stižu nam NATO marinci

Što u Splitu rade brodovi NATO-a čiji je zapovjednik skupine sudjelovao u operaciji sprovođenja embarga na oružje nametnutog bivšoj Jugoslaviji?


100posto
14.05.2019.12:00
Što u Splitu rade brodovi NATO-a čiji je zapovjednik skupine sudjelovao u operaciji sprovođenja embarga na oružje nametnutog bivšoj Jugoslaviji?
Milan Sabic / CROPIX / ilustracija

sažeto

U sklopu posjeta Hrvatskoj predviđeno je i zajedničko uvježbavanje, te prezentacija opreme i demonstracija kraljevskih marinaca 


100posto
14.05.2019.12:00

Tri broda NATO-a danas će uploviti u Split, gdje će tri dana boraviti u posjetu Hrvatskoj ratnoj mornarici. 

Suradnja Hrvatske ratne mornarice i NATO-a

U cilju jačanja interoperabilnosti između snaga Hrvatske ratne mornarice i NATO-a u splitski akvatorij uplovit će tri broda skupine SNMG2 (Standing NATO Maritime Group 2).

Zapovjedni brod SNMG2, nizozemska fregata HNLMS EVERTSEN, uz kanadsku fregatu HMCS TORONTO, uploviti će u luku Lora. Treći brod skupine, razarač britanske Kraljevske mornarice HMS DUNCAN (D-37), biti će na vezu u splitskoj gradskoj luci, piše Ministarstvo obrane RH.

Posjet Gradu Splitu i demonstracija marinaca Ujedinjenog Kraljevstva

Stalne skupine NATO brodova (SNMG i SNMCMG) integrirane su višenacionalne pomorske snage u čijem sastavu se nalaze brodovi zemalja članica Saveza. Skupine pružaju stalnu potporu NATO-u u provedbi operacija, vojnih vježbi te diplomatskih aktivnosti. Skupinu SNMG2 čini devet brodova stalno angažiranih u području Sredozemlja. Zapovjednik skupine je komodor Boudewijn Boots.

U biografiji komodora Bootsa piše kako je dva puta sudjelovao u Operaciji Sharp Guard, jednoj od najdugotrajnijih pomorskih misija NATO-a, koja se odigrala tijekom ratova izazvanih raspadom bivše Jugoslavije. 

Od 1992. do 1996. godine Savez je pomogao u sprovođenju embarga na oružje, nametnutog cijeloj bivšoj Jugoslaviji, ali i ekonomskih sankcija protiv Srbije i Crne Gore koje je uvelo Vijeće sigurnosti UN-a. 

Screenshot / Twitter

U sklopu posjeta Hrvatskoj, izaslanstvo skupine SNMG2 boravit će u radnom posjetu zapovjedništvu HRM-a i Poglavarstvu Grada Splita, a predviđeno je i zajedničko uvježbavanje (PASSEX) te prezentacija opreme i demonstracija kraljevskih marinaca Ujedinjenog Kraljevstva.

NATO

mornarica

vježbe

newsletter

Prijavite se na Newsletter