MASAKR NA NOVOM ZELANDU

Sumanuto krvoproliće prenosio je na Facebooku, a prije nego što je ubio civile u džamiji rekao je: 'Neka zabava počne'


Matej Devčić
15.03.2019.09:45
Sumanuto krvoproliće prenosio je na Facebooku, a prije nego što je ubio civile u džamiji rekao je: 'Neka zabava počne'
REUTERS/SNPA/Martin Hunter

sažeto

Na glavi je imao kacigu s kamerom kojom je snimao ubijanje civila u džamiji


Matej Devčić
15.03.2019.09:45

Australski ekstremist Brenton Tarrant počinio je masakr u dvije džamije na Novom Zelandu u gradu Christchurchu. 28-godišnjak je ispalio najmanje 100 hitaca, a prema posljednjim informacijama ubijeno je 49 osoba među kojima ima i djece, dok je 20 osoba ozlijeđeno.

Tarranta je nakon napada uhitila policija, a privedeno je i još troje napadača te jedna ženska osoba. 28-godišnjak je navodno masakr prenosio na Facebooku, koji je uklonio njegov video, a snimku zločina objavio je i na Instagramu.

Pucao po svakome tko mu je bio na putu

Tarrant je navodno na glavi imao kacigu s kamerom kojom je sve snimao. Odjeven u maskirnu uniformu sjeo je u automobil u kojem je navodno slušao četničku pjesmu i rekao "Neka zabava počne", piše Daily Mail.

Social Media Website/Handout via REUTERS

Automobil je parkirao u aleji nedaleko mjesta napada te je uzeo oružje i krenuo prema džamiji. Kada je došao do vrata džamije počeo je pucati po svakome tko mu je bio na putu. Na internetu se pojavio i navodni video njegova uhićenja. 

Premijerka Novog Zelanda Jacinda Ardern ustvrdila je da je Tarrant ekstremni desničar te da se napad tretira kao teroristički napad. Dodala je da je u Novom Zelandu proglašeno stanje povišene sigurnosne pripravnosti te kazala da su svi uhićeni ranije izražavali ekstremistička stajališta, ali nisu bili na policijskim popisima praćenih osoba.

Pojedini svjedoci navode da su napadači u džamiji Al-Noor, u centru Christchurcha, prvo ušli u prostoriju za molitvu namijenjenu muškarcima, a zatim su nastavili s krvoprolićem u prostoriji namijenjenoj ženama.

Prema pisanju CNN-a, na društvenim se mrežama netom prije napada pojavio manifest od 87 stranica pun antiimigrantskih i antimuslimanskih stavova, za koji se vjeruje da ga je napisao jedan od napadača.

napad

pucnjava

Novi Zeland

džamija

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter