video: odabrali su uistinu neobično mjesto

Što tisuće krokodila radi oko jedne američke nuklearke i zašto je to mjesto postalo jedno od tri njihova najveća staništa


100posto
21.07.2019.15:00
Što tisuće krokodila radi oko jedne američke nuklearke i zašto je to mjesto postalo jedno od tri njihova najveća staništa
Luc Gnago / REUTERS

sažeto

Stručnjaci su otkriii kako se očekuje da će se uskoro izleći još krokodila


100posto
21.07.2019.15:00

Američkim krokodilima svojevremeno je prijetilo izumiranje, ali posljednje godine situacija se bitno promijenila. Sada se, naime u sve većem broju nastanjuju i razmnožavaju na uistinu neobičnom mjestu, u kanalima oko jedne nuklearne elektrane u Južnoj Floridi.

Tako je tim stručnjaka prošli tjedan spasio 73 mladunaca krokodila kod nuklearke Turkey Point, a kako su stručnjaci otkriii očekuje se da će se uskoro izleći još krokodila.

Život u umjetnim kanalima

Reuters

Kako je otkriveno u umjetnim kanalima ove nuklearke na Floridi, koji su dugački 270 kilometara, živi nekoliko stotina krokodila. Tako stručnjaci od siječnja do travnja pomažu ovim životinjama kako bi prepoznale napravljena staništa gdje bi mogle položiti jaja.

Nakon što se mladunci izlegnu i majke ih ostave, mlade krokodile uhvati tim stručnjaka koji ih izmjere i stave mikročipove kako bi kasnije mogli pratiti njihov razvoj. Nakon toga ih prenesu na drugo mjesto gdje su im veće šanse za preživljavanje.

Jedno od tri najveća staništa

Kanali kod nuklearke jedno su od tri najvećih staništa za krokodile u Americi te četvrtina od 2.000 američkih krokodila živi baš na tom mjestu. Prema podacima stručnjaka od 1978. ovdje se izleglo 7.000 mladunaca krokodila.

Florida

krokodili

stručnjaci

nuklearka

newsletter

Prijavite se na Newsletter