rođendan youtube videa

Sve je počelo bradavicom Janet Jackson i tsunamijem u Aziji, a danas se radi o poslu vrijednom više od 100 milijardi dolara


100posto
23.04.2019.16:00
Sve je počelo bradavicom Janet Jackson i tsunamijem u Aziji, a danas se radi o poslu vrijednom više od 100 milijardi dolara
REUTERS

sažeto

Od filma u zoološkom vrtu do unosnog biznisa


100posto
23.04.2019.16:00

Tko je mogao znati da će YouTube, tada malena stranica lansirana u internetsku orbitu 2005. godine, postati kulturni gigant kakav je danas? Sve je počelo 23. travnja prije točno 14 godina kada je na stranicu podignut prvi video. Traje 18 sekundi i prikazuje autora i suosnivača Jaweda Karima popularno servisa u zoološkom vrtu u San Diegu. 

Iz današnje perspektive, video je krajnje nezanimljiv jer Karim, koji se nalazi ispred nastambe slonova, izgovara svega jednu rečenicu i to, ni manje ni više, kako su to kul životinje zbog njihovih velikih surli. 

Danas je klik na YouTube postao gotovo nezaobilazan dio svakodnevne rutine većine ljudi, bilo da se radi o potrazi za relaksacijom poput slušanja glazbe ili ozbiljnom informacijom s grafičkim sadržajem koji neće imati niti prve vijesti.

Sekunde su potrebne da biste vidjeli kako izgledaju posljedice, primjerice, bombaškog napada na Šri Lanki ili kako je neka svjetska pop zvijezda mrtva pijana pala s pozornice, a kvaliteta sadržaja, usporedno s prvim videom sa slonovima, na neusporedivo je većoj razini.

Sve je počelo zbog bradavice Janet Jackson

Možda niste znali, no bradavica američke pop zvijezde Janet Jackson bila je jedna od inspiracija za stvaranje YouTubea.

Konkretno, Chad Hurley, Steve Chen i Jawed Karim, trojica informatičkih freakova i suosnivača onoga što će YouTube postati, na ideju su došli tijekom večernje zabave u San Franciscu 2004. godine.

Kako je Karim kasnije objasnio za USA Today, zamisao se rodila zbog dva različita događaja: slučaja kada je Janet Jackson slučajno ispala bradavica tijekom Super Bowla i stravičnog tsunamija u Aziji. Iako navedeni događaji ne mogu biti različitiji, Karim je shvatio da je podjednako teško naći njihov video online. 

Kasnije su otkrili i da je YouTube u jednoj fazi bio zamišljen kao platforma za romantično umrežavanje ljudi, no sva su se trojica složila da ipak neće napraviti još jednu osrednju dejting stranicu.

Prvi video od milijun pregleda

Godinu dana nakon osnivanja i postavljanja prvog videa, došao je i prvi milijunski, viralan sadržaj. Radilo se o videu kompanije Nike u kojem tada megapopularan brazilski nogometaš Ronaldinho prima nagradu "Zlatna kopta".

Kupio ga Google i napravio najbolji poslovni potez ikada

2006. godine je vrijednost YouTubea prepoznao, a tko drugi no Google, i kupio ga za nevjerojatnih 1,65 milijardi dolara. Nakon toga, YouTube je od repozitorija amaterskih videa postao tvornica originalnog sadržaja, te odskočna daska za brojne zvijezde iz svih branši šoubiznisa koja se uvijek nalazi među tri najposjećenije stranice ne internetu. Dojam jedino kvare reklame koje je na platformu lansirao baš Google 2007. godine. 

Ako ste se ikada pitali odakle Justin Bieber....

Ako ste se ikada pitali tko je taj Justin Bieber i kako je, do vraga, postao planetarna zvijezda, odgovor leži: zahvaljujući YouTubeu. Njegov video za pjesmu "Baby", koju je otpjevao friško iz puberteta, imala je preko milijardu pregleda. Otkriven je nakon što je njegova majka uploadala videe mladog Biebera u kojima pjeva obrade popularnih pjesama. Uskoro ga je zapazio poznati menadžer Scooter Brown i popularni pjevač Usher, koji su ga zatim "pogurali" u pop megazvijezde.

Ubrzo je svima postalo jasno da se karijera pod reflektorima više ne gradi u uredima glazbenih producenata i magnata, koji su unaprijed "pakirali" glazbene proizvode, već da svi, dovoljno zanimljivi da privuku i zadrže pažnju velikog broja ljudi, samo trebaju imati pristup računalu i nešto sreće kako bi i oni imali priliku za svjetsku slavu. 

Reuters

Katalizator prosvjeda

No, nije YouTube odigrao važnu ulogu samo u građenju karijera pop zvijezda. Prosvjednici u valu pobuna, koji je u nekim arapskim državama započeo u prosincu 2010. godine, a poznat kao "Arapsko proljeće", poruke su slali upravo kanalima društvenih mreža. Korisnici su upravo preko YouTube kanala širili poruke o slobodi i demokraciji, uploadali su i dijelili video sadržaj s prosvjeda, uz razne političke komentare. Mnogi od tih videa postali su viralni, svaki je u prosjeku imao pet milijuna pregleda. 

Uspjeh masovnog prosvjeda u Tunisu doveo je do valova koji su zahvatili Alžir, Jordan, Egipat i Jemen, a zatim se proširili i na druge države. Do prosinca 2011. demonstracije su rezultirale svrgavanjem vlasti u Tunisu i Egiptu, a uskoro se razbuktao i rat u Siriji.

Izvor zarade

Danas YouTube nije samo mjesto na kojem tražite razonodu, zabavu ili korisnu informaciju, već i mogućnost da zaradite ozbiljan novac. Naime, recept je danas već dobro poznat: ako imate originalan sadržaj koji vam generira velik promet i puno pretplatnika, postoji šansa da ga dobro unovčite, što je dodatno olakšano nakon što je YouTube Hrvatsku uvrstio na popis zemalja svog partnerskog programa zarade od videa.

Neke od preporuka su da imate barem 1000 pretplatnika i isto toliko pregleda po sadržaju koji plasirate, da ste posao shvatili ozbiljno, te da, u skladu s tim, novi sadržaj redovito objavljujete. Samo tako ćete privući oglašivače, a sebi potencijalno osigurati, ako ništa drugo, dodatan prihod. 

glazba

video

rođendan

YouTube

zarada

osnivači

razonoda

newsletter

Prijavite se na Newsletter