odlazak japanskog cara

Suprugu je upoznao na teniskom terenu i zbog nje izazvao skandal, a ona iako ga je voljela zbog obiteljskih problema doživjela je živčani slom


100posto
30.04.2019.14:05
Suprugu je upoznao na teniskom terenu i zbog nje izazvao skandal, a ona iako ga je voljela zbog obiteljskih problema doživjela je živčani slom
Reuters

sažeto

 Prvi je car koji će abdicirati u posljednjih 200 godina, a danas on završava tri desetljeća dugu vladavinu


100posto
30.04.2019.14:05

85-godišnji japanski car Akihito danas će abdicirati u korist sina Naruhita. Svečanost je započela prvo molitvom boginji Šinto, a Carsku palaču zbog velikog interesa javnosti osiguravaju jake policijske snage. Završna ceremonija abdikacije je jednostavna i kratka te će se održati u Palači pred 300 ljudi. 

Akihito će službeno biti car do ponoći po lokalnom vremenu, a tada će njegovo mjesto preuzeti njegov sin. On je prvi car koji je došao na poziciju pod novim Ustavnim propisima koji nalažu da car nema nikakvu političku moć. Car Japana za vrijeme Drugog svjetskog rata, Hirohito, imao je božanski status,ali ga se odrekao nakon japanske kapitulacije. Prvi je car koji će abdicirati u posljednjih 200 godina, a danas on završava tri desetljeća dugu vladavinu. 

Ljubav jača od svega

Reuters

Akihito je sa svojom ženom pučankom, caricom Michiko, imao ulogu simbola pomirenja, mira, i demokracije.  Supružnici su se upoznali 1957. godine na teniskom terenu, a biografi japanskog cara kažu da je to bila ljubav na prvi pogled i da je već tada razmišljao o ženidbi. Vjenčali su se dvije godine kasnije i ona je tako postala prva građanka koja se udala za člana japanske carske obitelji.

No, njegovim odabirom mnogi nisu bili zadovoljni, tradicionalisti su mu osporavali da ruši japansku tradiciju jer do tada japanska carica je trebala postati djevojka iz bivšeg plemstva ili ogranaka carske obitelji. Čak ni sama kraljevska obitelj nije bila zadovoljna. No, parlament, vrhovni sud i car dali su dozvolu za brak pa su bračni zavjeti obnovljeni već sljedeće godine.

Vjenčanje nije bilo jedino kršenje tradicije koji su oni uradili zbog ljubavi. Sama je usprkos normama odgajala troje djece, pa je zbog "samovolje" bila je u vrlo lošim odnosima s roditeljima svog muža. zbog obiteljskih problema je šezdesetih godina doživjela živčani slom i ostala bez glasa. 

japan

ar

abdikacija

newsletter

Prijavite se na Newsletter