Crkvena ofenziva na studente

Studenti Fakulteta elektrotehnike i računarstva putem maila se pozivaju na duhovnu obnovu


Sanja Rapaić
08.12.2017.21:10
Studenti Fakulteta elektrotehnike i računarstva putem maila se pozivaju na duhovnu obnovu
Ivo Ravlić/Cropix

sažeto

Iako biskupi smatraju da informatika i tehnologija ne trebaju biti središte kurikuluma, vjera očito treba biti središte budućim inženjerima elektrotehnike i informacijske tehnologije


Sanja Rapaić
08.12.2017.21:10

Tekuća akademska godina za mnoge je studente počela duhovnom obnovom i misom. Obnovu, pod nazivom "Isus na brucošijadi", organizirali su don Damir Stojić, velečasni Ivan Valentić i pater Ivan Ike Mandurić, koji je tom prilikom na Facebooku napisao "Hrvatska mladost hoće s Bogom kroz život!", iako je zapravo sve više mladih koji ovakvoj Hrvatskoj poručuju "Zbogom".

I dok visokoobrazovani u sve većem broju bježe iz zemlje, ofenziva crkve na mozgove mladih, budućih intelektualaca se intenzivno nastavlja. Tako je, prije nekoliko dana, sv. Nikola posjetio studentski dom Stjepan Radić. U krugu istog tog doma, prošli su mjesec, za studente, organizirana i predavanja o plodnosti, ovulacijskom ciklusu i kontracepciji, a među predavačima je opet bio don Damir Stojić. Po fakultetima se intenzivno organiziraju i tzv. duhovne obnove, a biskupi su se, ovih dana, počeli petljati i u kurikularnu reformu.

Iako živimo u 21. stoljeću, biskupi poručuju da se u hrvatskom obrazovnom sustavu previše pažnje posvećuje informatici i tehnologiji, koja, kako tvrde, neće pomoći u poticanju stvaralačkog razmišljanja. S druge strane, vodu tjeraju na svoj mlin ističući kako vjeronauk treba imati važan doprinos u odgojno-obrazovnom procesu u koji su, podsjetimo, uključena i djeca ateista, agnostika i pripadnika drugih vjeroispovijesti.

S obzirom na to da je Hrvatska sekularna država, ovakav agresivan prodor crkve u odgojno-obrazovni sustav uistinu je neshvatljiv, a sudeći po komentarima na društvenim mrežama i nedopustiv.

'Forsiranje religijskih sadržaja nad znanošću ugrožavanje je prava na školovanje neopterećeno ideologijama!'

"Ako se popovi imaju pravo miješati u školstvo, onda mislim da je vrijeme da i nevjernici počnu ići u crkve i govoriti popovima kako trebaju voditi misu", napisala je na Facebooku Snežana Andrejev Majcan, predsjednica Savjeta za ljudska prava, civilno društvo i pravni sustav SDP-a Istarske županije.

"Smatram kako svatko ima pravo na svoj stav, vjerujem u slobodu govora, sve dok ta sloboda ne počinje ugrožavati prava drugih i nanositi zlo i štetu drugima. Forsiranjem duhovnih obnova i religijskih sadržaja nad znanošću ugrožavanje je prava na školovanje neopterećeno ideologijama", rekla je Andrejev Majcan za naš portal.

No, iako biskupi smatraju da informatika i tehnologija ne trebaju biti središte kurikuluma, vjera očito treba biti središte budućim inženjerima elektrotehnike i informacijske tehnologije. Ovih su dana, tako, na duhovnu obnovu pozvani upravo studenti Fakulteta elektrotehnike i računarstva, koji će ili uvesti Hrvatsku u 21. stoljeće, ili će pak spakirati kofere te će, s kartom u jednom smjeru, otputovati daleko od okova srednjeg vijeka, tamo gdje je, za nas još nedokučivo daleka budućnost, već počela.

Buduće inženjere 'duhovno će obnoviti' don Damir Stojić

"Duhovnu obnovu će voditi lik koji misli da je medicinski nevjerojatno da djevojka zatrudni tijekom silovanja", navodi se na Facebook stranici Centra za građansku hrabrost.

Osim po toj izjavi, don Stojić je pažnju javnosti privukao i prošle godine kada je, komentirajući pobjedu Donalda Trumpa, na Facebooku, uz fotografiju Majke Terezije i Hillary Clinton, napisao: "Pomalo mi je žao što Amerika nije dobila prvu predsjednicu; već bi je imali da je nisu abortirali!".

Don Stojić očito "voli sve što vole mladi" pa se tako ukazao i na Ultri, a svoju sveprisutnost među studentima obrazložio je riječima:

"Papa Franjo poziva nas da izađemo iz naših samostana i da stvorimo tzv. kulturu susreta, da budemo tamo gdje je narod. Za mene salezijanca to još znači da budem tamo gdje su mladi," napisao je don Stojić koji bi trebao "duhovno obnoviti" buduće inženjere elektrotehnike i informacijske tehnologije.

'U školama vjeronauk, na fakultetima duhovne obnove - spalit ću si i domovnicu i putovnicu!'

No, prateći puls na društvenim mrežama, očito je da je sve više onih koji se pitaju kakve će biti posljedice tog tzv. "duhovnog booma" i osvajačkog pohoda crkve na mozgove učenika i studenata. Evo nekoliko komentara na vijest da su i studeni Fakulteta elektrotehnike i računarstva pozvani na duhovnu obnovu:

"U školama vjeronauk, na fakultetima duhovne obnove. Što nam to govori? Kome još uopće treba nešto objašnjavati. J***š mi sve, spalit ću si i domovnicu i putovnicu", kaže Sofija C.

"Eh, a da znate da bez duhovne obnove nema niti posla u top kompanijama...pa čak i sa FER-om...svi bi na tu misu otrčali...", tvrdi Romana R.

"Bez ozbiljnijeg backlasha smo naje****. Hrvati su po prirodi jako pasivan narod vječito pognutih glava, klečanje nam je u krvi, slušanje s oltara urođeno. Tako nam i treba, neka nas svi gaze, neka smo laughing stock u svijetu, baš mi je drago!", K.Ž.

"Dobrodošli u Rvacku...zemlju gdje se više ne morate pitati je li News bar ili je sve istina!", Linda B.

studenti

vjeronauk

don Damir Stojić

duhovna obnova

FER

Ivan Ike Mandurić

elektrotehnika

Ivan Valentić

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter