kad narastem bit ću...

Što je sve bio Milan Bandić? Danas se prozvao traktorom, a mi smo mu iskopali njegov 'best of'. Psiholozi bi se mogli dobro zabaviti


Daniel Radman
23.10.2019.17:15
Što je sve bio Milan Bandić? Danas se prozvao traktorom, a mi smo mu iskopali njegov 'best of'. Psiholozi bi se mogli dobro zabaviti
Damjan Tadic / CROPIX

sažeto

Prošao je put od neželjenog djeteta do mame i tate


Daniel Radman
23.10.2019.17:15

"Ja sam kao traktor John Deere koji tri dana ore na daljinski", izjavio je danas zagrebački gradonačelnik Milan Bandić tijekom Aktualnog sata na sjednici Gradske skupštine. Začudo, nije upotrijebio ileizam.

Već smo navikli da rečenice kreću s "Milan Bandić je...", a ne s ovim "Ja sam".

Prvi među jednakima

Goran Mehkek

Ipak, malo smo prokopali po njegovim starijim i novijim izjavama, pa vidjeli tko je sve (bio) Milan Bandić, tj. kako sam sebe doživljava. Zanimljivo, izjave mu osciliraju od potpune skromnosti pa do nevjerojatne bahatosti. Sve, naravno, ovisi o političkom trenutku.

"Ja znam što sam ja a ne što me proglašavaju. Ja sam prvi među jednakima i sluga svima", njegova je izjava iz 2006. godine.

Tri godine poslije ušao je u predsjedničku kampanju (i bio izbačen iz SDP-a), a tada 'gospodin skromni' bio na vrhuncu: "Ja sam samo šljaker i slušam ljude". Kad je izgubio izbore, a potom u Skupštini ratovao sa 'svježe' bivšom strankom, SDP-om i bio na pragu velikog političkog fijaska spustio se još poniznije. "Ja sam neželjeno dijete", požalio se.

Ja sam rješenje

U onu drugu krajnost, bahatu, prelazi uglavnom kad je jezičac na političkoj vagi. Recimo, kad je Tomislav Karamarko raspustio svoju vladu i činilo se da bez Bandića ništa ne ide, mogli smo čuti njegovo 'najbolje ja':

"Ja sam rješenje, bio i ostao", izjavio je te 2016. godine.

Sada, u vrijeme Plenkovića nikad nije bio potrebniji, a to rezultira i izjavama koje slušamo unatrag zadnje dvije godine.

"Ja sam gospodin gradonačelnik, a ne referent u nabavi", istaknuo je također na aktualnom satu, no osim bahatosti ovo mu je dobro došlo i u kontekstu da nije morao odgovarati na pitanja o natječajima za zbrinjavanje otpada.

Ove godine je dvaput postao tata

Goran Mehkek / CROPIX

Ove godine pak krenuo ga je 'prati' očinski sindrom. Prvo je u veljači izjavio "Ja sam tata Grada Zagreba i šef dobro uigranog orkestra", a dva mjeseca potom i "Ja sam otac, i tata i mama Kina Europa" .

Ljetos je ipak unio još neku poredbu, pa je izjavio: "Ja nisam žmigavac, ja sam gradonačelnik Zagreba", da bi ovog mjeseca još jednom napomeno tko je: "Ja sam institucija Grada i gradonačelnik, a ne klošar"!

A od danas i John Deer.

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter