SEDMI DAN NA ULICAMA

Što se to događa u susjedstvu i zašto su Srbi organizirali najveći prosvjed u modernijoj povijesti? ▶️


Juraj Filipović
09.04.2017.17:05
Što se to događa u susjedstvu i zašto su Srbi organizirali najveći prosvjed u modernijoj povijesti? ▶️
Reuters

sažeto

Nije tajna da se Vučićeva vladavina može usporediti s autokracijom. Tamošnje stanovništvo nezadovoljno je cenzurom u medijima, nepotizmom i jednoumljem kojeg je stvorio


Juraj Filipović
09.04.2017.17:05

U Srbiji se sedmi dan za redom održavaju "Prosvjedi protiv diktature" u nekoliko gradova. Prosvjeduju uglavnom studenti, srednjoškolci i nezaposleni. Studentima su se tijekom vikenda pridružili vojni i policijski sindikat Srbije te ih je na ulicama bilo, prema njihovim procjenama, oko 80 000.

Sve je počelo akcijom protiv Vučića na društvenim mrežama

Oni u mimohodu stvaraju buku zviždaljkama, a sa sobom imaju transparente s natpisima "Stop diktaturi", "Ko ne skače taj je Vučić", "Vučiću pederu" i "Gotov je".

Sve je počelo u ponedjeljak navečer nakon akvizicije na društvenim mrežama.

Reuters

Podsjetimo, Vučić je u nedjelju pobijedio u prvom krugu predsjedničkih izbora u Srbiji s 55.1 posto glasova, a njegovu protukandidati su se žalili na neregularnost izbora i prljavu izbornu kampanju.

Nije tajna da se Vučićeva vladavina može usporediti s autokracijom. Tamošnje stanovništvo nezadovoljno je cenzurom u medijima, nepotizmom i jednoumljem kojeg je stvorio.

Prosvjedi svakog dana počinju oko 18h, a jučer je započeo točno u podne ispred Vlade Srbije intoniranjem himne "Bože Pravde".

Na razglasu su se puštale pjesme Beogradskog sindikata i Riblje čorbe, a okupljene su pozdravljali Beograđani sa svojih balkona i prozora. Velik dio njih je lupao s loncima i iskazivao podršku.

Reuters

Prosvjednici traže smjene, a podupiru ih neki političari

Jučer je, prema pisanju srpskog Kurira, najveću pažnju privukla gospođa koja je demonstrante pozdravila s prozora držeći pritom sliku ubijenog premijera Zorana Đinđića.

Potporu su im pružili Vučićevi protukandidati Saša Janković, Ljubiša Preletačević Beli i Boško Obradović te oporbena Nova Srbija Velimira Ilića, donedavnog koalicijskog partnera Vučićeve Srpske napredne stranke.

Reuters

Zahtjevi prosvjednika upereni su na smjenu članova Republičke izborne komisije koji nisu poštivali odluku Ustavnog suda Srbije o održavanju izbora na Kosovu, a zatim smjenu članova Regulatornog tijela za elektronske medije jer potonji nisu reagirali na teške prekršaje u medijima i javnom prostoru tijekom kampanje i izborne šutnje.

Studenti također traže i smjenu glavnog i odgovornog urednika Radio-televizije Srbije i urednika informativnog programa te kuće.

Na nogama su predstavnici vojske i policije

Da je kap prelila čašu govori i podatak da su se prosvjednicima obratili predstavnici sindikata vojske i policije.

Reuters

Veljko Mijailović, predsjednik Policijskog sindikata Srbije, kazao je da mladi mijenjaju svijet: „Toliko su bahati da ne žele razgovarati s vlastitim narodom. Postoji li što gore od toga? I ako pronađu snagu sutra, večeras ili za par dana, neka nam se ispričaju. Policija radi najteže poslove u najgorim uvjetima, kao i vojska. Naši ljudi su se smrzavali na granicama Srbije. Zmije su nas grizle, hrane nismo imali, nismo bili adekvatno plaćeni, ali smo ostali dosljedni i branili svoj narod i državu. Ne mogu vam uopće reći koliko sam vam zahvalan na razvoju demokracije, ali bez iti jednog incidenta“, obratio se okupljenom mnoštvu.

Reuters

Srbija

Aleksandar Vučić

prosvjedi

predsjednički izbori

studenti

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter