeno da ga posjećuje, tek ga je mogla vidjeti na saslušanjima, poslije i na suđenjima.

Emma je na suđenja ipak dolazila dotjerana, ali u skladu s kodeksom - decentno. Podigla je prašinu radi nekih objava na Instagramu, međutim odbacila je nagađanja da je to ona sama objavila. Potvrdila je da su fotografije autentične i naglasila kako ona ne koristi društvene mreže. Kako je El Chapo osuđen na doživotni zatvor, posve je jasno da njezina budućnost s njim - osim činjenice da odgaja njegovu djecu – ne postoji, a prema postojećim restrikcijama čak ga i nema pravo vidjeti.

Političarka koja je dilala za El Chapa

Profimedia

No, treba reći da ni za vrijeme braka s El Chapom nije bila njegova jedina. Pokazalo se to i tijekom suđenja kada je i ona kao supruga slušala svjedočenje njegove ljubavnice, Lucero Sanchez. Osim ljubavnog, Lucero je s bossom imala i poslovni odnos, za njega je kupovala i prodavala 'ozbiljne' količine marihuane.

Sanchez je, inače, bila i zastupnica u okrugu Sinaloa pa je i političku karijeru vezala uz El Chapa. Dok je još službeno bila u politici to je demantirala, no pokazalo se s vremenom da je upravo on otac njezinog sina. Da stvari budu gore po El Chapov moral, vezu s Lucero je započeo u vrijeme kad mu je supruga bila trudna, a njihov ljubavnički odnos imao je uspone i padove. 'Nekad sam ga voljela, nekad ne' , bio je komentar ljubavnice tijekom suđenja.

Iako je i tijekom suđenja pustila suzu za svog ljubavnika, ona je bila jedan od svjedoka koji su u zamjenu za manju kaznu pristali svjedočiti protiv El Chapa. Njoj je pak suđeno zbog pranja novca i distribuiranja droge.

Ljubav iza rešetaka

El Chapo je, zanimljivo, svoju prethodnu ljubav pronašao iza rešetaka. Zvala se Zulema Yulia Hernandez, a upoznao ju je u strogo čuvanom zatvoru Puente Grande. Naravno, zajedničko s Emmom je bilo to da je i ona bila ljepotica iz Sinaloe koja je u braku s Guzmanom uživala u svim čarima glamuroznog života mafijašice.

Ipak, završila je tragično. U prosincu 2008. godine njezino tijelo pronađeno je u prtljažniku automobila. Obdukcija je pokazala kako je prije smrti bila mučena, najvjerojatnije je uzrok smrti bilo gušenje, premda je u nju ispaljeno i nekoliko metaka. Na više mjesta na njezinom tijelu urezano je bilo slovo 'Z', što je bio znak da je ubojicu unajmio rivalni kartel, 'Los Zetas'.

To razdoblje pokazalo se posebno opasnim po žene u svijetu mafije. 'Godinama su postojali kodeksi. Obitelj je bila poštovana. No, sad su svi kodeksi slomljeni, sve više žena se ubija', prokomentirao je anonimni meksički novinar američkim medijima situaciju tijekom prošlog desetljeća.

Drugu suprugu je kidnapirao

A iz tog vremena, kad su se kodeksi još poštovali, u El Chapovom životu tri žene imale su posebnu ulogu. Prvi put je uplovio u bračnu luku kao 20-godišnjak, a njegova izabranica bila je godinu mlađa Maria Alejandrina. Vjenčali su se 1977., a s njom je dobio troje djece. O njoj se danas ne zna puno, osim da je na američkoj 'crnoj listi'. Drugu suprugu, Griseldu Guadalupe Lopez, upoznao je tijekom 80-ih. S njom je dobio četvoro djece, a za nju se pretpostavlja da je i sama bila 'zaposlena' u Sinaloi. Unatoč tome, uporno tvrdi da svojoj djeci neće dopustit da se bave poslom poput svog oca. 'Nije njihova krivica što su djeca Joaquina Guzmana' tvrdila je, iako je jedan od njenih sinova stradao u pucnjavi, a drugi se našao na američkoj 'crnoj listi'.

No, najmisterioznija je sudbina bankarke pod imenom Estela Pena. El Chapo je bio toliko oduševljen njom da kruži priča kako je unajmio avion kako bi zasuo njezinu kuću s cvijećem, no ona ga je ignorirala. Odbijeni mafijaš nije odstajao, tako da je Estela doslovno bila oteta. Tri mjeseca poslije su se vjenčali, što je bila ujedno i posljednja informacija o njoj.

mafija

serijal mafija

ljubavnice

El Capo

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter