Anarhija u Novalji

"Stubištem mi tumaraju balavci koji uriniraju gdje stignu. Prodali smo se za šačicu narkomana, pijanaca i dilera"


Lada Novak Starčević
28.07.2017.09:35
"Stubištem mi tumaraju balavci koji uriniraju gdje stignu. Prodali smo se za šačicu narkomana, pijanaca i dilera"
Cropix

sažeto

'Želim i tražim da mi Ministarstvo turizma, Ministarstvo gospodarstva i Grad Novalja vrate moj vlastiti apartman. Želimo svoj mir', kaže zagrebačka učiteljica


Lada Novak Starčević
28.07.2017.09:35

U Novalji je u turističkoj sezoni svake godine sve veći nered. Turisti, ponajviše Britanci, obavljaju nuždu na svakom koraku, drogiraju se na cesti, u tangama ulaze u trgovine, glasni su i ne pokazuju nikakvo poštovanje prema lokalnom stanovništvu.

"Ovo je nered u gradu, nije samo u pitanju golotinja, ovdje je u pitanju totalna anarhija. Ljudi se boje s malom djecom izaći van na ulicu. Vidite ih iza nekog ugla, kako ih dolazi dvadeset, trideset i uhvati vas strah", rekao je gradonačelnik Novalje Ante Dabo u lipnju. Izjavio je tad da neće više tolerirati nered u gradu.  

No, nered je i dalje tu. 

Učiteljica iz Zagreba M. K. (podaci poznati redakciji) napisala je za 100posto tekst o 'svojoj Novalji', koju više gotovo da ne poznaje.

"Ja sam kao klinka ljetovala još davne 1986. u Novalji na Pagu. Nekada je to bilo divno, pitomo, ribarsko naselje sa dva hotelčića. Kada sam se udala i moj suprug je zavolio Novalju i otok Pag. Na našu preveliku radost i ponos odvažili smo se kupiti mali apartmančić 2006., naravno na kredit. Bili smo na sedmom nebu. 

Privatni album

Odlazili smo tamo svaki slobodni trenutak. Stekli smo puno obiteljskih prijatelja, s nekima smo postali kumovi. Vrtili smo janjce, roštiljali, slavili rođendane zajedno, a djeca se igrala. Družili se cijele dane i noći... To je bila naša oaza sreće.

Živjeli smo za naša ljeta, u našoj Novalji.

Kako to biva u Lijepoj našoj, neki su susjedi vidjeli odličnu zaradu u iznajmljivanju apartmana, a država im omogućila, bez obzira što smo u stambenoj zgradi i u stambenom kvartu. I na taj način su nam oduzeli našu slobodu u našem, vlastitom apartmanu. 

Prije manje od godinu dana je stupio na snagu novi Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti NN 85/15, 121/16 pomoću kojeg za tili čas dobijete odobrenje za pružanje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu. Tako su dobili i apartmani u mojoj i susjednim zgradama, a da nas nitko nije pitao za suglasnosti. Do navedenog datuma se za tu dozvolu trebalo ishoditi suglasnosti 51 posto ostalih stanara u istoj zgradi.

Privatni album

Ja želim i tražim da mi Ministarstvo turizma, Ministarstvo gospodarstva i Grad Novalja vrati moj vlastiti apartman. Želimo svoj mir.

Grad Novalja i Lijepa naša su se prodali za šačicu narkomana, pijanaca i dilera.

Apartmane u mojoj i nekim drugim zgradama iznajmljuje slovenska agencija. Agencije nemaju nikakve odgovornosti. Nisu stavili kućni red, nema imena agencije, ni imena njihovog voditelja ni broja mobitela.

Stubištem tumaraju drogirani balavci koji uriniraju gdje stignu. Mi ne znamo tko su oni, odakle su, ali moramo biti ljubazni prema ni ima jer su oni ipak gosti u Hrvatskoj. 

Agencije su napravile imidž Novalje kao grada u kojem se može raditi sve što žele, to je Grad zabave!

Oni spavaju po plažama, cestama, ispred zgrada, povraćaju, uriniraju, bacaju staklene boce s balkona, noževe, opuške...

Privatni album

Ja više nemam svoj apartman, uzeli su mi ga ministri turizma i gospodarstva i gradonačelnike Novalje, turističke agencije, pijanci i narkomani.

Mi vlasnici apartmana, a ima nas jako puno, smo nemoćni, jadni, očajni i pretužni!

Želimo nazad svoje apartmane!!! Želimo ljetovati u svojoj Novalji. Želimo mir! Želimo vratiti svoju sreću, za koju smo radili i odricali se godinama da bi tu ljetovali i da bi naša djeca uživala.

Sve smo izgubili. Prodali su nam naš mir, sreću, odmor, bezbrižost, naše vlasništvo, a da nas nitko nije pitao. 

Tako ćemo prodati Novalju, Split, Dubrovnik, jadransku obalu.

Privatni album

Probudimo se i uzmimo stvar u svoje ruke! Odredimo  pravila ponašanja, uredimo zakone i uvedimo red! Gradonačelnik se pohvalio da je njegov ministar Orepić zatražio 70 policajaca, a HDZ-ov ih je odobrio samo 40. To im je rješenje? Ne, nije.

Policajci na intervenciji mole napušene turiste da se smire i da budu mirni ako mogu?! Nakon njihovog odlaska oni su još gori i rugaju im se, ali i našoj državi. 

Naša djeca ne mogu doći na red kod liječnika jer su oni zauzeti s drogiranim i razbijenim balavcima.

Policajci nemaju nikakve ovlasti. Smatramo da treba naplatiti svaku intervenciju, kazniti sve one koji izazivaju nemir, vlasnike apartmana, ali i agencije i tako puniti blagajne. Nama je jasno da se iznajmljivanje ne može zabraniti, ali se mora uvesti red i točno određena pravila.

Ne damo svoje apartmane i našu Novalju."

turisti

Novalja

nered

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter