ISPOVIJEST 30-GODIŠNJE ZAGREPČANKE: moj život s velikim grudima

'Sve je počelo u osnovnoj školi, htjele su ih gledati i dodirivati kada smo se presvlačili, a komentirali su ih i starije sestre i braća mojih prijatelja, kao i stričevi'


Mia Peretić
12.10.2019.11:30
'Sve je počelo u osnovnoj školi, htjele su ih gledati i dodirivati kada smo se presvlačili, a komentirali su ih i starije sestre i braća mojih prijatelja, kao i stričevi'
Profimedia

sažeto

Naša sugovornica kaže da su njezine velike grudi prokletstvo, iako joj druge žene na njima zavide


Mia Peretić
12.10.2019.11:30

Čitav cirkus oko bujne i, očekivano, sada već bivše prodavačice mandarina Kristine Penave trenutno se stišao, no za sobom je ostavio jednu drugu, za neke divnu, a za neke poražavajuću istinu - par velikih sisa zaista čitavoj naciji može donijeti višednevno zadovoljstvo.

Veselilo se staro i mlado, mandarine su odjednom postale voće broj jedan po izboru Hrvata. Internet je vrvio forama, memeovima, organiziranim ekskurzijama do Kristininog štanda, a prodavali su se i alibi računi za kilu mandarina, kupljenih u nekom trgovačkom lancu. Da žene ne polude, naravno.

Kristina i njezine grudi su zatim zapalile za Beograd, a mi smo se vratili jesenskoj svakodnevici. I dok smo s jedne strane vidjeli koliko su njezine pune košarice mandarina donijele veselja Hrvatima, ne znamo koliko je sama Kristina s njima uistinu sretna. Jer, život s velikim grudima možda je poslastica za oko, no za ponosne vlasnice često je- - doslovno - teret  koji im je u životu ostavio traume, a ne smiješak na licu.

Marko Miscevic / Cropix

Muka po D košaricama: 'Sve je počelo još u osnovnoj školi, kolegice su glasno komentirale njihovu veličinu, neke su ih htjele dodirivati'

Tridesetogodišnja Zagrepčanka Matea (fotka i poputni podaci iz razumljivih razloga poznati redakciji) ispričala nam je svoju muku po D košaricama. Sve je počelo još u osnovnoj školi.

"Da imam veće grudi nego moje vršnjakinje primijetila sam u petom razredu osnovne škole. Odnosno nisam to primijetila ja, već moje kolegice dok smo se presvlačile na tjelesnom. Glasno su komentirale njihovu veličinu, a htjele su ih gledati, neke od njih i dodirivati svaki put kada smo se presvlačili što mi je bilo iznimno neugodno".

Zvali su ju Pamela jer se tada baš prikazivao Baywatch

Kaže nam, nikada se nije smatrala previše ženstvenom, nosila je kratku kosu i uglavnom se družila s dečkima pa ju je ta nagla manifestacija ženskih atributa prenerazila.

"Prenerazila me i reakcija okoline. Svi su najednom imali potrebu to komentirati, ne samo cure na tjelesnom već starije sestre i braća mojih prijatelja i prijateljica, kao i stričevi, tetke, bratići i sestrične. Zbog toga sam počela nositi širu odjeću kako bi moja tjelesna promjena bila što manje uočljiva. Uzalud, svi su već znali i moje su cice postale predmet sprdnje među ekipom iz kvarta. Taman se tada prikazivao Baywatch i tog smo ljeta često biciklima išli na Jarun gdje smo se igrali Baywatcha. Pogodite koja sam junakinja morala biti u igri. Tog su me ljeta svi zezali da sam Pamela, a vjerujte mi, to uopće nije ugodno nekome tko ima 11 ili 12 godina", priča nam Matea i prisjeća se jedne od većih trauma iz djetinjstva.

"Te godine kada smo išli na more majka mi jednom prilikom uopće nije spakirala jednodijelni badić za plažu, već samo kupaće gaće. Rekla je 'ovo ti je zadnja godina da se možeš kupati bez gornjeg dijela, iskoristi to'. To je rezultiralo time da su sva djeca na plaži buljila u moje grudi, pokazivala prstom i govorila 'gledaj kako ima velike sise, velike sise'. Htjela sam propasti u zemlju od srama".

Profimedia

Dečki u pubertetu bili su nepodnošljivi

Što je bila starija, situacija je bivala sve gora. Kada je dečke pogodio u pubertet, za Mateu je šlatanje i pipkanje postalo gotovo nepodnošljivo.

"To im je bilo fora. Prestali su nakon što sam im počela dijeliti šamarčine i udarati ih nogom u osjetljivo područje".

Cure joj zavide na grudima, a njoj je zbog njih i danas neugodno

Situacija iz svlačionice nastavila se u srednjoj školi, a kako nam kaže, nastavlja se i danas kada joj djevojke s manjim grudima govore 'blago tebi, ja bih voljela imati takve'.

"Onda im pokušam objasniti da to uopće nije toliko fora jer te svi zafrkavaju, bulje u njih ili ih pokušavaju uhvatiti što uopće nije ugodno. O utjecaju za kralješnicu da ni ne govorim kao i o apsolutnoj nemogućnosti da ikada igdje izađeš bez grudnjaka. Zbog srama radi veličine mojih grudi počela sam se grbavo držati, a takvo držanje imam i danas".

No, s vremenom se navikla da će određen dio ljudi uvijek biti opsjednut veličinom njezinih grudi, te imati potrebu glasno ih komentirati.

"Jednostavno sam to prihvatila sam kao dio moje osobnosti".

Profimedia

Pozvali su je da prodaje mandarine, njoj bi bolje išlo jer su njezine zaista prirodne

Iz zezancije smo ju pitali kako je prošla tijekom čitavog cirkusa s Kristinom mandarinom. Usporedba ju, naime, nije zaobišla.

"Otkako se pojavila, par prijatelja me nazvalo da mi iz zafrkancije ponude radno mjesto prodavačice mandarina, napomenuvši da bih imala još više uspjeha jer su moje mandarine prave, za razliku od Kristininih".

'Velike grudi više su prokletstvo ne go blagoslov, katkad razmišljam o operaciji'

Priznaje, veličina grudi joj i dalje predstavlja probleme, no prihvaća to kao jednu od šala na vlastiti račun, na koje reagira osmijehom, iako joj je zapravo vrlo neugodno. No, ne radi se samo o psihičkim posljedicama zadirkivanja ili neprimjerenog pipkanja, već i o zdravstvenim razlozima koji nisu nimalo bezazleni.

"Kupovina grudnjaka ili badića moja je najgora noćna mora jer su mi da nađem pravu veličinu potrebni sati, a katkad i dani. Na plaži se s malo odjeće osjećam užasno izloženo tuđim pogledima. Što sam starija, to mi sve više smetaju jer mi opterećuju kralješnicu pa katkad čak i razmišljam o operaciji. Velike grudi više su prokletstvo nego blagoslov ako mene pitate i puno bi mi draže bilo da su manje.

Ipak, kao što rekoh, prihvatila sam ih s vremenom kao neodvojivi dio mojeg tijela i moje osobnosti, ponajviše nakon poroda , dojenja i majčinstva kada sam postala samopouzdanija i samosvjesnija jer sam spoznala pravu snagu i moć ženskog tijela", zaključuje Matea.

problemi

velike grudi

neugodne situacije

kristina mandarina

traume

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter