ANKETA: POGODI ISHOD DOGAĐAJA DANA

Tko je novi sudac koji danas odlučuje hoće li Gazda nastaviti bezbrižno živjeti u Engleskoj ili ga čeka Remetinec


Tomislav Kukec
25.10.2018.08:25
Tko je novi sudac koji danas odlučuje hoće li Gazda nastaviti bezbrižno živjeti u Engleskoj ili ga čeka Remetinec
Cropix

sažeto

Todorića, naime, u Hrvatskoj čeka suđenje za kaznena djela iz domene gospodarskog kriminaliteta


Tomislav Kukec
25.10.2018.08:25

Na Visokom sudu u Londonu za nekoliko sati, oko 11:30 po hrvatskom vremenu, počinje ročište na kojem će biti odlučeno hoće li Velika Britanija izručiti Hrvatskoj Ivicu Todorića, posrnulog tajkuna i nekadašnjeg vlasnika koncerna Agrokor. 

Ako sudac donese odluku o izručenju, Todorić bi za manje od dva tjedna mogao biti prebačen u Hrvatsku, odnosno čim Hrvatska i Ujedinjeno Kraljevstvo dogovore detalje ekstradicije.U tom slučaju Todorića bi već u Zagrebu dočekala policija. Todorića, naime, u Hrvatskoj čeka suđenje za kaznena djela iz domene gospodarskog kriminaliteta. 

Postupak se može oduljiti još godinu dana

Druga je opcija da sud Ivici Todoriću prizna pravo na žalbu i pokrene novi postupak odlučivanja o izručenju. Bivši gazda najmoćnije hrvatske kompanije u tom bi slučaju mogao u Londonu nesmetano živjeti još otprilike godinu dana, do konačne odluke suda. Opcija je i da sud odluči kako nema opravdanih razloga za izručenje, te Ivica Todorić može nastaviti mirno živjeti u Engleskoj. 

To je scenarij koji zagovaraju Todorićevi odvjetnici Cherie Blair (inače supruga bivšeg britanskog premijera Tonya Blaira) te James Hines. Takav birasplet događaja značio da je sud prihvatio Todorićevu tezu kako je pravosuđe u Hrvatskoj pod političkim pritiskom, te mu u domovini neće biti omogućeno pravično suđenje. 

O zahtjevu odlučuje novi sudac Duncan Ouseley, koji se dugo bavio imigracijskim žalbenim pravom, a najpoznatiji mu je slučaj u posljednje vrijeme odluka da Uber u Velikoj Britaniji posluje legalno, što je postupak koji je izazvao golemu pažnju britanske i europske javnosti. U medije je dospio i 2003. kada je presudio da stanovnici otočja Chagos, kojeg su Britanci zauzeli te najveći otok Diego Garcia prodali Amerikancima, nemaju pravo na financijsku kompenzaciju za oduzetu imovinu, a siromašnim otočanima naredio je i plaćanje trećine sudskih troškova. Presuda je izazvala sablazan u Velikoj Britaniji.

London

Ivica Todorić

Velika Britanija

Sud

izručenje

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter