a oni baš vole nekretnine

Sve je jasnije zašto su se političari opirali ideji da njihove imovinske kartice postanu javno dostupne. Teško je objasniti kako šupe, roštiljane, barake i drvarnice mogu biti vrijedne milijune eura


Mia Mitrović
22.05.2019.18:50
Sve je jasnije zašto su se političari opirali ideji da njihove imovinske kartice postanu javno dostupne. Teško je objasniti kako šupe, roštiljane, barake i drvarnice mogu biti vrijedne milijune eura
Goran Mehkek/CROPIX

sažeto

Pročešljali smo imovinske kartice hrvatskih političara s lijevog i desnog političkog spektra


Mia Mitrović
22.05.2019.18:50

Hrvatski su se političari dugo opirali ideji da njihove imovinske kartice postanu javno dostupne, a vrlo je brzo postalo jasno zašto. No, kada su najzad morali prihvatiti standard koji postoji u svim razvijenim demokracijama u svijetu, pronašli su načine da njihova imovina postane nevidljiva i iz imovinske kartice kao rukom odnesena. 

Prepisivanje stanova na finim lokacijama, urbanih i neurbanih vila, jahti i ljetnikovaca na tete, stričeve, šogore i ostalu bližu i dalju, svoju i ženinu rodbinu postao je conditio sine quae non kod svakog ministra, a 'trendu' robuju i aktualni ministri, baš kao i ministri prije njih i oni prije njih.

Iznajmljivanje POS-ova stana

Nikoga nije pretjerano iznenadila informacija da je ministar Kuščević u vrijeme kada je bio načelnik općine Nerežišća na Braču POS-ov stan dao HDZ-ovcu Svemiru Obilinoviću, današnjem načelniku općine koji ga sada iznajmljuje turistima i tako 'skromno' zarađuje za život na stanu kojeg normalne zemlje grde za one najsiromašnije, otkrio je Index. Samo u Hrvatskoj, zemlji po mjerilima Superhika, HDZ-ovci i ostala garnitura otimaju siromašnima da bi dali bogatima i to uopće ne kriju.

Neja Markicevic / CROPIX

Ministar uprave Lovro Kuščević najbogatiji je član Plenkovićeve vlade s impozantnim popisom imovine. Prema imovinskoj kartici iz 2017. prijavio 8.5 milijuna kuna vrijednu imovinu. Ministar ima dvije kuće s okućnicom, prvu u vrijednosti od 6 milijuna kuna, drugu od 200.000 kuna, građevinsko zemljište u vrijednosti 750.000 kuna, voćnjak od 100.000, dvije šume vrijedne 150.000 kuna te tri automobila i čamac.

Portal Teleskop nedavno je istraživao prelijepu kamenu kuću u Nerežišćima tik uz more za koju su načuli da u njoj ministar voli boraviti, no ispostavilo se da ne pripada njemu već –njegovom šogoru.

U fokusu javnosti ovih je dana i imovinska kartica ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića koji je, izgleda u njoj nešto 'krivo upisao', kako je rekao novinarima kada su ga uhvatili s prstima u pekmezu.

Roštiljana od 121 kvadrat 

U kartici je naime cijenu svog zemljišta procijenio na 115.000 kuna, a kasnije ga je prodao za nemalih 450.000. Zabunio se izgleda i oko kvadrature svoje kuće u Virovitici za koju je napisao da ima 165 kvadrata dok u katastarskim knjigama stoji da je veličine 330 kvadrata te da ima još jednu zgradu u dvorištu od 121 metar. Novinare je zabavio kada je pomoćnu zgradu nazvao 'roštiljanom'.

Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Ministra dodatno potkopava i informacija da je kuću gradila ista tvrtka koja je u vrijeme dok je bio župan gradila društveni dom, ambulantu, dom zdravlja i područne škole, otkrio je Telegram. Tolušić se usprkos svim optužbama dobro drži i fotelja mu nije ugrožena. U ovom sazivu Vlade, ministri su preživljavali i puno gore stvari.

I ministar državne imovine Goran Marić spada među imućnije ministre u ovom sazivu. Protiv njega Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa pokrenulo je samo dva postupka, jedan zbog vikendice u Živogošću n makarskom primorju, a drugi u slučaju vile koju je nekada koristio bivši predsjednik Stjepan Mesić, a kupio ju je stanoviti Zvonko Šarić, isti čovjek koji je Mariću prodao vikendicu u Nerežišću, otkrio je Index.

Marić je u svojoj imovinskoj kartici kada je stupio na funkciju upisan kao vlasnik dva stana od skoro sto kvadrata u Zagrebu, spomenute vikendice u Živogošću, apartmana i zemljišta u Turnju, zemljišta u grudama, dva automobila i štednje od 40.000 eura.

Ako zagusti, prodat ću apartmane 

O imovinskoj kratici Gorana Jandrokovića, današnjeg predsjednika Sabora, a tadašnjeg ministra vanjskih poslova 2010. su pisale Novosti. Imao je tada u vlasništvu dvokatnicu u Bjelovaru, bio je suvlasnik stana od 75 kvadrata koji je bio u izgradnji, vozio je ford od 25.000 eura i još 50 u drugim pokretninama. U današnjoj imovinskoj kartici kuće u Bjelovaru nema, no stanu u Zagrebu je pridodana garaža pa se prema papirima čini da je predsjednik Sabora jedan od skromnijih članova Plenkijeve vlade. 

Goran Mehkek/CROPIX

I HDZ-ovi zastupnici imovinom ne zaostaju za ministrima. Frano Lucić tako je nedavno platio 12.000 kuna kazne jer u poreznu karticu niej unio porezn i dug državi, a telegram je otkrio da nije prikazao ni suprugin.

HDZ-ov zastupnik Josip Đakić, čiji je sin Ivan u fokus javnosti dospio u siječnju kada je sramotnim statusom Srbima 'čestitao' Božić u zadnjih ej desetak godina postao bogatiji za dva apartmana na Šolti te vinograd i stan u Virovitici.

Đakić tvrdi da je za stan u centru prodao dionice te da je dio novca posudio od prijatelja, te da može sve svoje kredite I najmove prostora uredno otplaćivati jer ako je sam ustvrdio – “Ima najveću plaću”. Mogućnost da zbog završetka mandata izgubi svoju izdašnu plaću, Đakić je komentirao riječima “A šta, prodat ću apartmane.”

U nekretninskim se problemima prije nekoliko godina našla i bivša gradonačelnica Knina Josipa Rimac koju se sumnjičilo da je na nezakonit način došla u posjed imovine.

Crnojina baraka 85 G

Gradonačelnici se stavlja na teret i navodno pogodovana prodaja najatraktivnijeg gradskog zemljišta za samo 1,2 milijuna kuna poduzetniku Milanu Fehiru, direktoru propale industrije GAJ, koji je bio bliski prijatelj bivšeg ministra unutarnjih poslova Ivice Kirina, s kojim je i Josipa Rimac u prijateljskim odnosima.

Niksa Stipanicev / CROPIX

Fehir je, pak, to zemljište vrlo brzo preprodao Billi za čak 6,8 milijuna kuna! Gradonačelnica, međutim, ističe da je vrijednost tog zemljišta službeno procijenjena na 800 tisuća kuna, a prodano je za 1,2 milijuna, dakle iznad službene procjene. Slučaj je već bio predmet istrage i prijava je, kaže Rimac, odbačena. U policijskim krugovima, pak, kažu, zbog toga što su oba ključna svjedoka – preminula, piše Slobodna Dalmacija, sličnih je nevolja imala i SDP-ova županica Irena Lovrić-Merzel.

Ipak, najurnebesniju nekretninu među HDZ-ovcima posjeduje Mijo Crnoja, smijenjeni ministar iz vlade Tihomira Oreškovića. Crnoja je ministar bio rekordnih šest dana, a morao je odstupiti kada je otkriveno da je prijavljen na adresi u Samoboru gdje je kao hrvatski branitelj dobio zemljište da izgradi kuću, no s obitelji je zapravo stanovao u Zagrebu. Grad Samobor pokušao mu je oduzeti zemljište jer na njemu u roku od tri godine nije izgradio kuću na što se obvezao ugovorom o dodjeli zemlje. Umjesto kuće, na zemljištu je izgradio drvenu baraku na kojoj je bio prijavljen. Kuću još uvijek nije ni počeo graditi, a čitav je slučaj završio na sudu.

Ni ministri i političari s lijeve strane političkog spektra nisu 'cvijeće'. I oni su puni nekretnina, a za nekretninski biznis omiljena im je regija Istra.

Vesnina drvarnica 

Bivši ministar turizma u vladi Zorana Milanovića, Dario Lorencin prije dvadesetak je godina u Donjim Kalčinama nedaleko Grožnjana kupio je i uredio kuću za odmor. Za njih je podigao čak tri stambena kredita u iznosu od 177.000 eura, piše Express. Ministrova kuća s pogledom na dolinu Mirne ima 135 četvornih metara, bazen i saunu, a iznajmljuje se po cijeni od 760 do 1600 eura po tjednu. Lorencin je inače na funkciji naslijedio Veljka Ostojića koji je smijenjen zbog afere s imovinom i kupoprodajom zemljišta u Istri. 

Tea Cimas / CROPIX

Istarska zemljoposjednica je i bivša ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić koja se skrasila u Sovinjaku na Buzeštini kojeg nazivaju istarskim Beverly Hillsom, piše Express. Samo dvadesetak koraka od višestoljetne mjesne crkve sv. Jurja ministrica sa suprugom ima gotovo tri kuće u istoj uličici. Jednu usku kamenu na dvije etaže u kojoj boravi s obitelji i prijateljima kada su na opuštajućem odmoru u Sovinjaku.

U svojoj imovinskoj kartici Vesna Pusić ima navedene samo dvije kuće u Buzetu, no prema kartici od prije nekoliko godina o kojoj je pisao Express postojale su tri kuće, a jednu od njih tadašnja ministrica, slično kao i Tolušić, nazivala je 'drvarnicom'.

Jakovčićevo selo 

Treća kuća je (u imovinskoj kartici spomenuta kao kuća i gospodarska zgrada u obnovi od 400 četvornih metara) prva vila s bazenom koja je u završnoj fazi uređenja interijera. Nova kuća ministrice Pusić je, sudeći samo i prema vanjskom izgledu, super luksuzna vila s funkcionalnim arhitektonskim rješenjima, pisao je Express.

Vila s bazenom opasana kamenim zidom čije dvorište krasi engleska trava te stara maslinova stabla dok su prolaz i terasasti dijelovi nadsvođeni građom slavonskog hrasta. Vrijednost kuće se već sada, kažu dobro upućeni susjedi, procjenjuje na oko milijun eura. S prostrane terase nove vile Vesne Pusić doslovce pusa pogled na gotovo pola Istre, dolinu Mirne i Ćićariju prema sjeveru.

Screenshot

To je opet ništa u usporedbi s IDS-ovim europarlamentarcem Ivanom Jakovčićem koji je krajem 90-ih za oko 30.000 maraka kupio cijelo jedno selo, Sveti Juraj nedaleko Grožnjana. Nekretnine su bile u vlasništvu općine Grožnjan, a Jakovčiću su prodane neposrednom pogodbom bez javnog natječaja, pisao je 2013. Express. Kada ga novinari pitaju o selu, Jakovčić odgovara da se radi o tri stare kuće za koje još uvijek otplaćuje kredit.

Tekn kada smo sve ovo proučili shvatili smo na što je ciljao ministar Kušćević kada je ustrdio da smisao novog Zakona o sprečavanju sukoba interesa nije da se bavi time je li neki dužnosnik upisao neki prostor pod 'šupa', 'garaža' ili 'prostor za pečenje'. I onda se naši političari nakon svega ljute kada kažemo da su svi isti.

nekretnine

imovinske kartice

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter