histerija oko faceappa ne prestaje

Stručnjaci upozoravaju: 'Nemojte biti iznenađeni ako vaša fotografija osvane na reklami za kondome ili lijek za impotenciju'


100posto
21.07.2019.11:00
Stručnjaci upozoravaju: 'Nemojte biti iznenađeni ako vaša fotografija osvane na reklami za kondome ili lijek za impotenciju'
iStock

100posto
21.07.2019.11:00

Posljednjih tjedana brojne korisnike društvenih mreža uhvatila je histerija i putem aplikacije FaceApp saznaju kako će izgledati kada ostare, ali sve više stručnjaka upozorava kako bi to mogli imati ozbiljne posljedice. 

Američka odvjetnica Elizabeth Potts Weinstein putem Twittera upozorila je na uvjete korištenja te aplikacije, u kojima je pronašla prilično zabrinjavajuće informacije.

Dali ste dozvolu

Svi koji instaliranjem aplikacije prihvate uvjete njenog korištenja, FaceAppu daju "stalnu, neopozivu, besplatnu globalnu dozvolu za uporabu, reprodukciju, objavljivanje, prevođenje i stvaranje drugih djela" na osnovu sadržaja s vaših uređaja.

To znači da su korisnici FaceAppu dali dozvolu da koristi njihove fotografije, ime i prezime, korisničko ime i sve ostalo za što bi im moglo biti potrebno, uključujući i reklame.

To konkretno znači da ako ste instalirali aplikaciju, nemojte se iznenaditi ako primjerice vaša fotografija osvane na nekom reklamnom plakatu za kondome, lijek protiv impotencije ili nešto treće.Profimedia

Tko je vlasnik aplikacije 

Čak i ako korisnici isključe opciju pristupa fotografijama, ova aplikacija tu opciju ignorira i pristupa fotografijama.

Također kako stručnjaci ističu posebno bi trebala brinuti činjenica da je aplikacija FaceApp napravljena u Rusiji, da je njen vlasnik Rus i da to znači da su svi podaci koje ona preuzima budu poslati u Rusiju. Iza aplikacije, koja je korisnicima dostupna od 2017. godine, stoji bivši inženjer Microsofta i Yandexa  Jaroslav Gončarov.

Kršenje GDPR-a

Ovako definirana pravila korištenja predstavljaju direktno kršenje GDPR-a. Stručnjaci upozoravaju da bi aplikacija, koja ima visoke ocijene dugoročno mogla korisnicima napraviti više štete nego koristi. Zato preporučuju da je, ako ste je instalirali, što prije uklonite sa svog pametnog telefona kako biste zaštitili svoje fotografije i osobne podatke.

Rusija

fotografije

aplikacija

faceapp

reklame

newsletter

Prijavite se na Newsletter