popljuvao zuckerberga bez dlake na jeziku

Suosnivač Facebooka poziva na ukidanje najpopularnije društvene mreže: 'Razoračan sam u sebe i prvu ekipu'


Matej Devčić
10.05.2019.08:25
Suosnivač Facebooka poziva na ukidanje najpopularnije društvene mreže: 'Razoračan sam u sebe i prvu ekipu'
iStock

sažeto

Chris Hughes je jedan u nizu uglednih poduzetnika koji su pozvali na strožu regulaciju Facebooka i drugih online platformi zbog curenja podataka korisnika 


Matej Devčić
10.05.2019.08:25

Suosnivač Facebooka Chris Hughes u kolumni koju je objavio za New York Times piše kako je došlo vrijeme da se ukine Facebook. Hughes, naime, piše kako je šef Facebooka Mark Zuckerberg dobra i ljubazna osoba, ali da je ljut na njega jer je fokus na rast tvrtke doveo do toga da se žrtvuje sigurnost korisnika zbog klikova.

"Razočaran sam u sebe i prvu ekipu programera Facebooka što nismo predvidjeli kako će News Feed algoritmi promijeniti našu kulturu, utjecati na izbore i ojačati pozicije nacionalističkih lidera", piše Hughes te dodaje da se Zuckerberg okružio pogrešnim ljudima koji mu se nikada ne suprotstavljaju.

Pozvao na strožu regulaciju Facebooka

Hughes je samo jedan u nizu uglednih poduzetnika koji su pozvali na strožu regulaciju Facebooka i drugih online platformi zbog curenja podataka korisnika i drugih sigurnosnih propusta.

Podsjetimo, prošle godine Facebook se našao u središtu velikog skandala u koji je upao zbog nedovoljno dobre zaštite podataka korisnika. Analitička kompanija Cambridge Analytica dobila je, kroz neovlašteno prikupljanje, podatke o čak 87 milijuna korisnika ove društvene mreže.

Krađa podataka korisnika 

Osim toga, u rujnu prošle godine u hakerskom napadu na Facebook ukradeni su podaci gotovo 30 milijuna korisničkih računa. Informaciju je potvrdila sama tvrtka, a počinitelja nisu imenovali već poručili kako FBI aktivno traga za njim.

Profimedia

Iz Facebooka su ranije objavili da su podaci oko 50 milijuna korisnika bili izloženi zbog sigurnosne rupe zahvaljujući kojoj su hakeri ukrali lozinke pomoću kojih su mogli pristupiti njihovim profilima te na taj način došli do korisničkih imena, adresa, telefonskih brojeva te dodatnih podataka.

Predložio da vlada formira agenciju za nadziranje tehnoloških kompanija

Iako je Facebook nakon svega toga unaprijedio brojne postavke o privatnosti, Zuckerberg je u svojoj klomuni za Washington Post istaknuo kako bi pristao promijeniti još neke stvari vezane uz sigurnost na Facebooku.

Hughes pak tvrdi da Zuckerberg ima vlasništvo i kontrolu nad 80 posto svjetskog tržišta online medija, a predložio je i da američka vlada formira agenciju koja će nadzirati rad tehnoloških kompanija.

Facebook

društvene mreže

Chris Hughes

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter