SERIJAL LOKALNI ŠERIFI

Stranačkom kolegi prijetio je čupanjem grkljana, s plaćom od tisuću eura stvorio je milijune, a premijer ga je izribao zbog sramoćenja države


Matej Devčić
24.08.2019.11:00
Stranačkom kolegi prijetio je čupanjem grkljana, s plaćom od tisuću eura stvorio je milijune, a premijer ga je izribao zbog sramoćenja države
YouTube/Screenshot

sažeto

Bogdan Laban je u javnosti ostao i zapamćen po tome što je u dvije godine od stupanja na funkciju gradonačelnika stvorio ogromno bogatstvo i prijetio političkim oponentima


Matej Devčić
24.08.2019.11:00

Bahat, neodgovoran i nepristojan - epiteti su to koji se najčešće vežu uz gradonačelnika Subotice i člana Srpske napredne stranke Bogdana Labana. Profesionalnu karijeru započeo je kao policajac, ali je morao napustiti državnu službu, isto kao i nešto kasnije posao na carini.

Nakon toga, Laban ulazi u politiku te postaje predsjednik subotičkog DSS-a. Tada nije imao lijepih riječi o SNS-u. Kazao je da je ta stranka svoju politiku promijenila za 180 stupnjeva, da nisu nikakva opozicija i da su u dosluhu sa Savezom vojvođanskih Mađara.

"Samljet ću te kao mljeveno meso"

2013. prelazi u SNS, a gradonačelnikom postaje 2016. godine. Laban se neslavno proslavio nakon što je u javnost procurila snimka nastala 26. kolovoza 2017. u jednom subotičkom hotelu na kojoj se može čuti kako Laban prijeti asistentu Građevinskog fakulteta u Beogradu i stranačkom kolegi Vladimiru Polovini zbog navodnog lijepljenja plakata po Subotici na kojima je pisalo "Bogdane, Bog je ljut", iako je upozoren da se razgovor snima.

"Još jednom da te čujem, samljet ću te kao mljeveno meso. Gledaj me tim psihopatskim očima, gledaj me dobro. Gledaj me pravo, grkljan ću ti iščupati, kad ga ščepam, kao moj pitbull ću ti pojesti taj grkljan", govorio je Laban Polovini. Sudeći po snimci njihovog razgovora, osoba iz Labanove pratnje je i udarila Polovinu.

Asistent Građevinskog fakulteta kazao je da je napadnut jer je ukazivao na loš rad lokalnog rukovodstva SNS-a te da je Laban njegovu političku borbu doživio kao problem. Subotički gradonačelnik je tada potvrdio da je rekao Vladimiru Polovini da će mu "iščupati grkljan", no demantirao je da mu je prijetio smrću i dodao da je odgovoran jer nije primjereno da koristi takav rječnik kao politički dužnosnik.

U samo dvije godine stvorio ogromno bogatstvo

Laban zbog tog događaja nije osuđen jer se nagodio s Osnovnim javnim tužiteljstvom u Subotici, priznao djelo i po načelu oportuniteta uplatio 6.280 kuna, pa je na osnovu toga odbačena kaznena prijava koju je protiv njega podigao Polovina. Kako sudski, tako ni politički nije odgovarao, jer su njegove riječi opravdane time da je bio izazvan i navodno pod pritiskom zbog nepravednih optužbi.

No to nije bio jedini slučaj kada je Laban prijetio nekome. 2018. godine Miroslav Milojević iz Pokreta za građansku Suboticu kazao je da je subotički gradonačelnik na sjednici Gradske skupštine zaprijetio Laszlu Giuliji, članu subotičke Gradske službe za kadrove. "I ti ćeš doći", kazao mu je Laban. Milojević je tada ustvrdio da bi Laban trebao podnijeti ostavku, a isto je tražio lider Mađarskog pokreta Jene Maglai koji je njegovu ostavku zazivao i nakon slučaja Polovina.

Osim po prijetnjama, Laban je u javnosti ostao i zapamćen po tome što je u dvije godine od stupanja na funkciju gradonačelnika stvorio ogromno bogatstvo. Zbog toga su ga građani nazivali subotičkim Davidom Copperfieldom jer je stvorio iluziju da se s plaćom od oko tisuću eura mogu stvoriti milijuni s obzirom na to da je vrijednost i broj njegovih nekretnina utrostručena.

U pet mjeseci potrošio gotovo 400 tisuća kuna na reprezentacije

Prema podacima Agencije za borbu protiv korupcije, Laban je prije stupanja na funkciju u posjedu imao trosoban stan koji je kupio, kuću od 350 kvadrata koju je naslijedio, vikendicu od 65 kvadrata te dva zemljišta površine 1.453 kvadrata, od kojih je jedan naslijeđen, a drugi kupljen.

Osim toga u posjedu je imao i BMW 520 te motor Harley Davidson iz 1989. Ušteđevine tada nije imao, no u samo dvije godine svoju imovinu je uvećao za sedam parcela livada i šuma ukupne površine 2.325 kvadrata koje su postale građevinsko zemljište na kojem se gradi nekoliko objekata vrijednih više milijuna eura.

Laban, između ostalog, slovi i kao gradonačelnik koji je u pet mjeseci potrošio gotovo 400 tisuća kuna na reprezentacije i ugostiteljske usluge nego 56 tisuća kuna za uređenje Doma kulture u Tavankutu, ustanovi hrvatske nacionalne manjine.

Vučić mu očitao bukvicu jer sramoti državu

Rekonstrukcija i opremanje te ustanove spada u međudržavne obaveze definirane između predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. Laban je zbog toga bio uvjeren da će novac za kulturne potrebe Hrvata osigurati država, a ne lokalna samouprava, te je to razlog zašto nije štedio na troškovima reprezentacije, ugostiteljskih i hotelskih usluga.

Zaposlenici gradske uprave kazali su da dok se Laban častio, da su predstavnici hrvatske nacionalne manjine obijali su pragove gradske administraciji kako bi nekog pridobili da izdvoji novac za namještaj za Dom kulture. Kako im to nije pošlo za rukom, odlučili su se obratiti kabinetu predsjednika Srbije i upoznati ga s problemom.

Vučić je nakon toga pozvao Labana na razgovor i očitao mu bukvicu jer sramoti državu te mu naredio da hitno raspiše natječaj za Dom kulture, što je u konačnici i učinio. Nakon objave informacija o trošenju novca na reprezentacije, Laban se oglasio te kazao kako se radi o netočnim podacima te da oni dolaze iz kuhinje iz koje je nastao natpis "Bogdane, Bog je ljut".

Lokalni šerifi

Subotica

Bodan Laban

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter