GORE PLUĆA SVIJETA

Što do sada znamo o požarima koji gutaju amazonsku prašumu i koji prijete uništavanjem jednog od najznačajnijih eko sustava na svijetu?


100posto
23.08.2019.10:00
Što do sada znamo o požarima koji gutaju amazonsku prašumu i koji prijete uništavanjem jednog od najznačajnijih eko sustava na svijetu?
Profimedia

sažeto

Broj požara u Amazoniji je porastao za 83 posto u odnosu na prošlu godinu, a nastavi li se tako amazonska prašuma mogla bi nestati za 15-ak godina


100posto
23.08.2019.10:00

Oči svjetske javnosti posljednjih dana uprte su u požar koji bijesni u amazonskoj prašumi. Ova katastrofa na noge je digla i svjetske čelnike, pogotovo francuskog predsjednika Emmanuela Macrona koji je uoči G7 summita pozvao čalnice te grupe da razgovaraju o ovom problemu.

Prema satelitskim snimkama u amazonskoj prašumi se svake minute uništi površina jednog nogometnog igrališta.

Tko je glavni krivac za požare?

Prema izvješću brazilskog Nacionalnog instituta za istraživanje svemira koji je objavio i satelitske snimke koje pokazuju razmjere ove katastrofe, više od 72 tisuće požara izbilo je diljem amazonske prašume od početka ove godine. Prema tvrdnjama agencije, broj požara u Amazoniji je porastao za 83 posto u odnosu na prošlu godinu.

Znanstvenik instituta Albert Setzer kazao je da su glavni krivci za dramatičan porast požara ljudi koji ohrabreni riječima brazilskog predsjednika Jaira Bolsonara ilegalno pale dijelove šume kako bi oslobodili prostor za ispašu i uzgoj voća i povrća.

Kako brazilski predsjednik gleda na požare?

Inače, Bolsonaro je više puta naglasio kako vjeruje da bi Brazil trebao otvoriti Amazoniju poslovnim interesima, kako bi se dopustilo rudarstvo i tvrtkama za sječu šuma da iskoriste tamošnje prirodne resurse, a ujedno je i promijenio zakone i smanjio ekološka ograničenja kako bi olakšao sječu za drva i izgradnju.

Još tijekom predizborne kampanje najavljivao da će južnoameričku energetsku silu povući iz Pariškog klimatskog sporazuma, kojeg će, kako je kazao, poštivati sve dok "Brazil ne gubi suverenitet nad svojim teritorijem u Amazoni".

Bolsonaro tvrdi kako su požare podmetnule nevladine organizacije, koje pak tvrde da je on kriv za požare, no priznao je i kako za to nema konkretnog dokaza za svoje tvrdnje. Kazao je i kako država nema resursa kako bi se borila s vatrenom stihijom ogromnih razmjera.

Zašto je amazonska prašuma važna?

Znanstvenici tvrde da bi zbog prekomjerene sječe "Pluća Zemlje", kako nazivaju Amazoniju, mogla nestati već za 15-ak godina, a iz WWF-a predviđaju isti scenariji ističući da bi osim sječa, požari mogli uništiti 55 posto amazonske prašume koja proizvodi 20 posto svjetskog kisika.

Objašnjavaju i da bi nestankom Amazonije došlo do rapidnog povećanja zagađenja zraka te ubrzavanja klimatskih promjena i globalnog zatopljenja. Amazonska prašuma je dom tri milijuna vrsta životinja, ali i biljaka koje se koriste stoljećima za stvaranje lijekova koji otklanjaju zdravstvene tegobe.

požar

amazonska prašuma

pluća svijeta

newsletter

Prijavite se na Newsletter