Šokantan potez

Sud u Meksiku upravo je legalizirao upotrebu kokaina, vlada misli da za to ima izuzetno opravdan razlog


Mia Mitrović
22.08.2019.08:00
Sud u Meksiku upravo je legalizirao upotrebu kokaina, vlada misli da za to ima izuzetno opravdan razlog
Profimedia

sažeto

Meksičke vlasti dozvolile su slobodnu upotrebu, posjedovanje i transport kokaina za dvoje građana


Mia Mitrović
22.08.2019.08:00

Sud u Meksiko Cityju u utorak je donio nesvakidašnju presudu. Dozvolio je legalnu upotrebu kokaina za dvoje građana, piše CNN. Dogodilo se to u sklopu nove strategije meksičke vlade koja nastoji promijeniti svoj odnos prema ovom narkotiku koji gura zemlju u kaos i bezvlađe. Ovo je prvi put da kokain postaje legalan u Meksiku, no presudu treba potvrditi i viši sud u zemlji.

Meksički predsjednik Andrés Manuel López Obrador donio je plan za rješavanje kokainskog problema u zemlji i u periodu od 2019. do 2024. nastojat će reformirati prohibicionistički pristup koji izaziva 'nasilje i probleme za javno zdravstvo' te ga zamijeniti s novim pristupom kokainskom problemu.

Rat protiv droge

Sudska odluka nalaže Cofeprisu, vladinoj agenciji za regulaciju zdravstva da odobri dvoje građana legalno posjedovanje, transport i konzumaciju kokaina. Međutim, Cofepris je to odbio jer ovakvu odluku smatra nepravomoćnom. Iz vlade pak poručuju da ova odluka ne legalizira kokain, već da je to pokušaj da se zaustavi krvavi rat između narko kartela koji državu košta milijune pa da se novcem iz proračuna počnu financirati neke druge stvari.

Reuters

"Ovo je pokušaj da se spriječi kriminalizacija korisnika kokaina i stvore uvjeti za bolju regulativu", kazala je CNN-u Lisa Sánchez iz nevladine udruge Mexico United Against Crime (MUCD).

Meksiko je glavna tranzitna točka za šverc kokaina iz Južne Amerike u SAD zbog čega su lokalni narkokarteli stekli nevjerojatnu moć i bogatstvo zbog čega im nitko ne može stati na kraj. Rat protiv droge počeo je 2006. kada je bivši predsjednik Felipe Calderón poslao vojsku da se obračuna s bandama što je rezultiralo katastrofom.

Kokain nije marihuana

Prema izvješću iz 2018. tijela unutar američkog Kongresa 'mnogi izvori upućuju' da je od 2006. u Meksiku počinjeno oko 150.000 ubojstava povezanih s organiziranim kriminalom. Samo u 2018. u zemlji se dogodilo 33.341 ubojstvo što je najviše otkako je mjerenja.

Eduard Garidu/REUTERS

U Meksiku je 2017. za medicinsku upotrebu legalizirana marihuana, a u studenom 2018. Vrhovni je sud neustavnom proglasio zabranu upotrebe marihuane u rekreativne svrhe. Istog ej mjeseca vlada usvojila zakon koji dopušta rekreativnu upotrebu te omogućuje razvoj za stvaranje industrije medicinske marihuane u zemlji.

Ipak, upotreba marihuane u medicinske i rekreativne svrhe, nije isto što i kokain. Zasad nema pokazatelja da će legalizacija kokaina poboljšati sigurnost u zemlji i utjecati na dobro uhodani biznis krijumčarenja kokaina u SAD.

Meksiko

kokain

karteli

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter