NOVI PROBLEM U IONAKO KAOTIČNOJ BIH

Što s udovicama i djecom palih ISIL-ovih boraca?: 'Žive u nekoj vrsti čistilišta, nitko ne zna što bi s njima trebalo napraviti'


Tomislav Kukec
06.11.2018.20:00
Što s udovicama i djecom palih ISIL-ovih boraca?: 'Žive u nekoj vrsti čistilišta, nitko ne zna što bi s njima trebalo napraviti'
Reuters

sažeto

Procjenjuje se da je oko tri stotine državljana BiH otišlo u Siriju i druge zemlje pod nekadašnjom ISIL-ovom upravom boriti se na strani islamista


Tomislav Kukec
06.11.2018.20:00

U nizu teških, često i bizarnih političkih problema s kojima se susreće susjedna nam Bosna i Hercegovina, pojavio se još jedan. 

Naime, procjenjuje se da je oko tri stotine državljana BiH otišlo u Siriju i druge zemlje pod nekadašnjom ISIL-ovom upravom boriti se na strani islamskih terorista. Mnogi su u rat poveli i svoje obitelji, a velik dio ih je poginuo boreći se za Islamsku Državu. Problem je što sada učiniti s njihovim udovicama, a nekad i čitavim obiteljima s djecom, odnosno treba li im omogućiti siguran povratak u BiH. 

Majka ju preklinjala da ne ide

Sarajevski Dnevni Avaz temu ilustrira slučajem 25-godišnjakinje koju su prozvali Sara, a koja je u Siriji završila nakon udaje za fundamentalista kojeg je upoznala na internetu. Njezinoj majci Lejli prvotni je šok bio da se uopće udala za nekoga koga jedva poznaje, a bila je zgrožena kada je doznala da Sara s njime želi otići u Siriju. Novinarima je ispričala da je Saru danima preklinjala da ne ide, no djevojka je bila neumoljiva u želji da zasnuje život sa svojim mužem u Siriji. 

Zbog složene situacije s dokumentima, nitko ne zna što će biti sa ženama poput Sare, koja je u međuvremenu dobila i dijete. Suprug je u ratu poginuo, pa sa malenim djetetom živi u izbjegličkom kampu Roi. 

"Oni tamo žive u nekoj vrsti čistilišta i ne znaju što će biti s njima. A ovdje nitko ne zna što će biti dalje. Neka mi jasno kažu da je ne žele nazad, ili neka mi daju potrebne papire da mogu po svoju kćerku", zavapila je Lejla novinarima.

Zakoni, naime, nalažu da se osobama koje su iz BiH otišle ratovati u stranim ratovima ne dopušta povratak, no nije posve jasno što bi trebalo učiniti sa članovima njihovih obitelji. Ipak, analitičari upozoravaju kako se unatoč zabrani barem 50 bivših ISIL-ovih boraca vratilo na teritorij Bosne i HErcegovine. Povlače i paralelu sa borcima iz drugih država koji su sudjelovali u ratu u Bosni i HErcegovini, a kasnije su ostali u zemlji i nerijetko se bave propovijedanjem fundamentalnog islama.

Bosna i Hercegovina

Islamska država

ISIL

udovice boraca

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter