Napasnicima odzvonilo

Stop pipanju u javnom prijevozu, genijalno rješenje koje bi i nama jako dobro došlo


100posto
23.05.2019.18:00
Stop pipanju u javnom prijevozu, genijalno rješenje koje bi i nama jako dobro došlo
Nikola Vilic / CROPIX

sažeto

U Japanu postoji veliki problem s uznemiravanjem u javnom prijevozu tijekom velikih gužvi


100posto
23.05.2019.18:00

Svaka žena i djevojka pa čak i dosta djevojčica barem je jednom doživjela neki oblik seksualnog uznemiravanja u sredstvima javnog prijevoza. Predatori u gužvi vrebaju i ne troše vrijeme nego koriste situaciju i iskorištavaju samu prisutnost žene. Ta pojava također nije specifična samo za jednu zemlju, nego na žalost događa se svuda po svijetu.

Zbog toga svaka pohvala za aplikaciju koja je postala pravi hit u Japanu. Tamošnje žene masovno skidaju aplikaciju za mobilne telefone kako bi se zaštitile od uznemiravanja u prepunim metroima.

Glasa se umjeto žrtve

Tokijska policija napravila je aplikaciju 'Digi Police' prije tri godine i tada ju je skinulo stotinu tisuća ljudi. No mogućnost zastrašivanja zlostavljača dodana tek nedavno, zato je sada masovno skidaju ciljano - žene.

One su često žrtve zlostavljanja ali su previše preplašene da bi pozvale pomoć zbog osjećaja srama. Aplikacija djeluje tako da žrtve pritiskom na ikonu 'odbij zlostavljača' koja zatim proizvodi zvuk: 'Ovdje zlostavljač, molim vas pomozite'. Ako još jednom pritisne ikonicu, glas neprestano ponavlja 'Molim vas, prestanite'.

U Japanu su rijetki nasilni zločini, ali je zato seksualno uznemiravanje svakodnevna pojava od dodirivanja do stavljanja ruke pod odjeću.

policija

japan

aplikacija

seksualno uznemiravanje

newsletter

Prijavite se na Newsletter