kada hrvatice imaju veća mu*a od nekih hrvata

Stravična je poruka koja ovih dana ginekolozi i stručnjaci šalju ženama: Šutite i trpite, jer nam nanosite veliku štetu! Mislite da porod izgleda kao u filmovima!


Ana Lonjak
16.10.2018.16:00
Stravična je poruka koja ovih dana ginekolozi i stručnjaci šalju ženama: Šutite i trpite, jer nam nanosite veliku štetu! Mislite da porod izgleda kao u filmovima!
Getty Images

sažeto

Usput dan je Svjetski dan anestezije, ali koga u Hrvatskoj za to briga! 


Ana Lonjak
16.10.2018.16:00

400 žena skupilo je hrabrost i progovorilo o svojim traumatičnim iskustvima u hrvatskim bolnicama. Znamo da im nije bilo lako prisjetiti se tih stravičnih trenutaka, sjesti i na papir napisati svoju grozomornu priču iz bolnice. I hvala im na tome. I hvala saborskoj zastupnici Ivani Ninčević Lesandrić koja je smogla hrabrost, što bi rijetki imali i pokazala da ima veća "mu*a" od svih onih koji sjede u tim saborskim klupama i pred njima ali i cijelom javnosti ispričala svoju strašno iskustvo koje je doživjela prilikom kiretaže. Pokrenula je veliku stvar, žene su odlučile progovoriti!

Svaka žena zna da Ninčević Lesandrić sigurno nije bilo lako progovoriti o tako osobnom i traumatičnom iskustvu, svaka žena zna da svim ženama koje su sjele i napisale na papir svoje stravično iskustvo nije bilo lako prisjetiti se te traume, a da ne govorimo  - preživjeti tu traumu. Lakše je nekada sve te traumatične situacije potisnuti, jer tako nas uče, zar ne? Žene, naime, u Hrvatskoj trebaju šutjeti. 

Glupe smo, preosjetljive smo, preemotivne smo

Cropix

Cijela ova priča pokazala je kako hrvatsko društvo tretira žene. Sažetak svega - glupe smo, preosjetljive smo, preemotivne smo, neinformirane... Ukratko, ispadamo niža vrsta. Pa da se malo podsjetimo: 

Nakon što je zastupnica hrabro pred cijelom sabornicom i javnosti priznala što je doživjela, prva reakcija Gordana Jandrokovića je bila: "Kolegice Ninčević Lesandrić  sad jednu vrlo intimnu  stvar iznosite i dovodite  me u vrlo neugodnu  situaciju".

Bravo Njonjo! Hvala ti što si pokazao kolika mu*a imaš i što misliš o ženama.

I onda kad sam mislila da niže od toga ne može, ponekad zaboravim da živim u Hrvatskoj, ministar zdravstva Kujundžić  nakon što je u ruke primio više od 400 svjedočanstva žena koje su pretrpjele neizmjerno zlostavljanje u bolnica, poručuje: "Najvažnije je da žene rađaju. Educirat ćemo trudnice."

Da pojasnim, polovica od tih svjedočanstva su priče žena koje su izgubile dijete i to na stravičan način i što im ministar u tom trenutku kaže – "najvažnije je da vi rađate".

Bravo Kujundžiću, odlična poruka svim onim ženama koje su izgubile dijete!

Kada iznosiš osobne podatke pacijentica

Foto: Mario Todoric / CROPIX

No, priča tu ne staje, nego predstojnik splitske Klinike za ženske bolesti i porode Deni Karelović hrabro stane pred kamere i poruči da zastupnica laže, jer eto on je provjerio da je korištena najmodernija metoda i zahvat je odrađen kako treba. Bravo Kareloviću, svaka žena bi te za liječnika. Pokazao si koliko ti je važno povjerenje pacijentica pa u javnost iznosiš njihove privatne podatke. 

I onda Karelović ne stane na tome, nego par dana kasnije u Otvorenom kaže da je kontaktirao najboljeg odvjetnika kako bi provjerio je li smio to reći. Bravo, Kareloviću to je u ovom trenutku najvažnije, zaštiti svoju stražnjicu!

Sve je to zbog američkih filmova

Nakon toga je Karelović pred kamerama ženama odlučio objasniti koliko porod, zatim kiretaža i svi ti ginekološki zahvati bole, jer mi to ne znamo. On zna. Prošao je, čovjek sve to i priča iz prve ruke. Bol je, kaže on, subjektivna stvar. "Bezbolni porođaji postoje samo u jeftinim američkim filmovima. Bezbolnog porođaja nema. Žao nam je, ali mi smo profesionalci, ne možemo plakati sa ženama, ali pomažemo kako možemo i u skladu s europskim smjernicama da se sve manje koristi opća anestezija, a sve više lokalna", poručio je.

Hvala Kareloviću, na ovome jer eto mi smo žene glupe pa gledamo američke filmove i tako zamišljamo porod i uvjerene smo da je on bezbolan. Hvala Kareloviću, što si meni i svim Hrvaticama napokon objasnio da porod boli, jer nismo znale, iskusile a i poprilično smo glupe i neinformirane. Jer, eto, žene smo. 

I nakon svega Karelović je održao dugu žalopojku koliko su sva ta stravična svjedočanstva žena naštetila struci i sve to usmjerio na politički proces. 

Pa eto, Kareloviću, Jandrokoviću, Kujundžiću i ima vas nažalost još žao nam je što ste se loše osjećali slušajući kako je zastupnici kiretaža nakon spontanog pobačaja odrađena bez anestezije i žao nam je što do sada nismo, iako smo rodile i imale spontane znale da sve to boli. I žao nam je što više ne možemo šutjeti i gurati pod tepih sva loše što se događa u bolnicama. 

Ustvari, sad baš iskreno, žao nam što živimo s vama u istoj zemlji i što ste vi na takvim mjestima s kojima mislite da imate pravo bilo kojoj ženi soliti pamet i ponašati se toliko nadmeno. 

Žao nam je što ste ponovno uspjeli povrijediti sve te žene koje su proživjele traumu. I žao nam je što ne možete na jedan dan biti u koži svake te žene, samo da osjetite kroz što su prolazile. Ponizili ste sve žene beskrajno, a nažalosnije je u svemu ovome da mislite da imate na to pravo i da je to u redu.

Da živimo u civiliziranoj i uređenoj zemlji, prije svega ovakve situacije u bolnicama ne bi se događale, a isto tako ne bismo nikada slušali ovakve neprofesionalne i uvredljive poruke prema ženama. Ali, mi živimo u Hrvatskoj u kojoj je sve moguće. 

Usput dan je Svjetski dan anestezije, ali koga u Hrvatskoj za to briga! 

porod

kiretaža

Jandroković

ginekologija

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter