Tko tu koga špijunira?

Svaki dan saznamo kako neka aplikacija ili uređaj potajno i snima iako je sav gnjev usmjeren prema Kini


Valerija Bebek
31.01.2019.16:00
Svaki dan saznamo kako neka aplikacija ili uređaj potajno i snima iako je sav gnjev usmjeren prema Kini
Profimedia

sažeto

Facebook mladima plaća pristup svim podacima, Apple nevoljko priznao da se preko aplikacije može prisluškivati, Huawei na tankom ledu u zapadnim zemljama


Valerija Bebek
31.01.2019.16:00

Vjerojatno ste čuli kako je Apple nevoljko priznao da njegova aplikacija FaceTime ima bug zbog kojeg je moguće prisluškivati onoga koga se zove, čak i ako se ta osoba ne javi. Aplikacija za video pozive imala je manu u softveru koja je omogućila da se u grupnim pozivima prisluškuje onoga koga zovete, a da ta osoba niti ne zna. Zbog tog propusta američki tehnološki magnat privremeno je onemogućio grupne pozive u FaceTimeu.

Drugi američki magnat Facebook ulovljen je kako poskrivećki plaća svojim korisnicima da instaliraju “Facebook Research” VPN, aplikacija koja crpi sve podatke o korisnikovim aktivnostima na internetu i telefonu. Aplikacija je slična Facebookovoj Onavo Protect aplikaciji koju je Apple zabranio u lipnju i uklonio u kolovozu. No ovaj put

Apple je odlučio zaobići App Store te nagrađuje tinejdžere i odrasle koji skinu njihovu 'istraživačku aplikaciju' kojom Facebook dobiva pristup svim njihovim aktivnostima.

Profimedia

Facebook je priznao TechCrunchu da koristi ovaj istraživački program kako bi prikupio podatke o navikama svojih korisnika.

Projekt Atlas želi mapirati cijeli svijet

Još od 2016. Facebook plaća korisnicima u dobi od 13 do 35 godina iznos do 20 dolara (oko 130 kuna) mjesečno plus dodatne naknade kako bi im prodali svoju privatnost te instalirali “Facebook Research” app na iOS ili Android sustavima. Facebook je u svom 'istraživanju' išao toliko daleko da je od korisnika tražio da screenshotaju svoje narudžbe s Amazona.

Program se provodi kroz usluge beta testiranja Applause, BetaBound i uTest kako bi prikrili Facebookovu uključenost, a u nekim dokumentima zove se i 'Projekt Atlas'. Prigodno ime za Facebookov trud da mapira nove trendove kod svojih suparnika širom svijeta.

Ova aplikacija o kojoj je pisao tehnološki magazin opet je otvorila staru napetost između Facebooka i Applea, iako je Facebook TechCrunchu dao časnu riječ da će sam ugasiti iOs verziju svoje 'Istraživačke aplikacije' nakon objave članka, Apple to nije dočekao nego je u srijedu ujutro sam blokirao app.

Planska borba protiv kineskog diva

Ako se američke kompanije tako međusobno špijuniraju i blokiraju, čudi li histerija koja se u zapadnom dijelu svijeta digla oko kineskog tehničkog diva Huaweija. Mediji u SAD-u prepuni su analiza i izvještaja o tome što Huawei znači i zašto je borba protiv njega bitna. Ministarstvo pravosuđa SAD-a optužio je Huawei za krađu poslovnih tajni od američkih kompanija te za urotu i sabotažu američkih sankcija Iranu.

Profimedia

Za to su optužili i njihovu financijsku direktoricu Meng Wanzhou koja je već gotovo dva mjeseca u pritvoru u Kanadi gdje čeka odluku o izručenju SAD-u. Prethodno uhićenju Meng, koja je i kćer osnivača kompanije, zapadni svijet obznaio je Huawei kao 'špijunski' alat kineske vlade.

Tijekom cijele 2018. nizom aktivnosti međunarodne obavještajne zajednice signalizirale su zabrinutost i pritisak koji se stavlja na tu kompaniju, kao i na druge kineske tehnološke tvrtke. U veljači su direktori šest američkih obavještajnih kompanija rekli pred Senatom da ne vjeruju Huaweiju niti njegovom rivalu ZTE-u (također baziranom u Kini) te da bi preporučili Amerikancima da ne koriste pametne telefone i ostalu opremu tih kompanija.

Do srpnja kampanja je s američkih obavještajnih služba proširena i na Kanadu, UK, Australiju i Novi Zeland, kada su se njihovi obavještajci sastali i napravili plan na koji način će dopustiti Huaweiju da distribuira svoju opremu u njihovim zemljama. Krajem godine uhićena je kćer osnivača i financijska direktorica Huaweija.

Facebook

Apple

špijunaža

Huawei

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter