Ipak se može

Sutkinja u Puli oslobodila je bolesnu ženu zbog uzgoja marihuane, dok Huanito proživljava najstresije razdoblje u životu


Valerija Bebek
30.01.2019.11:35
Sutkinja u Puli oslobodila je bolesnu ženu zbog uzgoja marihuane, dok Huanito proživljava najstresije razdoblje u životu
Dragan Matic / CROPIX

sažeto

Sutkinja Vera Glasnović Gjoni oslobodila je ženu koja je HIV pozitivna jer je proizvodila maslac od marihuane kojim si je pomagala


Valerija Bebek
30.01.2019.11:35

Presuda koja je doslovno zapalila cijelu Hrvatsku i zbog koje je cijela Hrvatska zapalila jointove sigurno je ona Huanitu Luksetiću (41). Čovjek koji boluje od multiple skleroze u teškom zdravstvenom stanju pomaže si uljem konoplje, zbog toga je zasadio 11 biljaka marihuane, ali su ga riječki Općinski sud, a zatim i Županijski sud u Osijeku osudili na dvije godine zatvora. Ono što tvrdi Huanito, ali i ostali oboljeli od multiple skleroze jest da je takva odluka suda neprihvatljiva, jer je za oboljele pogubna.

Nakon bure u javnosti oglasio se i ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, požalio se da je dvogodišnja presuda zatvora predstavljena kao da će Huanito biti 'bačen u tamnicu'. "To jednostavno nije točno. Ne bi on ćeliju ni vidio. Kada ljudi imaju zdravstvene tegobe, idu u zatvorsku bolnicu. Ako im ne možemo pružiti sve usluge, idu u redovnu bolnicu", poručio je Bošnjaković.

Kolinda odlučila pomilovati

U cijelu priču ušla je i predsjednica republike najavivši da će u Luksetićevom slučaju upotrijebiti instituciju pomilovanja koju ima. Ohrabren obećanjem Kolinde Grabar-Kitarović molbu za pomilovanjem je već poslao na njezinu službenu e-mail adresu Luksetićev odvjetnik Vladimir Gredelj.

Nisu svi suci isti

Ovi dramatični događaji, koji traju od 2014. kada je u operaciji 'Iscjelitelj' uhićen Huanito možda se ne bi niti dogodili da je slučaj došao u ruke sutkinje Općinskog suda u Puli Vera Glasnović Gjoni. Upravo je ta sutkinja oslobodila jednu ženu i njezinog partnera od optužbi za neovlaštenu proizvodnju i promet drogama. Par je uzgojio devet stabljika marihuane od koje su proizvodili maslac. U obrani je žena navela da je od 1996. HIV pozitivna te da ima hepatitis. Zbog ogromne količine lijekova uništen joj je organizam, jetra i bubrezi, javlja Glas Istre.

Također je na internetu pročitala da se od marihuane može napraviti maslac te je zajedno s partnerom nabavila sve što joj je potrebno za uzgoj. Nije zanijekala da je uzgojila biljke, zna d aje to zabranjeno, ali za nju je to bio lijek. Konzumacijom maslaca počela je dobivati na kilaži i normalno funkcionirati. Žena je svoje tvrdnje potkrijepila medicinskom dokumentacijom, a isto to potvrdio je i sudski vještak.

Sve to bilo je savršeno dovoljno da ju sutkinja Glasnović Gjoni oslobodi optužbi. Sav stres koji godinama doživljava Huanito Luksetić vjerojatno neće blagonaklono utjecati na razvoj njegove bolesti, a čovjek je svom odvjetniku i obitelji rekao da će se ubiti prvi dan ako uđe u zatvor.

Marihuana

presuda

Huanito Luksetić

multipla skleroza

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter