akcija za zdravije društvo

Supetar kreće u kampanju protiv pušenja na dječjim igralištima, treba li to postati norma za sve gradove u Hrvatskoj?


Mia Peretić
04.12.2018.16:15
Supetar kreće u kampanju protiv pušenja na dječjim igralištima, treba li to postati norma za sve gradove u Hrvatskoj?
iStock

sažeto

Upravo se na njima nalazi najviše odbačenih opušaka koje bacaju odrasli pušači koji tamo dolaze kao pratnja djece


Mia Peretić
04.12.2018.16:15

Grad Supetar danas kreće u kampanju ''Reci ne pušenju na dječjim igralištima'', objavila je gradonačelnica Supetra Ivana Marković na Facebook profilu. U Supetru, piše gradonačelnica, u svakom mjestu imaju dječje igralište od kojeg su četiri napravljena po najvećim standardima i kompletno uređena, a upravo se na njima nalazi najviše odbačenih opušaka koje bacaju odrasli pušači koji tamo dolaze kao pratnja djece. Ovom akcijom žele napraviti korak ka promjeni u ponašanju, kako roditelja, tako i djece koja roditelje u svemu gledaju kao uzor i primjer, navodi nadalje Marković.

Inicijativa će uključivati postavljanje ploča s pravilima ponašanja na dječjim igralištima, podatke za prijavu kvara ili oštećenja, dječja će igrališta na javnim površinama proglasiti oazama doborvoljno oslobođenim od pušenja, duhanskog dima i opušaka, a kampanja će se provoditi u vrtićima i školama. 

"Čitava ova akcija nadogradnja je na naš projekt ''Sritna dica-sritan grad'' koju provodimo od početka ove godine kao ideju da će zajednica koja svojem najosjetljivijem i najranjivijem segmentu, svojoj djeci, pruži sigurnost, ljubav i bezbrižno djetinjstvo i omogući im podršku u svakom trenutku njihova odrastanja rezultirati jednako tako održivim, sretnim i sigurnim društvom. Pridružite se našoj akciji i recite – NE PUŠENJU NA DJEČJIM IGRALIŠTIMA!", piše gradonačelnica Marković.

U Hrvatskoj baš i nema sličnih akcija, posebno po pitanju zabrane pušenja na dječjim igralištima. Zadnju takvu pokrenuo je zagrebački HSLS još 2016. godine predstavivši inicijativu i javno-zdravstvenu kampanju “Reci ne pušenju na dječjim igralištima”, kojom se zagrebačka dječja igrališta, baš kao i danas supetarska, željelo pretvoriti u oaze oslobođene od pušenja, duhanskog dima i opušaka.

Tada su gradonačelniku Milanu Bandiću predlagali da se dječja igrališta na javnim površinama proglase oazama dobrovoljno oslobođenim od pušenja, duhanskog dima i opušaka, da se osmisli kampanja u vrtićima i školama u kojoj će sudjelovati i djeca kroz smišljanje loga i znaka kampanje, te da će se pobjednički uradak postaviti na ulaznim vratima svih dječjih igrališta u Gradu Zagrebu, te ukidanje svih košara za otpad s ugrađenom pepeljarom. 

Kako je to završilo, procjenite sami. 

Supetar

zabrana pušenja

dječja igrališta

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter